Serban Nicolae ataca Guvernul pentru ca nu sustine gratierea coruptilor: Poate are deja banii pregatiti pentru amenda de la CEDO

Joi, 04 Mai 2017, ora 10:59
9604 citiri
Serban Nicolae ataca Guvernul pentru ca nu sustine gratierea coruptilor: Poate are deja banii pregatiti pentru amenda de la CEDO
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Serban Nicolae, a atacat joi Guvernul dupa ce atat premierul Sorin Grindeanu, cat si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, au anuntat ca nu sustin amendamentele la Legea gratierii prin care scapa si cei condamnati pentru fapte de coruptie.

Nicolae a spus ca Guvernul nu a venit cu nicio solutie pentru a rezolva problemele semnalate de CEDO privind supraaglomerarea penitenciarelor si ca, de aici, el intelege ca Executivul vrea sa plateasca amenda (care nici macar nu exista deocamdata).

"E o chestiune de politica penala, unii au o opinie, altii au alta opinie. Guvernul poate are deja banii pregatiti pentru amenda de la CEDO. Guvernul inca n-a dat o alta solutie alternativa. Daca Guvernul reuseste sa faca bani pentru amenda de la CEDO e foarte bine", a spus Serban Nicolae.

Atunci cand jurnalistii i-au atras atentia ca gratierea faptelor de coruptie nu ar rezolva problema supraaglomerarii inchisorilor, avand in vedere ca este vorba de un numar mic de detinuti condamnati pentru astfel de fapte, Nicolae a raspuns: "Daca asta e fericirea unora si trebuie sa ramana 300 de oameni in puscarie, foarte bine, n-am nicio problema".

Mentionam insa ca decizia pilot pronuntata de CEDO in privinta Romaniei nu inseamna ca, daca in 6 luni nu rezolvam problemele vom plati amenda de zeci de milioane de euro, fapt fie ignorat, fie necunoscut de senatorul PSD.

Vezi aici explicatiile specialistilor privind decizia CEDO si cat de lung e in realitate drumul de la ea pana la amenda

Avand in vedere ca o reactie similara cu cea a Guvernului a venit si de la presedintele PSD Liviu Dragnea, Serban Nicolae a fost intrebat de jurnalisti daca a intrat in conflict cu seful sau de partid.

"Nu e vorba de conflict, e vorba de opinie. Nu stiu de ce vi se pare ca totul ar trebui sa fie militaresc, pe baza de ordine. Asta este partea dezbaterii", a spus senatorul PSD.

Cat despre faptul ca aceasta masura nu era inclusa in programul de guvernare, seful senatorilor juristi a dat o explicatie cel putin originala: "E o actiune a Parlamentului. Nu face parte din actiunile Guvernului, chiar daca Guvernul a initiat acest proiect de lege".

Despre faptul ca prin gratierea coruptilor s-ar incuraja comiterea de astfel de fapte, Nicolae a spus ca "e o opinie, dar mie mi se pare una foarte proasta".

"Credeti ca cine vrea sa comita acte de coruptie e incurajat stiind ca nu se mai poate buucra de clementa? E o chestie ilogica".

Mai mult, Nicolae sustine ca atat presedintele Klaus Iohannis, cat si prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans si-au nuantat pozitia in legatura cu gratierea si ca, daca initial au fost impotriva, apoi au recunosct "ca este o parte a solutiei". Mentionam insa ca niciunul dintre cei amintiti de Nicolae nu a avut o astfel de pozitie privind gratierea faptelor de coruptie.

Jurnalistii au insistat insa intreband de ce tine mortis sa fie gratiate faptele de coruptie, avand in vedere ca numarul celor care ar fi eliberati este foarte mic.

"Din punctul meu de vedere, ca gratierea sa aiba efect, ar trebui sa gandim cateva principii: sunt impotriva gratierii celor care comit acte de violenta. Daca vrem, ca eu nu am niciun fel de problema, nicio presiune, niciun interes", a spus Nicolae.

Cum jurnalistii inca insistau neintelegand legatura dintre intrebare si raspuns, Serban Nicolae le-a spus "vad asa o suferinta pe chipul dumneavoastra" si i-a invitat sa intre in sala la dezbaterile pe alte amendamente la Legea gratierii.

Comisia Juridica a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi "pentru" (PSD si ALDE) si 3 "impotriva" (PNL, USR si UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu la proiectul de Lege privind gratierea, prin care cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta urmeaza sa fie gratiati sub rezerva achitarii prejudiciului.

Indignati de acest lucru, internautii s-au mobilizat pe retelele de socializare si au iesit in strada atat la Bucuresti, cat si in alte mari orase ale tarii, cum ar fi Cluj, Craiova si Baia Mare.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Serban Nicolae Guvern gratiere corupti amenda, #amenda CEDO guvern gratiere corupti, #Serban Nicolae gratiere corupti declaratii , #Serban Nicolae