Legea darii in plata, contestata la Curtea Constitutionala

Marti, 31 Mai 2016, ora 19:52
5269 citiri
Legea darii in plata, contestata la Curtea Constitutionala
Foto: Ziare.com

Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, a contestat la Curtea Constitutionala legea darii in plata, aratand ca incalca principiul separatiei puterilor in stat, al neretroactivitatii legii civile, dreptul la proprietate, libertatea comertului si principiul securitatii juridice.

Banca precizeaza in cererea adresata CCR ca a solicitat instantei de fond, printr-o contestatie, sa constate ca notificarea de dare in plata nu indeplineste conditiile de admisibilitate, informeaza News.ro.

Totodata, a invocat exceptia de neconstitutionalitate in solicitarea catre instanta, care a decis sa trimita exceptia ridicata catre Curtea Constitutionala pentru solutionare.

Banca Romaneasca, reprezentata prin casa de avocatura Margarit Florov si Asociatii, expune in cererea care se intinde pe 12 pagini contextul care a determinat aparitia Legii darii in plata si cadrul legal aplicabil contractelor de credit ipotecar inainte de intrarea in vigoare a darii in plata.

Bancile au avertizat de mai multe ori ca, daca legea va intra in vigoare, vor ataca in instanta prevederile acesteia cand vor fi notificati de clienti pentru darea in plata a unei garantii imobiliare.

Nemultumirile institutiilor de credit vizeaza aspectele pe care le considera neconstitutionale, in special incalcarea dreptului de proprietate si aplicarea retroactiva a legii, pentru contractele in derulare.

Legea darii in plata, care a fost promulgata in aprilie de presedintele Klaus Iohannis in varianta finala, a intrat in vigoare pe 13 mai, dupa un an de dezbateri aprinse in Parlament, in care legea a fost atacata dur de bancherii comerciali, dar si de Banca Nationala a Romaniei.

Contestatiile bancilor in instanta au inceput deja sa curga in ceea ce priveste notificarile de dare in plata primite de la clienti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Banca Romaneasca CCR Legea darii in, #neconstitutionalitate Legea darii in plata , #banci