Ii ajuta pe Dragnea si Tariceanu revenirea la varianta Guvernului pe Legea gratierii?

Luni, 08 Mai 2017, ora 19:46
5432 citiri
Ii ajuta pe Dragnea si Tariceanu revenirea la varianta Guvernului pe Legea gratierii?
Foto: Ziare.com

Fostul presedintele PNL Alina Gorghiu a acuzat senatorii Puterii ca au votat trimiterea inapoi la Comisia Juridica a Legii gratierii pentru ca liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi avantajat de forma adoptata de Guvern pe 31 ianuarie.

"Intr-un mod timid senatorii PSD-ALDE au votat astazi intoarcerea la comisii a proiectului legii gratierii, dar au omis sa ne spuna si de ce.

Realitatea este ca, sub nicio forma vehiculata, gratierea nu rezolva problema supraaglomerarii penitenciarelor, insa in forma Guvernului rezolva speta punctuala a dlui Dragnea: gratierea infractiunilor electorale si a pedepselor cu suspendare", scrie pe Facebook Alina Gorghiu, intr-un mesaj preluat si redistribuit de presa.

Ziare.com a vrut sa afle daca cei doi lideri cu probleme penale ai coalitiei care a decis revenirea la varianta Guvernului privind gratierea, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, ar beneficia de aceasta versiune a legii.

Pe Dragnea nu il ajuta deloc

Din legea trimisa de Guvern Parlamentului este eliminata prevederea privind gratierea pedepselor cu suspendare (de care ar fi beneficiat Liviu Dragnea), care se regasea in prima ordonanta referitoare la gratiere.

Va amintiti insa ca aceasta OUG nu a mai fost adoptata dupa descalecarea lui Klaus Iohannis la Palatul Victoria, la mijlocul lui ianuarie.

De asemenea, in proiectul Guvernului trimis la Parlament, pedepsele prevazute de legea 78/2000 - act normativ in baza caruia Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare - nu sunt gratiate.

Asadar, liderul PSD nu are de ce sa fie este avantajat de retrimiterea la Comisia Juridica de catre Senat a Legii gratierii pentru a se reveni la varianta Guvernului.

Pentru Tariceanu lucrurile stau diferit

In schimb, in ce il priveste pe presedintele Senatului si al ALDE, Calin Popescu Tariceanu, acesta ar fi avantajat de forma propusa de Guvern, insa nu si de cea a Comisiei Juridice.

Asta pentru ca fostul premier a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru marturie mincinoasa, fapta care este exceptata de la gratiere, potrivit Comisiei Juridice a Senatului, dar care se gratia in proiectul Guvernului.

Chiar daca Tariceanu nu a fost condamnat, legea gratierii i se poate aplica prin prisma formularii facute de initiatori: "Dispozitiile prezentei legi se aplica numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017".

Amintim ca, luni, plenul Senatului a decis sa retrimita la Comisia Juridica proiectul Legii gratierii, astfel incat sa fie adoptata forma trimisa de Guvern pe 31 ianuarie. 61 de senatori PSD si ALDE au votat pentru trimitere, iar 41 de senatori PNL si USR au votat impotriva. Cei din urma au cerut, la fel ca in urma cu trei luni, dezbaterea Legii gratierii si apoi respingerea sa.

F.N.

Asemănări și deosebiri între fosta USL, "cea mai toxică alianţă politică", și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Asemănări și deosebiri între fosta USL, "cea mai toxică alianţă politică", și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Comparații între USL și actualele negocieri care duc la ideea că am avea de-a face cu o repetare a istoriei sunt din ce în ce mai frecvente. Sunt însă și mari diferențe între cele două...
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Calvarul orelor pierdute în trafic, poluarea și stresul de a alege un mijloc de transport comod și eficient sunt strâns legate de deplasarea zilnică la locul de muncă al locuitorilor...
#Alina Gorghiu Legea gratierii, #Alina Gorghiu gratiere, #Legea gratierii retrimisa comisie , #Liviu Dragnea