Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 04:00
5709 citiri
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Suspendarea posturilor nu se aplică și la Parlament FOTO Ziare.com

Parlamentarii au introdus în ordonanța de urgență votată ieri în Camera Deputaților ce prevede suspendarea ocupării funcțiilor publice până la sfârșitul lui 2022, un amendament care îi scutește pe aceștia de regulă.

Concret, în ciuda suspendării prevăzute prin lege, se vor putea organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul serviciilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Totodată, cu titlu de excepţie, în cazuri temeinic justificate, se preconizează aprobarea organizării de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget.

Deputaţii au introdus un amendament potrivit căruia, prin excepţie, „se pot organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul serviciilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, indiferent de data vacantării acestora, cu justificarea necesităţii şi încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, prin memorandum aprobat de Biroul permanent al fiecărei Camere a Parlamentului”.

„Prin excepţie (…), în cadrul instituţiilor şi/sau autorităţilor publice poate fi încadrat personal cu contract individual de muncă pe durată determinată, pe posturi în afara organigramei, prin act administrativ al conducătorului instituţiei, în conformitate cu dispoziţiile art.16 alin.(10) – (106) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, mai prevede amendamentul.

Deputaţii au introdus şi un alt amendament care vizează reglementarea salarizării categoriei de personal didactic educator – puericultor, ţinând cont de preluarea creşelor în sistemul naţional de învăţământ.

„Salariile de bază de la nr. crt. 1-8 şi 17-21 se aplică şi funcţiei didactice de educator-puericultor, conform studiilor absolvite. Diferenţierea salariilor de bază în funcţie de studiile absolvite se stabileşte prin ordin al ministrului Educaţiei, cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative la nivelul sectorului de activitate învăţământ preuniversitar”, prevede textul adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional.

#legi adoptate, #legi parlamentare, #amendament lege, #angajari la stat , #parlament