Senatorii juristi s-au razgandit: Pedepsele pentru coruptie nu se mai gratiaza

Joi, 04 Mai 2017, ora 12:02
15625 citiri
Senatorii juristi s-au razgandit: Pedepsele pentru coruptie nu se mai gratiaza
Foto: Ziare.com

Pedepsele pentru fapte de coruptie nu se mai gratiaza, potrivit unei decizii luate joi, in urma unui nou vot in Comisia Juridica a Senatului, la o zi dupa ce senatorii juristi luasera hotararea contrara.

Televizunile de stiri transmit ca reluarea votului a fost ideea PNL. Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Serban Nicolae, a supus la vot acest amendament al liberalilor, care a trecut astfel: 5 voturi pentru, niciunul impotriva si 4 abtineri.

Practic, Opozitia a profitat de absenta unor senatori ai Puterii de la Comisia Juridica si de faptul ca cei 4 membri PSD si ALDE prezenti s-au abtinut la acest nou vot.

La iesirea din sedinta, Serban Nicolae a spus ca "nu a fost vorba despre vreo incrancenare" in discutiile din Comisia Juridica si ca nu a votat in favoarea propunerii PNL pentru ca nu a vrut sa-si schimbe opinia.

Din Comisia Juridica fac parte 5 parlamentari ai Opozitiei (3 de la PNL si cate unul de la UDMR si USR) si 6 ai Puterii (5 de la PSD si unul de la ALDE). Practic, toti senatorii Opozitiei au votat pentru, iar 4 dintre cei 6 ai Puterii, inclusiv presedintele Comisiei, s-au abtinut.

Concret, s-a votat exceptarea de la gratiere a luarii si darii de mita, traficului de influenta si cumpararii de influenta.

Cel care a facut solicitarea a fost senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Joi dimineata, acesta a declarat, pentru Ziare.com, ca mai sunt pasi de urmat pana cand amendamentele sa ajunga efectiv in plenul Parlamentului.

"Insa ce au propus ei va fi rediscutat - noi o sa cerem rediscutarea -, raportul pe lege trebuie aprobat, deci nu e pierduta lupta din perspectiva asta", a mai precizat senatorul PNL.

Citeste toate stirile despre Legea gratierii si discutiile pe marginea acesteia

In plus, tot joi, Comisia Juridica a Senatului a decis ca pedepsele pe abuz in serviciu si conflict de interese nu vor fi gratiate.

Ca urmare a deciziei de ieri din Comisia Juridica, mii de romani au iesit in strada, miercuri seara, in mai multe orase ale tarii si in Capitala, in semn de protest.

Proteste se anunta si joi, de data aceasta pe roti, in jurul Parlamentului.

De altfel, votul de miercuri din Comisia Juridica a generat o avalansa de reactii de dezaprobare la varful politicii romanesti.

Presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a spus ca "dezaproba categoric" amendamentele, in timp ce premierul Sorin Grindeanu a spus la randul sau ca nu sustine amendamentele propuse in Comisia Juridica.

Acelasi lucru l-a declarat si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care joi a spus ca "a prevalat intelepciunea", iar presedintele Klaus Iohannis s-a declarat "neplacut surprins" de votul din Comisia Juridica.

OUG pentru organizare alegerilor prezidențiale în luna mai, publicată în Monitorul Oficial
OUG pentru organizare alegerilor prezidențiale în luna mai, publicată în Monitorul Oficial
Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale a fost publicată vineri...
Guvernul pune paie pe foc prin schimbarea programului de vot în străinătate. Analist: „O furtună într-un pahar cu apă, nu influențează exercitarea dreptului la vot”
Guvernul pune paie pe foc prin schimbarea programului de vot în străinătate. Analist: „O furtună într-un pahar cu apă, nu influențează exercitarea dreptului la vot”
Guvernul a decis calendarul alegerilor prezidențiale, dar a schimbat și regulile de vot pentru românii din străinătate. Urnele se vor închide duminică seară la ora 21 a României oriunde...
#senatori vot gratiere corupti, #senatori juristi razgandit gratiere coruptie, #fapte coruptie gratiate, #coruptie gratiere Comisia Juridica Senat , #coruptie
  1. OUG pentru organizare alegerilor prezidențiale în luna mai, publicată în Monitorul Oficial
  2. Guvernul pune paie pe foc prin schimbarea programului de vot în străinătate. Analist: „O furtună într-un pahar cu apă, nu influențează exercitarea dreptului la vot”
  3. AUR, după decizia ICCJ de a respinge contestația lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale: "Dacă ei cred că s-au văzut cu sacii în căruță, se înșală”
  4. Proiect pentru reducerea numărului de parlamentari. Care este partidul care vrea să impună rezultatele referendumului din 2009
  5. Care este cel mai important lucru pe care ar trebui să-l facă președintele Iohannis în prelungirea de mandat, în opinia lui Nicușor Dan
  6. George Simion susține că va fi prezent la învestirea lui Donald Trump. În ce calitate merge la Casa Albă
  7. Se retrage Nicușor Dan din cursa pentru Cotroceni? Ce l-a convins pe primarul Capitalei să candideze
  8. Academicianul Victor Voicu, general în rezervă, respinge speculațiile că l-ar susține pe Călin Georgescu: „Sunt foarte conștient de pericolul expansionismului rus și de importanța NATO pentru România”
  9. Opinie: Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?
  10. Călin Georgescu, contrazis din nou de Ambasadorul României în SUA după ce a susținut că ar fi fost invitat la învestirea lui Trump: ”Amenințări delirante”