Consecintele Legii darii in plata: CEC Bank mareste avansul la creditele imobiliare si scumpeste imprumuturile

Joi, 05 Mai 2016, ora 19:00
6325 citiri
Consecintele Legii darii in plata: CEC Bank mareste avansul la creditele imobiliare si scumpeste imprumuturile

Banca de stat CEC Bank a anuntat, joi, ca mareste la 30% avansul la creditele imobiliare si majoreaza marja de dobanda la imprumuturi cu un procent, in cazul creditelor in lei, si cu doua procente la cele in valuta, masurile fiind puse pe seama Legii darii in plata.

CEC Bank este a opta banca din Romania care anunta o masura ca efect al promulgarii Legii darii in plata, insa este prima banca ce anunta majorarea dobanzilor la credite, potrivit News.ro.

Legea darii in plata: Cel putin 7 banci au marit avansul pentru creditele ipotecare

BRD si Alpha Bank au marit avansul la creditele ipotecare dupa promulgarea Legii darii in plata de catre presedinte, iar BRD a renuntat sa mai acorde credite ipotecare in valuta de la inceputul lunii mai.

Anterior, alte cinci banci - Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank - au marit avansul inainte ca legea darii in plata sa fie votata in Camera Deputatilor, in 13 aprilie.

"In cazul creditelor pentru cumpararea si construirea de imobile in valoare de cel mult 250.000 euro in echivalent lei, inclusiv, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in valuta", a precizat CEC Bank, intr-un comunicat.

Banca de stat acorda credite in valuta doar clientilor care obtin venituri in valuta creditului.

"De asemenea, avand in vedere nivelul crescut al riscului in contextul Legii darii in plata, atat in cazul creditelor pentru cumparare si construire de imobile, cat si in cazul creditelor de nevoi personale si de refinantare credite garantate cu ipoteca imobiliara, marja de dobanda aplicabila va creste cu 1 punct procentual. in cazul creditelor in lei, respectiv 2 puncte procentuale, in cazul creditelor in valuta", a precizat CEC Bank.

"Mai mult, ramanem in continuare deschisi dialogului cu clientii nostri, pentru a identifica impreuna cele mai potrivite solutii de finantare, perfect adaptate nevoilor acestora", a declarat presedintele - director general CEC Bank, Radu Ghetea, citat in comunicat.

Legea darii in plata, care a fost promulgata recent de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, in varianta finala, urmeaza sa intre in vigoare in 13 mai.

Legea se aplica dupa un an de dezbateri aprinse in Parlament, in care legea a fost atacata dur de bancheri, dar si de reprezentantii Bancii Nationale a Romanie. BNR a identificat chiar un risc sistemic sever generat de actul normativ.

In forma finala, legea prevede ca debitorul aflat in dificultate financiara poate stinge toate datoriile unui credit garantat cu ipoteca dupa ce returneaza garantia bancii.

Legea se aplica pentru creditele cu o valoare de cel mult 250.000 de euro si nu se aplica pentru imprumuturile contractate prin programul guvernamental Prima Casa.

Citeste si:
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai, înaintea congresului PNL: ”De voi depinde dacă refacem împreună guvernarea, sau dacă refaceţi USL”
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai, înaintea congresului PNL: ”De voi depinde dacă refacem împreună guvernarea, sau dacă refaceţi USL”
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a transmis, vineri seară, 24 septembrie, un apel către membrii PNL înaintea Congresului în care, le spune că, de ei depinde dacă vor reface guvernarea cu USR...
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
Sursa: NEWS.RO