Va era dor de #rezist? Crunta prostie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 04 Mai 2017, ora 07:07
21058 citiri
Va era dor de #rezist? Crunta prostie

Eu chiar cred ca lui Liviu Dragnea decizia din Comisia Juridica a Senatului privind gratierea faptelor de coruptie i-a picat cat se poate de prost si intentioneaza sa ii puna capac, chiar daca dupa OUG 13 nu stiu cine mai are incredere in el.

Nu pentru ca gratierea extinsa la coruptie i-ar fi lezat presedintelui PSD simtul dreptatii si setea de justitie. Ci pur si simplu pentru ca nu avea nevoie de asa ceva. Nu acum.

Nu cred ca trebuia sa fii genial ca sa intuiesti ca o decizie atat de grosiera, mai rea decat forma gratierii gandita de Florin Iordache in ianuarie cu tot tambalaul care a urmat, va atinge din nou nervul strazii.

Deocamdata nu au iesit in strada la fel de multi ca in iarna, dar semnalul de nervozitate e clar, iar imaginatia protestatarilor pare improspatata. Daca pe ger au iesit sute de mii, cati or iesi acum cand plimbatul pe afara la ceas de seara e de-a dreptul o placere.

Intre timp a mai picat si stravezia minciuna despre decizia pilot a CEDO, care ce-o sa ne faca si cum o sa ne amendeze, decizie care a venit fara sa ne faca si fara sa ne amendeze, deci nicio urgenta.

Si, colac peste pupaza, sa mai faci asa ceva cand sunt in tara oficialii UE care urmeaza sa intocmeasca raportul MCV, mecanismul de care zici ca vrei sa scapi dovedind seriozitate si atasament fata de valorile statului de drept, mi se pare ca se duce intr-o zona de, ma scuzati, crunta prostie.

Unde mai pui ca nici pentru electoratul PSD asocierea evidenta cu Traian Basescu, sustinator cot la cot cu Serban Nicolae al marii gratieri, nu pica bine deloc.

In plus, Liviu Dragnea, personal, nu are nevoie de aceasta gratiere. Da, a fost dispus sa intoarca tara cu fundul in sus pentru pragul infractiunii de abuz, adica OUG 13, cand ii frigea buza, dar acum am eu sentimentul ca si-a rezolvat problema prin trimiterea exceptiei fostei sotii la CCR.

Daca CCR va stabili ca lipsa pragului e neconstitutionala - si daca ma uit la conduita Curtii de un an si jumatate, culminand cu deciziile legate de criza OUG 13, nu am prea mari indoieli ca asa va fi si nu din considerente constitutionale - pentru dl Dragnea problema cea mare va fi luat sfarsit, cel putin pana cand va aparea o alta si mai mare, daca va aparea.

Nu vi se pare batator la ochi ca abuzul in serviciu nici macar nu a fost introdus pe lista infractiunilor care sa beneficieze de gratiere in rand cu luarea/darea de mita sau traficul de influenta? De parca ar exista siguranta ca el va fi oricum compromis cat de curand.

Dar pentru multi altii amendamentele lui Serban Nicolae & Traian Basescu sunt ca paiul pentru inecat. Si Serban Nicolae cred ca pentru ei vorbeste, unora, precum Catalin Voicu, le-a fost chiar avocat. La fel ca Traian Basescu, de altfel. Serban Nicolae este reprezentantul "necajitilor" de prin inchisori sau care isi numara zilele de libertate ramase si care erau convinsi ca PSD va rezolva rapid problema Justitiei, ceea ce se dovedeste cu mult mai greu decat era de anticipat datorita #rezist.

Si aici cred ca avem un clivaj interesant in PSD: intre seful pe cale sa-si rezolve problemele proprii cu ajutorul CCR si "plebea", care isi cere si ea beneficiile dupa castigarea alegerilor.

Sunt convinsa ca, daca putea trece gratierea cat de extinsa fara scandal, dl Dragnea era mai mult decat fericit, dar ca om care deja pare sa se gandeasca la prezidentialele din 2019 este firesc sa nu accepte pretul politic al acestei miscari. Sigur ca nu exclud nici o intelegere de tipul: incercati si, daca iese scandal, dam inapoi. Si a iesit scandal.

Cred ca aceasta si este morala momentului: PSD are un plan clar antiJustitie si va folosi orice bresa, orice moment pentru a-l pune in practica. Cat vom ramane cu mana pe portofel si pe picior de razboi, gata de o rectie la fel de rapida ca actiunile lor, avem o sansa sa aparam Justitia macar de actiunile politice directe. Cand veghea in lanul de corupti va slabi, ma tem ca asaltul va fi decisiv.

Cand? Oricand.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#proteste amendamente gratiere , #Liviu Dragnea