Proiectele celor două legi ale Educaţiei, lansate în consultare publică. Ce modificări vor aduce

Miercuri, 13 Iulie 2022, ora 15:57
1869 citiri
Proiectele celor două legi ale Educaţiei, lansate în consultare publică. Ce modificări vor aduce
Elevii care vor intra în septembrie 2023 în clasa a noua de liceu, vor avea planuri cadru noi FOTO everypixel.com

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat miercuri, 13 iulie, după şedinţa de Guvern, că astăzi se lansează în consultare publică, până pe data de 24 august, proiectele celor două legi ale Educaţiei, două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală sistemul de educaţie.

”Este o zi importantă, astăzi, când lansăm în consultare publică, pentru o perioadă de o lună şi jumătate, mai exact până pe data de 24 august, proiectele celor două legi ale educaţiei, Legea învăţământului preuniversitar şi legea învăţământului superior. Sunt două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală, în egală măsură necesară şi aşteptată, sistemul de educaţie din România”, a spus ministrul, în briefingul de la Palatul Victoria.

Sorin Cîmpeanu a spus că la realizarea proiectelor au contribuit peste 10.000 de specialişti, într-o lungă perioadă de timp şi care a beneficiat de consultare de la Comisia Europeană şi OECD şi care ”a reunit toate aşteptările societăţiii româneşti în raport cu educaţia”.

Ministrul a arătat că proiectele pot fi îmbunătăţite şi aştepată propuneri, până la încheierea perioadei de consultare.

”Mizăm pe propuneri constructive, în aşa fel încât, la finalul perioadei de consultare publică, de o lună şi jumătate, să avem o formă îmbunătăţită a acestor proiecte de lege, pentru ca mai apoi proiectele să intre în procedură parlamentară de aprobare”, a declarat ministrul.

Ministrul Educaţiei a afirmat că toate evaluările vor fi standardizate şi Ministerul Educaţiei va avea o proprie platformă de evaluare standardizată. ”S-a început deja lucrul la standardele de evaluare”, a afirmat el.

Astfel, elevii care vor intra în septembrie 2023 în clasa a noua de liceu, vor avea planuri cadru noi, curriculum nou şi o şansă în plus de intrare prin examen de admitere şi mai cu seamă, vor avea o pondere de mult timp cerută de 50% discipline în trunchiul comun, 20% discipline de specializare şi până la 30% curriculum la decizia şcolii.

În aceeaşi clasă, pentru 30% dintre discipline, vor putea fi organizate până la 4 grupe pentru a exista o personalizare a educaţiei şi ca patru grupe să îşi aleagă dispiciplinele de interes şi pe care profesorii le pot corela cu aptitudinile elevilor.

Despre Bacalaureatul nou, ministrul a spus că ”va arăta cu totul altfel”. ”Ştiu că este de înţeles o schimbare radicală de paradigmă, examenul de bacalaureat se doreşte un examen echitabil, care să nu servească doar la acces în facultate ci să îţi ofere o calificare, credibilă, pe care angajatorii şi universităţile să o ia în considerare.

Despre proba de Limba şi literatura română, ministrul Cîmpeanu a spus că o noutate ar fi reintroducerea Gramaticii în programă, pentru a susţine abilităţile de comunicare în limba română. A doua probă este cea de matematică. ”Aceste două probe ar putea avea o pondere în proba scrisă de 40% sau 50%, a precizat ministrul.

Ministra Educației anunță că nu vor mai fi probleme la Evaluarea Națională. Cum vor fi rezolvate diferențele de notare la grile
Ministra Educației anunță că nu vor mai fi probleme la Evaluarea Națională. Cum vor fi rezolvate diferențele de notare la grile
S-a găsit rezolvare pentru diferențele de notare la grilele de la exameul de Evaluare Națională. Ligia Deca, ministra Educaţiei, a anunţat duminică, 21 aprilie, că soluţia tehnică pentru...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#legi, #educatie, #consultare publica, #Ministerul Educatiei , #stiri invatamant