Legea darii in plata: OTP Bank creste la 20% avansul pentru creditele ipotecare

Luni, 18 Iulie 2016, ora 15:41

   

Legea darii in plata: OTP Bank creste la 20% avansul pentru creditele ipotecare
OTP Bank a anuntat ca majoreaza avansul la creditele ipotecare de la 15% la 20%, pentru clientii persoane fizice.

Pana acum, 10 banci au inasprit deja conditiile de creditare pe fondul aparitiei darii in plata, majorand in general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%. OTP, o banca de talie medie din sistem, si-a aliniat comisioanele cu cele percepute de bancile mai mari.

Bancile din Romania si-au schimbat recent politica in privinta avansului necesar pentru accesarea creditelor ipotecare, ca urmare a modificarilor legislative din ultimul an. In plus, piata locala de credite ipotecare a fost influentata si de incertudinile privind programul Prima Casa.


Cu toate acestea, analizand evolutia economiei si a pietelor imobiliare, reprezentantii OTP Bank Romania sunt de parere ca, pe termen mediu si lung, piata creditelor ipotecare va avea o evolutie pozitiva.

"Economia Romaniei se afla intr-un nou ciclu de expansiune, inregistrand o crestere puternica a PIB-lui, in timp ce vulnerabilitatea sa externa s-a redus considerabil, de la criza financiara din 2008. In acelasi timp, salariile medii indica tendinte de crestere, care, impreuna cu corectiile anterioare ale preturilor din pietele imobiliare, reusesc sa faca mai accesibila achizitia de noi imobile pentru persoanele fizice", comenteaza directorul general al OTP Bank Romȃnia, Laszlo Diosi.

In plus, datele la nivelul Uniunii Europene, cu privire la conditiile de locuit, releva necesitatea unor noi locuinte in Romania. Asadar, "din punctul nostru de vedere, acesti factori ar putea asigura o baza solida pentru o dezvoltare durabila a pietei creditelor ipotecare", adauga executivul.

Volumul creditelor ipotecare acordate de OTP in 2016 a crescut cu 70%, fata de aceeasi perioada a lui 2015.

Pana acum Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank au majorat avansul la creditele ipotecare inainte ca legea darii in plata sa fie votata, iar BRD, UniCredit Bank si Alpha Bank au aplicat masurile la putin timp dupa votarea legii in Camera Deputatilor, pe 13 aprilie.

Si banca de stat CEC Bank a marit la 30% avansul la creditele imobiliare si a majorat marja de dobanda la imprumuturi cu 1 punct procentual in cazul creditelor in lei si cu 2 puncte procentuale la cele in valuta.

BCR a majorat, de asemenea, avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%, cumulat cu reducerea perioadei de finantare de la maxim 30 de ani la 25 de ani.

Legea darii in plata a intrat in vigoare pe 13 mai.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2688 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MUCALITUL
rank 5
Nu-i o problema ! Si aici unde sunt eu , e tot 20% de cand lumea.
In tara unde avansul este sub 20%, e o problema politica, o problema de partid, de hotit voturi.
MUCALITUL
rank 5
Bancile din Romania trebuie sa-si ajusteze politica de imprumut, la
.....20%,altfel va fi consderata o banca slaba.
Ramai cu banii in seif daca pui procent mare.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor