Alte nereguli semnalate în noua lege a pensiilor: ”Va crea o uriaşă inechitate pentru peste 20.000 de angajați”

Marti, 09 Iulie 2024, ora 19:34
25185 citiri
Alte nereguli semnalate în noua lege a pensiilor: ”Va crea o uriaşă inechitate pentru peste 20.000 de angajați”
Bani FOTO ziare.com

Sindicaliştii Federaţiei Sindicatelor SILVA au avut marţi, 9 iulie, o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii în care au reclamat o serie de inechităţi în noua lege a pensiilor, prin care s-au eliminat unele condiţii speciale pentru o parte dintre silvicultori.

”Una dintre problemele importante cu care se confruntă silvicultorii în prezent este inechitatea creată de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care abrogă, începând cu data de 1 septembrie 2024, încadrarea unor activităţi din domeniul silvicultură în condiţii speciale, aşa cum prevede în prezent OUG nr. 59/2000 - Statutul personalului silvic. Abrogarea încadrării în condiţii speciale a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură (...) încalcă principiul protecţiei sociale a muncii, reglementat la art. 41 alin. (2) din Constituţia României, conform căruia: ”Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială”. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege”, transmit, marţi, reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.

Potrivit sursei citate, sindicaliştii Federaţiei Sindicatelor SILVA şi secretarul general al Confederaţiei Sindicale Naţionale MERIDIAN s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii cu scopul de a identifica soluţiile de prorogare a termenului de intrare în vigoare a unor articole din Statutul personalului silvic sau, după caz, de modificare a OUG 59/2000 printr-o Ordonanţă a Guvernului, astfel încât, perioada de 5 ani lucraţi în condiţii speciale să fie redusă la 4 ani şi 8 luni.

”În cazul în care această problemă nu va fi soluţionată până la data de 1 septembrie 2024, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii va crea o uriaşă inechitate pentru un număr de peste 20.000 de silvicultori”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia afirmă că reprezentanţii Ministerului Muncii le-au transmis că nu este necesară modificarea legislaţiei.

”Secretarul de stat domnul Marius Stanciu şi secretarul general al Casei Naţionale de Pensii Publice, doamna Vasilica Robu, au menţionat în cadrul discuţiilor că modificările legislative solicitate în adresa Federaţiei SILVA nu sunt necesare şi că, din perspectiva celor două instituţii, există o rezolvare a acestei situaţii prin aplicarea noii legi a pensiilor, iar în acest sens, în cel mai scurt timp va fi formulat şi transmis un răspuns oficial clarificator”, se precizează în comunicat.

Pensia pe care o va primi un român care a lucrat 35 de ani cu carte de muncă. Cât de importante sunt studiile
Pensia pe care o va primi un român care a lucrat 35 de ani cu carte de muncă. Cât de importante sunt studiile
La un calcul simplu, un român care a muncit timp de 35 de ani, cu carte de muncă, va primi doar jumătate din cât a cotizat. Pentru un salariu minim pe economie de 3.000 de lei brut, din care...
Liderul AUR ar putea da explicații Parchetului despre ”Planul Simion”: ”Se angajează în numele unei funcţii pe care presupune că o va ocupa”
Liderul AUR ar putea da explicații Parchetului despre ”Planul Simion”: ”Se angajează în numele unei funcţii pe care presupune că o va ocupa”
”Planul Simion” stârnește tot mai multe controverse în spațiul public, după apariția imaginilor cu zeci de persoane care stau la coadă să semneze contracte pentru case ieftine și...
#legea pensiilor, #inechitati, #nereguli, #ministerul muncii, #silvicultori, #angajati , #legea pensiilor
  1. Crima din Brăila. Noi înregistrări telefonice între principalul suspect și mama acestuia. „Nu mi-a găsit nimic” STENOGRAME
  2. Cât costă o înmormântare în România. Prețurile firmelor de pompe funebre după creșterea ajutorului de deces
  3. Peste 98 la sută dintre elevii cu opțiuni completate au intrat la liceu. Câți au fost admiși la prima opțiune
  4. Un spital din România, obligat să plătească daune uriașe după ce o fetiță de 1 an și jumătate s-a infectat cu o bacterie: ”Viața copilului a fost în pericol”
  5. Doi copii au sunat la Poliție ca să facă o farsă. Ce amendă a primit mama minorilor
  6. Avertizări de vreme severă imediată. Localitățile în care vor fi vijelii și va cădea grindină
  7. Scandalul de la Universitatea de Arhitectură București, la un alt nivel. Procurorii ar putea intra pe fir
  8. Un nou ”azil al groazei”, în Argeș. Un bărbat a murit după ce a fost neglijat și a făcut cangrenă la un picior
  9. Român denunțat de un primar din Italia, după ce a lăsat gunoiul pe o zonă verde. „Este corect să se ia măsuri penale”
  10. Avertizare pentru șoferii care circulă pe Autostrada Transilvania. Carosabilul, acoperit de apă