Profesorii de economie avertizeaza: Darea in plata e o injectie cu arsenic!

Luni, 21 Martie 2016, ora 16:09
4847 citiri
Profesorii de economie avertizeaza: Darea in plata e o injectie cu arsenic!
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea darii in plata a starnit numeroase controverse in spatiul public, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Guvernul sustin transformarea ei intr-un act normativ social, in timp ce initiatorul se impotriveste unor astfel de amendamente. Dar care e pozitia mediului academic pe aceasta tema?

Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, la Alba Iulia, ca sustine Legea darii in plata, dar ca aceasta trebuie sa vizeze concret cazurile sociale, si nu sa rezolve problemele speculatorilor imobiliari. El a atras atentia ca o asemenea lege "ar putea arunca in aer sistemul bancar daca nu este bine gandita".

Pozitia oficiala a Guvernului la Legea darii in plata: 3 obiectii, 5 propuneri de modificare

Darea in plata: Ciolos crede ca ar putea arunca in aer sistemul bancar

De asemenea, BNR a propus o lista de amendamente ce ar fi dat un caracter social legii, cum ar fi introducerea unui plafon pentru credite si exceptarea programului Prima Casa, dar Senatul l-a acceptat doar pe primul.

In plus, deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii, l-a criticat pe Dacian Ciolos si i-a cerut sa opreasca "minciuna, intoxicarea si abuzul" impotriva legii darii in plata, sustinand ca premierul, in loc sa serveasca interesele cetatenilor romani, "serveste interesele unor bancheri straini".

Ciolos, criticat dur din PNL: Opriti minciuna, intoxicarea si abuzul impotriva legii darii in plata!

Bancherii au avertizat in repetate randuri ca, in actuala forma, legea darii in plata ar provoca mai multe efecte, cum ar fi cresterea garantiilor la creditele imobiliare sau disparitia programului Prima Casa.

In aceste conditii, cateva voci din mediul academic au participat, luni, la o dezbatere organizata la Universitatea Romano-Americana.

Invitatii au fost:

  • Bogdan Negrea, prof. univ. dr., prorector Cercetare Stiintifica, Academia de Studii Economice (ASE)
  • Bogdan Glavan, prof. univ.dr., Universitatea Romano-Americana
  • Radu Musetescu, prof. univ. dr., director Departamentul de Relatii Economice Internationale, Academia de Studii Economice
  • Cristian Paun, prof. univ.dr., Academia de Studii Economice
  • Vlad Topan, conf. univ. dr. Academia de Studii Economice
  • George Dumitrescu, cercetator, Institutul de Economie Mondiala
  • Mihai Nitoi, cercetator, Institutul de Economie Mondiala

Bogdan Negrea: Statul intervine ca un felcer. E ca o injectie cu arsenic

Bogdan Negrea, profesor universitar la ASE, a sustinut ca, prin Legea darii in plata, "statul intervine ca un felcer, un agent sanitar cu studii medii".

"La ce duce darea in plata? In primul rand, la amplificarea riscurilor la nivelul sistemului bancar. Exista riscul ca tot ce inseamna sistem bancar sa aiba mari probleme. Daca toate aceste credite susceptibile sa fie date in plata au o valoare importanta, atunci vorbim de un risc sistemic. Nu te poti juca cu sanatatea sistemului bancar", a mentionat Bogdan Negrea.

El a mai aratat ca al doilea efect e hazardul moral. Bancile se confrunta cu asimetria informationala, adica au o problema in a-si selecta clientii, deoarece le e greu sa estimeze daca acestia vor fi rau platnici sau nu. Pe de alta parte, clientul are un avantaj informational, pentru ca stie care e riscul la care se supune si poate deduce mai bine ca institutia financiara care e capacitatea de rambursare a unei datorii.

"Iar cand ratele de dobanda sunt crescute, atunci exista mari sanse ca sa le dea credite celor ce prezinta un risc mai mare de neplata. Solutia ar fi fost limitarea creditarii, dar in 2007 bancile au inclinat mai degraba spre obtinerea unui profit decat spre limitarea creditarii. (...)

Dupa ce s-a obtinut creditul, consumatorul e multumit, dar profilul sau e riscant pentru banca. Si asa se creeaza indisciplina pe piata financiara. Darea in plata inseamna sa explodezi acest hazard moral, sa cresti riscurile; s-a dus tot ce inseamna echilibrul intre banca si clientii sai. Pentru sistemul financiar e o boala, care duce la un risc sistemic", a continuat Bogdan Negrea.

In opinia sa, al treilea efect ar fi cel de ordin comercial, deoarece vor fi create probleme de natura juridica, pentru ca nu se respecta conditile unui contract semnat de ambele parti, avand in vedere ca in documente nu se pomeneste nimic despre darea in plata.

"Efectul principal va fi asupra bancilor, acesta va fi primul zid care va lua in plin efectele acestei legi, iar al doilea va fi politica monetara si autoritatea monetara. BNR va avea o mare problema: oricat de mult ar relaxa politica monetara, bancile vor avea un comportament extrem de prudential, iar parerea mea e ca vor limita creditarea, in ciuda business-ului financiar atragator pe care BNR le va incuraja sa il faca.

Va fi greu ca sistemul bancar sa lucreze in favoarea politicii monetare. (...) Legea darii in plata e ca o injectie cu arsenic pe care o introduci in sistem".

Darea in plata: O lege fara studiu de impact

La randul sau, profesorul Cristian Paun a opinat ca cel mai grav aspect la Legea darii in plata este caracterul retroactiv, mai ales ca legile ar trebui sa se refere la viitor, nu la trecut.

In plus, el a atras atentia ca, de-acum incolo, toate creditele ipotecare vor fi cu dare in plata, astfel ca leguitorul a decis ca piata sa fie intr-un anume fel, sa functioneze intr-un anume fel. "Nu inteleg de ce consumatorul nu are dreptul de a alege intre un produs cu dare in plata si unul care nu are darea in plata", a punctat acesta.

De asemenea, reprezentantii Institutului de Economie Mondiala au insistat asupra faptului ca Legea darii in plata nu este fundamentata pe un studiu de impact, care ar fi aratat care ar fi consecintele adoptarii sale. In plus, ei au mentionat ca e nevoie de cresterea educatiei financiare in randul populatiei.

Glavan: Taiam cartoful cu toporul

De asemenea, Legea darii in plata pare a fi o carpeala si nu rezolva adevaratele probleme din sistem.

"Cartoful (fierbinte - n.red.) pe care incercam sa-l racim prin darea in plata e copilul sistemului monetar si al sistemului bancar contemporan. Situatia fiind una putreda, a discuta despre o lege care taie cu toporul cartoful e ceva putin superficial. Nu poti sa ai speranta ca vei rezolva mare branza (...)

A veni cu o lege superficiala in incercarea de a face o reparatie morala nu face bine. Ba din contra, mai mult involbureaza apele. (...) Trebuie sa analizam mai in profunzime inainte de a legifera", a spus profesorul universitar Bogdan Glavan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#mediu academic lege dare plata, #efecte lege dare plata, #efecte dare plata, #banci dare plata , #banci