Sindicat din penitenciare: 70% dintre potentialii beneficiari ai Legii gratierii se vor intoarce in inchisoare in primul an de la eliberare

Marti, 09 Mai 2017, ora 14:14
3855 citiri
Sindicat din penitenciare: 70% dintre potentialii beneficiari ai Legii gratierii se vor intoarce in inchisoare in primul an de la eliberare
Foto: Arhiva Ziare.com

Problema supraaglomerarii din penitenciare nu va fi rezolvata prin Legea gratierii, intrucat 70% dintre potentialii beneficiari se vor intoarce in primul an de la eliberare, iar printre acestia probabil nu vor fi oameni politici si de afaceri cu probleme penale "care promoveaza intens aceasta masura", sustin reprezentantii Sindicatului Omnia din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

Acestia precizeaza ca pentru a rezolva problema supraaglomerarii din penitenciare este nevoie de 8.500 de locuri de cazare si de imbunatatirea conditiilor de detentie.

"Gratierea unui numar mediu de 9 detinuti/penitenciar nu are absolut niciun efect asupra imbunatatirii conditiilor din penitenciare in masura in care Guvernul nu a facut absolut nimic pentru a rezolva in mod direct aceasta problema. Nicio lucrare majora de modernizare nu a fost demarata", arata reprezentantii Sindicatului Omnia din ANP.

Potrivit sindicalistilor, estimarile Administratiei Nationale a Penitenciarelor demonstreaza ca gratierea nu este o solutie pentru problemele legate de conditiile din penitenciare.

"Este nevoie de 8.500 de locuri de cazare, la un standard de patru metri patrati per detinut si de imbunatatirea conditiilor de detentie si de lucru. Dintre cei 1.032 de potentiali beneficiari (433 ar iesi din inchisoare, 589 ar beneficia de o reducere cu trei ani a pedepselor, noua minori si o persoana de peste 70 de ani), 70% se vor intoarce in primul an. Cu mult inainte ca un corp de cladire sa fie reparat", a spus presedintele Sindicatului Omnia, Sorin Dumitrascu.

Liderul sindical a precizat ca, in urma gratierii, probabil nu se vor mai intoarce in penitenciare oameni politici si de afaceri cu probleme penale "care promoveaza intens aceasta masura".

"Prezenta in penitenciarele romanesti a unor oameni politici si de afaceri nu este una dintre problemele sistemului penitenciar romanesc, chiar daca gratierea ne-ar ajuta s-o eliminam", a adaugat Dumitrascu.

El a precizat ca, in fiecare luna, sunt eliberati din penitenciare peste 900 de detinuti, de regula prin liberare conditionata. Un numar aproape egal intra in penitenciare in fiecare luna, in crestere fiind numarul detinutilor repatriati din tarile Uniunii Europene, care a ajuns la 70-80 pe luna.

"Drept urmare, avertizam ca daca acest proiect de gratiere se aproba. problema supra-aglomerarii ramane. In continuare va fi nevoie de cel putin 7.500 de locuri de detinere, iar conditiile din penitenciare nu vor fi imbunatatite in lipsa unor actiuni concrete de modernizare si constructie de penitenciare", a mai spus Dumitrascu.

Sindicatul Omnia din ANP solicita Guvernului sa puna in aplicare un plan de masuri care sa rezolve problemele reale ale sistemului penitenciar, printre care conditiile improprii de cazare a detinutilor, lipsa de personal si supraaglomerarea, in termenul acordat de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Plenul Senatului a decis luni, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridica a proiectului Legii gratierii pentru ca acesta sa fie adoptat in forma trimisa Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie.

Ședință decisivă a coaliției PSD-PNL. Este tranșată problema comasării alegerilor. Scenariul care se conturează pentru cele două partide
Ședință decisivă a coaliției PSD-PNL. Este tranșată problema comasării alegerilor. Scenariul care se conturează pentru cele două partide
O şedinţă a coaliţiei are loc, miercuri, în care liderii PSD şi PNL discută din nou subiectul comasării alegerilor, după mai multe încercări în care nu s-a ajuns la o înţelegere...
Asemănări și deosebiri între fosta USL, "cea mai toxică alianţă politică", și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Asemănări și deosebiri între fosta USL, "cea mai toxică alianţă politică", și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Comparații între USL și actualele negocieri care duc la ideea că am avea de-a face cu o repetare a istoriei sunt din ce în ce mai frecvente. Sunt însă și mari diferențe între cele două...
#beneficiari lege gratiere, #supraaglomeratie penitenciare , #Liviu Dragnea