Legea darii in plata: Cel putin 7 banci au marit avansul pentru creditele ipotecare

Marti, 03 Mai 2016, ora 16:09
10074 citiri
Legea darii in plata: Cel putin 7 banci au marit avansul pentru creditele ipotecare
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul bancilor care au luat masuri ca efect al Legii darii in plata a ajuns la cel putin sapte.

Cinci banci - Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank - au marit avansul inainte ca legea darii in plata sa fie votata, iar BRD si Alpha Bank au aplicat masuri dupa votul din Camera Deputatilor, din 13 aprilie.

Darea in plata: Inca o banca majoreaza substantial avansul la creditele imobiliare

Piraeus Bank urmeaza sa ia o decizie referitoare la o posibila astfel de masura in aceasta saptamana, potrivit informatiilor obtinute de News.ro.

O mare banca din Romania dubleaza avansul pentru creditele imobiliare

BRD, a doua banca din Romania din punct de vedere al valorii activelor, a aplicat noile masuri incepand de la 1 mai.

"Am eliminat din oferta creditele in euro, de consum, cu ipoteca si creditele imobiliare si ipotecare in euro si dolari. Pentru creditele acordate in lei, cu ipoteca, banca va putea finanta pana la maximum 65% din valoarea imobilului", au afirmat, pentru News.ro, reprezentantii bancii.

Inca o banca din Romania majoreaza avansul pentru creditele imobiliare

Masura se aplica pentru toate cererile noi de credite, dar si pentru dosarelor depuse deja de clientii BRD, care nu au fost inca aprobate. Dosarele care au fost deja aprobate nu se supun noilor reguli, potrivit reprezentantilor bancii.

De asemenea, si Alpha Bank a crescut avansul la 30% in cazul creditelor ipotecare in lei si la 40% pentru cele in euro, de la 15%, respectiv 25%, niveluri aplicate anterior.

BNR: Legea darii in plata va duce la ieftinirea locuintelor, dar va creste avansul la credite

Legea darii in plata, care a fost promulgata recent de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, in varianta finala, urmeaza sa intre in vigoare in 13 mai.

Legea se aplica dupa un an de dezbateri aprinse in Parlament, in care legea a fost atacata dur de bancheri, dar si de reprezentantii Bancii Nationale a Romanie. BNR a identificat chiar un risc sistemic sever generat de actul normativ.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....