PNL a avut doi absenti la votul pe gratierea coruptiei. Cine si de ce a lipsit

Joi, 04 Mai 2017, ora 11:23
6481 citiri
PNL a avut doi absenti la votul pe gratierea coruptiei. Cine si de ce a lipsit
Foto: Ziare.com

Comisia Juridica a Senatului a votat, miercuri, pentru gratierea coruptilor, iar doi senatori ai Opozitiei au lipsit in momentul votului. Chiar si asa, un senator jurist al PNL sustine ca "lupta nu e pierduta".

Decizia de miercuri a fost luata cu 5 voturi pentru si 3 impotriva. In favoare au votat senatori ai PSD si ALDE, iar reprezentanti ai PNL, UDMR si USR s-au opus. Din Comisia Juridica fac parte trei liberali - Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu si Nicoleta Pauliuc.

Doar Daniel Fenechiu a fost insa prezent la vot, desi la sedinta a participat si fostul presedinte al PNL.

Contactat de Ziare.com, Fenechiu a explicat cum s-a ajuns in aceasta situatie. Astfel, liberalii au avut de rezolvat situatia tensionata creata dupa alegerile interne din partid, astfel ca PNL nu s-a putut organiza pentru a substitui absentele, una dintre membrele Comisiei are probleme medicale, iar Alina Gorghiu nu era in sala fix in acel moment.

"E o situatie putin mai complicata. Ieri, concomitent cu comisia, s-a desfasurat Biroul Politic National al PNL, care s-a ocupat de rezolvarea incidentelor din alegerile locale si exista foarte mult interes pentru zona aia.

Una dintre colegele mele, Nicoleta Pauliuc, este internata si urmeaza sa lipseasca o perioada mai lunga de timp, avand o afectiune medicala serioasa si neprevizibila.

In contextul in care niste lucruri s-au intamplat succesiv, a fost foarte greu sa asiguram o substituire, pe contextul in care era BPN si lumea era extrem de atenta la ce se intampla acolo.

Alina Gorghiu a fost prezenta la sedinta, la un moment dat a iesit si a lipsit 30 de minute, cand s-a intors se votasera (amendamentele - n.red.). S-au intamplat niste distorsiuni si ei au jucat-o politic. In politica se fructifica momentul prielnic. Cand e o treaba sensibila si ai majoritate, incerci sa o treci atunci", ne-a spus Daniel Fenechiu.

Acesta sustine insa ca mai sunt pasi de urmat pana cand amendamentele sa ajunga efectiv in plenul Parlamentului.

"Insa ce au propus ei va fi rediscutat - noi o sa cerem rediscutarea -, raportul pe lege trebuie aprobat, deci nu e pierduta lupta din perspectiva asta", a mai precizat senatorul PNL.

Acesta declarase miercuri, in cadrul sedintei, ca "PNL nu va sustine gratierea niciunei fapte de coruptie".

Gorghiu, criticata de Turcan

Tot joi, presedintele interimar la PNL, Raluca Turcan, a lansat un atac voalat la adresa fostului lider al partidului, Alina Gorghiu. In acest context, Raluca Turcan a scris, intr-o postare pe Facebook, ca Opozitia "este praf".

"Opozitia conteaza si e relevanta doar atunci cand e prezenta, pentru ca uneori mobilizarea poate fi decisiva in a castiga o lupta prin votul pe care il ai. Sau macar iti exprimi clar si tare pozitia politica, daca votul tau nu e decisiv.

Cei care lipsesc atunci cand e mai important (la mize politice foarte mari) sunt cei care fac OPOZITIA PRAF si intretin senzatia unei complicitati subterane cu agenda celor care fac din hotie o virtute.

Absentele de ieri din Comisia Juridica (cu exceptia celei motivate medical dar care trebuia sa aiba inlocuire) aduc intreg partidul in punctul de a fi privit ca pactizand cu PSD", a scris pe Facebook Raluca Turcan.

Citeste toate stirile despre Legea gratierii si discutiile pe marginea acesteia

Comisia Juridica a Senatului continua azi sa dezbata amendamentele la proiectul de lege a gratierii. Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este decizionala in acest caz.

Ca urmare a deciziei de ieri din Comisia Juridica, mii de romani au iesit in strada, miercuri seara, in mai multe orase ale tarii si in Capitala, in semn de protest.

#absenti PNL vot amendamente Legea gratierii, #amendamente gratiere corupti, #Daniel Fenechiu PNL Comisia juridica, #Gorghiu Comisia juridica, #gratiere corupti Comisia juridica , #coruptie