Raiffeisen ameninta ca va da Romania in judecata din cauza Legii darii in plata

Luni, 05 Septembrie 2016, ora 18:29
3550 citiri
Raiffeisen ameninta ca va da Romania in judecata din cauza Legii darii in plata
Foto: Arhiva Ziare.com

Grupul austriac Raiffeisen, care detine a patra banca dupa active de pe piata romaneasca, a anuntat ca ar putea sa dea tara noastra in judecata din cauza pierderilor suferite din cauza Legii darii in plata.

Compania a trimis deja o notificare la toate institutiile romanesti, in care isi exprima intentia de a duce statul roman in fata unei curti internationale de arbitraj.

Banca invoca un acord de protejare a investitiilor dintre Romania si Austria semnat in 1996 de Guvernul Vacaroiu.

Documentul, semnat de catre Karl Sevelda, ofiter sef executiv in cadrul Raiffeisen Bank International AG, si Martin Grull, ofiter sef financiar, e datat 18 august 2016 si a fost transmis catre:

Legea darii in plata, care permite romanilor ce au cumparat locuinte pe credit sa scape de datorii daca cedeaza casele bancilor, a intrat in vigoare in 13 mai, iar Raiffeisen considera ca va inregistra pierderi semnificative din cauza actului normativ.

Mai exact, grupul bancar arata ca valoarea portofoliului sau de credite ipotecare va fi diminuata din cauza acestui act normativ, iar profitabilitatea lor va fi afectata negativ.

Recent, Raiffeisen Bank a anuntat ca profitul net din Romania a scazut cu 25% in primele sase luni ale acestui an, pana la 36 milioane euro, in special ca urmare a constituirii de provizioane suplimentare pentru posibile pierderi cauzate de legea darii in plata.

Darea in plata va fi transata de CCR: Bancile au depus peste 150 de sesizari, dar deocamdata e vacanta pentru judecatori

Ce nemultumiri are banca

In notificarea catre autoritati, banca argumenteaza ca Legea darii in plata permite, in practica, persoanei care a luat un credit ipotecar sa il lichideze complet prin transferarea locuintei catre banca, chiar daca valoarea sa se situeaza sub valoarea principalului datoriei restante.

"Aceasta va duce, evident, la o pierdere financiara pentru banca", se arata in notificare.

Banca este nemultumita si de alte prevederi ale legii, care genereaza pierderi creditorilor.

"Deoarece legea se aplica si creditelor ipotecare in derulare, acordate inainte de intrarea in vigoare a Legii (...), Legea produce astfel modificari retroactive unilaterale ale contractelor de credit ipotecar existente, care au fost incheiate in mod corect si legal prin consimtamantul partilor, conform cadrului legislativ romanesc in vigoare la acea data", arata notificarea.

"Legea se aplica chiar si cazurilor in care imobilul ipotecat a fost executat anterior, situatie in care restul datoriei catre banca se stinge fara nicio contraprestatie",mentioneaza grupul Raiffeisen.

Astfel, Raiffeisen anunta ca solicita negocieri cu autoritatile romane in baza articolului 8 al Acordului dintre Republica Austria si Romania privind promovarea si protejarea investitiilor, din 15 mai 1996, intrat in vigoare in 1 iulie 1997.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#Raiffeisen da judecata Romania dare plata, #Raiffeisen dare plata, #Romania judecata dare in plata, #dare plata Raiffeisen , #banci