Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Darea in plata: Initiatorul legii jubileaza, BNR il trimite la Constitutie

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 18:16
3673 citiri
Darea in plata: Initiatorul legii jubileaza, BNR il trimite la Constitutie
Foto: Arhiva Ziare.com

Initiatorul legii privind darea in plata, deputatul liberal Daniel Zamfir, este bucuros ca au fost inclusi printre beneficiarii actului normativ si debitorii care au fost executati silit de banci.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, atrage insa atentia ca introducerea unei noi categorii de beneficiari excede cererea presedintelui de reexaminare, astfel ca se poate invoca neconstitutionalitatea.

"Am scos o lege buna, de care va beneficia majoritatea covarsitoare a celor care au luat imprumuturi garantate cu ipoteca. E foarte important ca de lege beneficiaza si cei care au fost executati silit, beneficiaza toti cei cu credite cu ipoteca in limita unui plafon de 250.000 de euro", a declarat Zamfir, dupa votul de marti dat in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, potrivit News.ro.

El considera ca deputatii au clarificat fara echivoc beneficiarii legii, asa cum a solicitat presedintele Klaus Iohannis in cererea de reexaminare a actului normativ.

Legea darii in plata, in comisii: Ce s-a decis legat de Prima Casa - UPDATE (Video)

Reactia BNR

Pe de alta parte, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu spune ca introducerea unei categorii noi de persoane care beneficiaza de lege nu era prevazuta in forma initiala, astfel ca excede cererii de reexaminare a presedintelui.

"Suntem pe un terioriu unde se poate invoca neconstitutionalitatea. S-a trecut dincolo de cererea de reexaminare a presedintelui, presedintele a cerut Parlamentului sa ingusteze gama beneficiarilor legii - debitori in contracte de credit ipotecar - catre cei in nevoie", a afirmat Olteanu.

Oficialul BNR a explicat ca Parlamentul, prin acest amendament, largeste acea gama de beneficiari cu persoane care nu sunt intr-un contract de credit ipotecar, intrucat persoanele executate silit nu mai fac parte dintr-un contract de credit ipotecar, acesta finalizandu-se.

"Si atunci se pune problema, pe care Curtea Constitutionala a transat-o prin decizii, ca nu poti adauga la cererea de reexaminare a presedintelui, nu te poti referi decat la acele lucruri pe care presedintele le cere. E o tehnicalitate, dar tehnicalitatile trebuie respectate pentru ca procedurile sunt esenta democratiei", a punctat Olteanu.

BNR tot e numltumita

BNR este in continuare nemultumita de forma votata a legii, chiar daca a fost exclus programul Prima Casa, invocand in special problema retroactivitatii.

"Banca Nationala isi pastreaza punctul de vedere ca aceasta lege nu este oportuna si nu ofera solutii bune. Am oferit propuneri, variante, optiuni care sa imbunatateasca textul adoptat de Parlament, potrivit cererii de reexaminare a presedintelui. O parte dintre propuneri au fost luate in considerare, fiind salvat programul Prima Casa", a aratat Olteanu.

El considera ca ramane in continuare de discutat problema aplicarii retroactive a legii, la creditele in stoc, care este o chestiune de principiu, de interventie in relatiile sociale fundamentale guvernate de contract si de neconstitutionalitate.

Pentru votul final in plenul Camerei Deputatilor, care ar putea avea loc saptamana viitoare, Olteanu apreciaza ca nu ar mai putea aparea schimbari ale textului de lege, opinie impartasita si de initiatorul legii.

Totusi, Zamfir se asteapta ca bancile sa atace legea ulterior la Curtea Constitutionala.

Seful CEC Bank, despre darea in plata: Sper ca Iohannis va sesiza CCR. Daca nu, o vor face bancile

Vot dat in Comisia Juridica

Comisia Juridica a votat, marti, exceptarea programului Prima Casa din textul Legii privind darea in plata, precum si stabilirea plafonului pentru suma imprumutata de la banca pentru achizitia locuintei la 250.000 euro, in crestere de la 150.000 euro.

Totodata, legea se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achizitia unei locuinte sau a unui teren pe care sa se construiasca locuinta, chiar si in cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca.

Deputatii au votat aplicarea legii si persoanelor care se afla in prezent in procedura de executare silita de catre banci.

De asemenea, au adoptat un amendament care prevede ca legea sa nu se aplice persoanelor care au fost condamnate prin hotarare definitiva pentru infractiuni privind creditul pentru care solicita darea in plata.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Daniel Zamfir lege dare plata, #lege dare plata vot, #lege dare plata BNR , #BNR