Tacit, gratierea mai face un pas. Smecheria lui Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 24 Mai 2017, ora 07:16
15246 citiri
Tacit, gratierea mai face un pas. Smecheria lui Dragnea

Dupa un parcurs extrem de tensionat, marcat de scandalul amendamentelor cuplului Serban Nicolae & Traian Basescu, proiectul Legii gratierii trece tacit de Senat, deci in forma elaborata de Guvern.

Adica, o forma relativ curata, emisa atunci cand Guvernul Grindeanu cu inca ministrul Iordache in functie incerca o eschiva in fata nervozitatii societatii, retragand unul dintre "elefanti" pentru a-l promova pe celalalt.

Ordonanta de gratiere care scotea masiv din inchisori, inclusiv talhari, criminali si violatori peste 60 de ani, a fost inlocuita cu un proiect de lege pe aceasta tema, cu aplicabilitate cu mult mai restransa. La pachet, era emisa OUG 13.

Proiectul prevede gratierea totala a pedepselor de pana la 5 ani aplicata de instanta de judecata. Beneficiaza de injumatatirea pedepselor femeile insarcinate sau condamnatii cu copii de pana la 14 ani in intretinere, fiind exceptate de la masura de clementa un lung sir de infractiuni, intre care toate cele coruptie si toate cele prevazute Legea 78/2000 privind combaterea coruptiei.

In mod strategic parca, nu este exceptata marturia mincinoasa de care este acuzat Calin Popescu Tariceanu, iar gratierea nu este conditionata de plata prejudiciului decat in termen de un an de la condamnare/eliberare.

Neajunsul cel mai criticat, si anume ca gratierea nu se aplica doar celor condamnati definitiv la momentul acordarii ei, ci tuturor faptelor comise pana atunci este singurul neimputabil Guvernului, ci Curtii Constitutionale, care prin Decizia nr.89/ 2003 a decis ca "toti infractorii care au comis infractiuni de aceeasi categorie, anterior datei intrarii in vigoare a legii, se afla intr-o situatie identica, data condamnarii lor definitive neavand nici o semnificatie in ceea ce priveste stabilirea unui tratament juridic diferentiat"

In mod evident acum, aceasta forma destul de curata si inutila in raport cu scopul anuntat reprezenta doar o pasa servita abil Parlamentului, unde urmau sa fie reintroduse toate prevederile cu dedicatie sub forma de amendamente, dupa cum am vazut deja in Comisia Juridica in Senat.

Pentru ca scopul acestei gratieri nu este, nu are cum sa fie grija pentru situatia din inchisori si nici teama de decizia CEDO, asa cum era motivata initial initiativa.

Argumentul deciziei CEDO s-a facut tandari din secunda in care ea a fost emisa fara sa prevada vreo sanctiune.

Decizia pilot nu cere nici gratiere, nici vreo alta masura anume, ci doar ca in urmatoarele 9 luni Romania sa fie in stare doar sa puna pe hartie un plan concret si coerent de masuri cu termene certe.

Apoi, gratierea in forma proiectului Guvernului ar fi fost aplicabila pentru 1.190 de detinuti, potrivit simularilor ANP, un numar cu mult prea mic pentru a schimba cu adevarat ceva in inchisori.

Intre timp, a fost adoptata o alta masura, intr-adevar dupa modelul Italiei (care, in pofida manipularilor vanturate, nu a decis nicio gratiere colectiva).

Mai precis, la fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, vor fi considerate ca executate 36 de zile, nu 33, asa cum era in proiectul initial.

Interesant ca si in acest caz modificarea proiectului a fost facuta in Camera Deputatilor, decizionala, nu in Senat.

Asadar, proiectul gratierii trecut tacit de Senat ajunge acum in Camera Deputatilor unde, teoretic, ar trebui sa intre intr-un fel de conservare, daca e sa-l credem pe Liviu Dragnea care, dupa ce a blocat amendamentele din Comisia Juridica a Senatului, starnind furia PSD, a anuntat ca proiectul gratierii nu va trece de Camera decat impreuna cu un intreg pachet dedicat situatiei din inchisori.

De ce a procedat asa Liviu Dragnea mi se pare destul de evident.

Presedintele PSD joaca pe cont propriu pentru rezolvarea problemei care-l frige cel mai rau: dosarul de abuz in serviciu. Momentul cheie pentru liderul PSD este admiterea de catre CCR a exceptiei Bombonica, ridicata in chiar procesul sau de fosta sa sotie, pe motiv ca existenta infractiunii nu este conditionata de existenta unui prag al prejudiciului provocat prin fapta.

Din informatiile mele, exceptia va fi admisa pe 6 iunie, in pofida opozitiei ministrului Justitiei, fostul judecator CCR Tudorel Toader, care, de altfel, a refuzat sa introduca pragul in proiectul de modificare a Codului Penal.

Ca sa ajunga la acest rezultat, dl Dragnea avea nevoie de pace si liniste, nu de scandal si oameni in strada, radicalizati din nou de gratierea extinsa.

Asa ca Liviu Dragnea vad ca a tradat asteptarile partidului pentru propriile interese. Dar imediat ce se va vedea cu sacii in caruta, oare ce va face?

Ce vedem este un asalt generalizat asupra Justitiei, care vizeaza o decredibilizare masiva menita sa inoculeze ideea ca orice hotarare judecatoreasca este rezultatul unui santaj cu dosarele SIPA, ca toti aparatorii Justitiei sunt niste "acoperiti".

Probabil calculul este ca, pe acest fond de deruta, o gratiere extinsa in favoarea "victimelor" din puscarii, adica revenirea la amendamentele prevazute de Nicolae&Basescu, ar putea genera cu mult mai putina rezistenta.

Si cred ca asta si este explicatia furiei lui Liviu Dragnea impotriva lui Serban Nicolae: ca s-a grabit si nu a asteptat ca lovitura de gratie sa vina in ceasul al 12-lea al Camerei Deputatilor si nu in Senat, unde legea se afla la inceputul parcursului.

Ședință decisivă a coaliției PSD-PNL. Este tranșată problema comasării alegerilor. Scenariul care se conturează pentru cele două partide
Ședință decisivă a coaliției PSD-PNL. Este tranșată problema comasării alegerilor. Scenariul care se conturează pentru cele două partide
O şedinţă a coaliţiei are loc, miercuri, în care liderii PSD şi PNL discută din nou subiectul comasării alegerilor, după mai multe încercări în care nu s-a ajuns la o înţelegere...
Asemănări și deosebiri între fosta USL, "cea mai toxică alianţă politică", și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Asemănări și deosebiri între fosta USL, "cea mai toxică alianţă politică", și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Comparații între USL și actualele negocieri care duc la ideea că am avea de-a face cu o repetare a istoriei sunt din ce în ce mai frecvente. Sunt însă și mari diferențe între cele două...
#gratiere PSD Dragnea, #Dragnea abuz prag CCR , #Liviu Dragnea