Oficial BNR: Legea darii in plata nu e un tac de biliard - Va trece examenul la Dreptul Civil?

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 16:38
3018 citiri
Oficial BNR: Legea darii in plata nu e un tac de biliard - Va trece examenul la Dreptul Civil?

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a comentat, luni, Legea darii in plata, precizand ca exista unele aspecte care trebuie clarificate.

Proiectul de act normativ a fost dezbatut, saptamana trecuta, in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, insa nu s-a luat nicio decizie, astfel ca "portita" pentru amendamente si discutii ramane deschisa pana marti, cand ar trebui ca sa fie gata referatul ce va fi trimis in plen.

Degringolada la dezbaterile pe Legea darii in plata: Acuzatii de intoxicare si discutii despre banking islamic - Update

In acest context, Adrian Vasilescu se intreaba pe blogul BNR daca Legea darii in plata va trece examenul de Drept Civil.

El sustine ca, in forma actuala, proiectul nu e "un tac de biliard", adica "sa lovesti o bila cu intentia vadita ca efectul produs sa activeze o alta bila". Ba din contra, el asigura un cadru formalizat atat pentru negocieri, cat si pentru renuntarea la bunul imobiliar ipotecat in schimbul stergerii tuturor datoriilor fata de banca, in opinia consilierului guvernatorului BNR.

Vasilescu arata ca darea in plata e posibila doar in urmatoarele conditii:

1) suma imprumutata sa nu depaseasca echivalentul in lei a 150.000 de euro;

2) bunul ipotecat sa nu fie un teren, o casa de vacanta, o casa pentru speculatii, ci un imobil cu destinatie de locuinta;

3) locuinta oferita in plata sa fi fost ipotecata in favoarea bancii, drept garantie a creditului primit.

"Iar debitorul ce va decide sa-si cedeze locuinta, pentru ca sa-i fie sterse orice alte datorii, nu se va putea juca de-a pisica si soarecele cu banca. Legea nu-l trimite la usa bancii, ci ii numara pasii pe care trebuie sa-i faca.

Primul pas: ii va adresa bancii o notificare oficiala, printr-un executor judecatoresc, un avocat sau un notar public, prin care isi va exprima intentia ferma de a-si ceda locuinta in schimbul iertarii de datorii. Pasul doi: va contracta un notar public, in fata caruia se va intalni cu un reprezentant al bancii, pentru a oficia actul de cedare a locuintei.

Pasul trei: legea stipuleaza expres, in articolul 5, ca toate costurile notariale si, dupa caz, ale executorului judecatoresc sau ale avocatului, se suporta de catre debitor. Adica, de catre cel ce ii este dator bancii si, pentru ca nu mai poate plati, decide sa-i dea bancii casa ca sa-i fie stearsa datoria", arata Adrian Vasilescu.

Legea darii in plata: Nu se mai aplica la Prima Casa si creste plafonul (Video)

Consumatori si profesionisti

Pasii care trebuie urmati sunt clari, insa alte aspecte pot baga in ceata clientul bancii, iar aici trebuie sa faca ceva in acest sens deputatii din Comisia Juridica, inainte ca proiectul legislativ sa mearga la dezbateri in plan.

Astfel, potrivit lui Adrian Vasilescu, principala hiba e ca nu exista definitii.

"Legea darii in plata, in faza sa initiala, a folosit notiunea de persoana fizica. In faza actuala, sintagma persoana fizica este inlocuita cu termenul de consumator. De ce consumator si nu persoana fizica? In ce scop s-a produs aceasta schimbare? Ce inseamna consumator nu in sensul obisnuit al cuvantului, ci in sensul pe care i-l confera aici legiuitorul? Nici un fel de interpretare, nici literara, nici logica si nici istorica, nu poate da raspunsul.

Motiv pentru care legea, in art. 1, alin. 2, ne trimite sa cautam raspunsul parcurgand textele Ordonantei Guvernului nr. 21, din 1992, republicata, cu modificari si completari, si Legii 193 din 2000", atrage atentia oficialul BNR.

Vasilescu arata ca, astfel, consumatorul reprezinta un contractant de bunuri si servicii in calitate de persoana fizica, in timp ce cealalta parte - profesionistul (in cazul de fata, bancile si institutiile financiare nebancare) - are obligatia sa formuleze "clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate".

Doua probe de foc

Oficialul BNR mai sustine ca, potrivit actelor normative citate, "se intelege limpede ca Legea darii in plata se refera la contracte fara vicii, fara abuzuri, la contracte legale, incheiate poate in urma cu zece ani ori mai multi, in care ar urma sa intervina schimbari fundamentale. Aceasta va fi prima proba de foc la examenul de Drept Civil al legii, ce va intra marti in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor".

Legea darii in plata: Un formidabil truc publicitar!

A doua proba de foc, in opinia lui Vasilescu, este urmatoarea: se aplica Legea darii in plata si creantelor care au fost vandute recuperatorilor? "Nici in acest caz nu se da vreo explicatie, nu gasim vreo definitie", scrie consilierul guvernatorului pe blogul BNR.

Darea in plata se aplica si creditelor vandute recuperatorilor? Initiatorul legii versus BNR

O ultima intrebare

In final, Adrian Vasilescu ii trimite pe parlamentari la litera legii.

"Asa vorbesc legile! Vorbesc, in egala masura, pentru Banca Nationala, pentru bancile comerciale, pentru IFN-uri, pentru oricine din aceasta tara. Daca vrem sa fim corecti, orice analiza pe tema invocata de aici trebuie sa inceapa. De la ce vor legile! Altfel, pierdem legatura cu realitatea.

De aici, si intrebarea: cum legile au caracter teritorial, in ce baza va invita notarul din Romania, solicitat de un debitor al carui credit a fost cesionat, pe un cesionar (sa presupunem din Bulgaria), pentru a intra in procesul darii in plata?", incheie postarea Adrian Vasilescu.

C.P.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com