In ciuda pledoariei lui Basescu, pedepsele pe abuz in serviciu si conflict de interese nu vor fi gratiate - Comisia Juridica

Joi, 04 Mai 2017, ora 11:44
2462 citiri
In ciuda pledoariei lui Basescu, pedepsele pe abuz in serviciu si conflict de interese nu vor fi gratiate - Comisia Juridica
Foto: Arhiva Facebook/Traian Basescu

Comisia Juridica a Senatului a respins, joi, gratierea pedepselor pentru infractiunile de abuz in serviciu si de conflict de interese.

In favoarea gratierii pedepselor pentru infractiunile de abuz in serviciu si de conflict de interese au votat doar cinci senatori, din cei 11 ai Comisiei Juridice a Senatului, numar insuficient pentru ca propunerile sa fie adoptate.

Senatorul PMP Traian Basescu a facut o pledoarie de aproximativ un sfert de ora in fata senatorilor juristi in favoarea gratierii celor condamnati la inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu, sustinand ca in Romania aplicarea acestei infractiuni este una defectuoasa, ea devenind, in opinia sa, un instrument de control al institutiilor politice.

"Eu sustin sa gratiem abuzul in serviciu, care a devenit un instrument de control al institutiilor politice (...) Problema abuzului in serviciu a fost tratata abuziv.

La ultimul raport de activitate, DNA spunea ca are 2.150 de dosare in lucru pe abuzul in serviciu. In acelasi timp, ma uit in Europa: nu cred ca in toate statele membre ale Uniunii Europene gasim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasa, a demonstrat-o si Curtea Constitutionala", le-a spus Traian Basescu senatorilor juristi.

Fostul presedinte a dat exemplul recomandarilor Comisiei de la Venetia, care spune ca abuzul in serviciu trebuie "interpretat in sens ingust si aplicat cu un prag inalt".

"Comisia de la Venetia vine si spune: legea trebuie sa fie previzibila, sa aiba acuratete juridica si sustine ca astfel de acuzatii sunt in mod special vulnerabile la manevre politice abuzive. Comisia de la Venetia considera ca prevederile abuzului in serviciu trebuie interpretate in sens ingust si aplicate cu un prag inalt.

La noi s-a inteles prag de bani. Gresit. Comisia de la Venetia explica pragul inalt: astfel incat sa poata fi invocat numai daca fapta e de natura grava. Exemple: infractiuni grave impotriva proceselor democratice, subminarea autoritatii administratiei publice, incalcarea drepturilor fundamentale. Noi ii trimitem pentru abuz in serviciu in loc sa ii trimitem pentru orice alta infractiune. Abuz in serviciu, 12 ani de inchisoare", a mai spus Traian Basescu.

Guvernul a anuntat ca nu sustine gratierea pentru niciuna din cele doua infractiuni.

Pentru gratierea pedepselor pentru infractiunile de abuz in serviciu au votat Serban Nicolae, Liviu Brailoiu, Marian Pavel (PSD), Ionut Sibinesc (ALDE) si Csaszar Kalroly Zsolt (UDMR). Robert Cazanciuc si Adrian Diaconu nu au votat, la fel ca PNL si USR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#comisia juridica Senat gratiere abuz, #gratiere abuz in serviciu, #gratiere conflict de interese , #Traian Basescu