O echipă de fizicieni, care a efectuat un amplu studiu publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society pe 26 octombrie 2022, a făcut o descoperire uluitoare, în timp ce analiza anumite grupuri de stele.
Cercetătorii au afirmat că legile gravitației lui Newton sunt greșite în acest caz, iar observațiile unor galaxii sunt în concordanță cu alte teorii alternative.
În munca lor, cercetătorii au investigat așa-numitele grupuri de stele deschise, clustere, care sunt formate din câteva zeci până la câteva sute de stele care se găsesc în galaxii spiralate și neregulate, potrivit Science Alert.
„În cele mai multe cazuri, grupurile de stele deschise supraviețuiesc doar câteva sute de milioane de ani înainte de a se dizolva”, explică prof. dr. Pavel Kroupa de la Institutul Helmholtz de Fizică Nucleară și Radiații de la Universitatea din Bonn.
În acest proces, ele pierd în mod regulat stele, care se acumulează în două așa-numite „cozi de flux”. Unul dintre aceste fluxuri este tras în spatele clusterului în timp ce călătorește prin spațiu. În schimb, celălalt preia conducerea ca un vârf de lance.
„Conform legilor gravitației lui Newton, este o chestiune de șansă în care dintre cozi ajunge o stea pierdută”, explică dr. Jan Pflamm-Altenburg de la Institutul Helmholtz de Fizică Nucleară și Radiații.
În concluzie, ambele cozi ar trebui să conțină aproximativ același număr de stele. Cu toate acestea, în munca noastră, am putut dovedi pentru prima dată că acest lucru nu este adevărat: în grupurile pe care le-am studiat, coada din față conține întotdeauna mult mai multe stele din apropierea clusterului decât coada din spate”.
„Când am analizat toate datele, am întâlnit contradicția cu teoria actuală a lui Newton. Datele foarte precise de la misiunea spațială Gaia a ESA au fost indispensabile pentru aceasta”.
Grupurile de stele au o viață mai scurtă decât prevăd legile lui Newton. Deoarece legile gravitației lui Newton nu ar fi valabile în anumite circumstanțe, dar ar trebui modificate, acest lucru ar avea consecințe de amploare și pentru alte domenii ale fizicii.
Pe lângă Universitatea din Bonn, studiul a implicat Universitatea Charles din Praga, Observatorul European de Sud (ESO) din Garching, Observatoire astronomique din Strasbourg, Centrul European de Cercetare și Tehnologie Spațială (ESA ESTEC) din Nordwijk, Institutul pentru Studii avansate în științe de bază (IASBS) în Zanjan (Iran), Universitatea de Știință și Tehnologie din China, Universitatea La Laguna din Tenerife și Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.