Paradoxul darii in plata: Bancile au facut o afacere - primesc case mai scumpe decat creditul acordat

Marti, 09 August 2016, ora 09:25
8998 citiri
Paradoxul darii in plata: Bancile au facut o afacere - primesc case mai scumpe decat creditul acordat
Foto: Arhiva Ziare.com

Paradoxul Legii darii in plata este ca bancile au facut o afacere, in sensul in care in sute de cazuri au primit case care valoreaza mai mult decat creditul pe care l-au acordat, spune purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

"E o situatie pestrita, cu multe contestatii, intr-adevar, cu multe credite care sunt intoarse, date inapoi, desi nu aveau restante, asta este o realitate foarte interesanta si care arata cum calibrarea aceasta fina a legii spre o dimensiune sociala nu a reusit sau n-a reusit deplin", a declarat Dan Suciu la TVR.

Purtatorul de cuvant al BNR a admis insa ca poate sunt si cazuri evident sociale care au beneficiat de lege.

"Dar, mai mult decat atat, sunt cel putin 500 de cazuri in care valoarea garantiilor este mai mare decat creditul. Adica bancile au facut o afacere. Asta este paradoxul acestei legi. Chiar au facut o afacere. Au primit case care valoreaza mai mult decat creditul pe care l-au acordat. In 500 de cazuri", a adaugat Suciu.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a anuntat luni ca aproape 3.400 de clienti au depus catre banci notificari pentru darea in plata a imobilelor, dar doua treimi dintre cereri au fost contestate de banci in instanta.

Citeste si de ce se scumpesc apartamentele dupa Legea darii in plata

Astfel, din totalul de 3.907 notificari de dare in plata, 2.634 au fost contestate de banci, in timp ce 1.273 au primit unda verde, iar clientii au putut scapa de datorie.

Legea privind darea in plata, unul dintre actele normative intens dezbatute in Romania ultimelor luni, a fost aprobata de Parlament in luna aprilie si a intrat in vigoare in mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#banci lege dare plata, #Legea darii in plata banci, #Legea darii in plata romani , #banci