Sindicat din penitenciare: 70% dintre potentialii beneficiari ai Legii gratierii se vor intoarce in inchisoare in primul an de la eliberare

Marti, 09 Mai 2017, ora 14:14
3814 citiri
Sindicat din penitenciare: 70% dintre potentialii beneficiari ai Legii gratierii se vor intoarce in inchisoare in primul an de la eliberare

Problema supraaglomerarii din penitenciare nu va fi rezolvata prin Legea gratierii, intrucat 70% dintre potentialii beneficiari se vor intoarce in primul an de la eliberare, iar printre acestia probabil nu vor fi oameni politici si de afaceri cu probleme penale "care promoveaza intens aceasta masura", sustin reprezentantii Sindicatului Omnia din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

Acestia precizeaza ca pentru a rezolva problema supraaglomerarii din penitenciare este nevoie de 8.500 de locuri de cazare si de imbunatatirea conditiilor de detentie.

"Gratierea unui numar mediu de 9 detinuti/penitenciar nu are absolut niciun efect asupra imbunatatirii conditiilor din penitenciare in masura in care Guvernul nu a facut absolut nimic pentru a rezolva in mod direct aceasta problema. Nicio lucrare majora de modernizare nu a fost demarata", arata reprezentantii Sindicatului Omnia din ANP.

Potrivit sindicalistilor, estimarile Administratiei Nationale a Penitenciarelor demonstreaza ca gratierea nu este o solutie pentru problemele legate de conditiile din penitenciare.

"Este nevoie de 8.500 de locuri de cazare, la un standard de patru metri patrati per detinut si de imbunatatirea conditiilor de detentie si de lucru. Dintre cei 1.032 de potentiali beneficiari (433 ar iesi din inchisoare, 589 ar beneficia de o reducere cu trei ani a pedepselor, noua minori si o persoana de peste 70 de ani), 70% se vor intoarce in primul an. Cu mult inainte ca un corp de cladire sa fie reparat", a spus presedintele Sindicatului Omnia, Sorin Dumitrascu.

Liderul sindical a precizat ca, in urma gratierii, probabil nu se vor mai intoarce in penitenciare oameni politici si de afaceri cu probleme penale "care promoveaza intens aceasta masura".

"Prezenta in penitenciarele romanesti a unor oameni politici si de afaceri nu este una dintre problemele sistemului penitenciar romanesc, chiar daca gratierea ne-ar ajuta s-o eliminam", a adaugat Dumitrascu.

El a precizat ca, in fiecare luna, sunt eliberati din penitenciare peste 900 de detinuti, de regula prin liberare conditionata. Un numar aproape egal intra in penitenciare in fiecare luna, in crestere fiind numarul detinutilor repatriati din tarile Uniunii Europene, care a ajuns la 70-80 pe luna.

"Drept urmare, avertizam ca daca acest proiect de gratiere se aproba. problema supra-aglomerarii ramane. In continuare va fi nevoie de cel putin 7.500 de locuri de detinere, iar conditiile din penitenciare nu vor fi imbunatatite in lipsa unor actiuni concrete de modernizare si constructie de penitenciare", a mai spus Dumitrascu.

Sindicatul Omnia din ANP solicita Guvernului sa puna in aplicare un plan de masuri care sa rezolve problemele reale ale sistemului penitenciar, printre care conditiile improprii de cazare a detinutilor, lipsa de personal si supraaglomerarea, in termenul acordat de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Plenul Senatului a decis luni, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridica a proiectului Legii gratierii pentru ca acesta sa fie adoptat in forma trimisa Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie.

Citeste si:
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
În contextul în care România se apropie din ce în ce mai mult către o criză economică, numărul angajaților la stat crește de la lună la lună. Totodată, deși premierul Nicolae Ciucă a...
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...