
Legea offshore a fost publicată miercuri, 25 mai, în Monitorul Oficial, după ce, în aceeași zi, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Actul normativ are ca obiect de reglementare un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere.
După promulgarea legii de către șeful statului, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că oficial poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră.
”Legea prevede un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere, precum şi eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu menţinerea grilei de impozitare în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh”, a menţionat Popescu.
Ministrul a amintit şi faptul că a fost adoptată creşterea de la 30% la 40% a nivelului maxim pentru deducerea investiţiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar, eliminarea limitării deducerii investiţiilor pentru calculul impozitului pe profit, reglementarea regimului fiscal pentru perimetrele onshore de adâncime mai mari de 3000 m şi eliminarea utilizării preţului de referinţă în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare.
Legea offshore a fost votată, în 18 mai, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 248 de voturi ”pentru” şi 34 ”împotrivă”, în calitate de for decizional. În plen, parlamentarii AUR şi USR şi-au susţinut amendamentele în plen, însă nu au trecut de votul deputaţilor.
După vot, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că efectul se va vedea imediat, fiind vorba de investiția Black See Oil and Gas în Marea Neagră.
”La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră care va intra în sistem”, a spus premierul.