Un fost legionar, numit cetățean de onoare la Sighetu Marmației: „Un model de demnitate și moralitate”

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 12:31
5046 citiri
Un fost legionar, numit cetățean de onoare la Sighetu Marmației: „Un model de demnitate și moralitate”
Primarul PSD din Sighetul Marmației a adus o întreagă odă pentru Petru Codrea FOTO Vasile Moldovan / Facebook

Ultimul supraviețuitor al organizației de tineret a Mișcării Legionare din România, Petru Codrea, a fost făcut cetățean de onoare de către primăria din Sighetul Marmației, orașul natal al lui Elie Wiesel, torturat de naziști. Organizația care-i poartă numele acestuia din urmă cere retragerea titlului.

Evenimentul în urma căruia i-a fost acordat titlul lui Petru Codrea a avut loc cu o zi înainte de redeschiderea casei memoriale ale lui Elie Wiesel. Institutul Elie Wiesel a cerut primăriei să retragă titlul.

”În orașul natal al lui Elie Wiesel, Sighetul Marmației, autoritățile locale s-au ȋnscris ȋn competiția memoriilor cinstind, deopotrivă, simboluri ale victimelor Holocaustului și reprezentanți ai extremismului legionar.

Primăria a acordat titlul de cetățean de onoare lui Petru Codrea. Acesta este ultimul supraviețuitor al grupului membrilor Frățiilor de Cruce (organizația de tineret a Mișcării Legionare) din Sighet. Petru Codrea este considerat de către primarul orașului Sighet “un veritabil model de demnitate și moralitate creștină”, deși Petru Codrea evocă și astăzi, nostalgic, trecutul său legionar sau momentul jurămȃntului legionar. Solicităm autorităților locale să iasă din inadecvare și să retragă titlul de cetățean de onoare recent acordat”, a transmis Institutul Elie Wiesel.

Primăria din Sighetul Marmației este condusă de către primarul PSD Vasile Moldova. În ziua în care a acordat titlul, acesta din urmă susține că „nu am făcut altceva decât să aducem un dram de recunoștință” pentru Petru Codrea.

„La cei 91 de ani împliniți de curând, singurul din primul lot de deținuți politici maramureșeni rămas în viață, domnul Petru Codrea este un veritabil model de demnitate și moralitate creștină și socială. Acordându-i Titlul de Cetățean de Onoare, nu am făcut altceva decât să aducem un dram de recunoștință colectivă unui Om care a pus mai presus de orice dragostea pentru adevăr și pentru valorile care au definit de-a lungul timpului poporul nostru. Consider că onorabilul titlu se extinde astăzi tacit și asupra celorlalți tineri maramureșeni care au suferit ororile regimului comunist și care din păcate nu mai sunt printre noi”, afirmat primarul.

Citește și:
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
România va continua toate demersurile posibile pentru un vot pozitiv joi, 8 decembrie, în consiliul JAI privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, au transmis pentru Ziare.com surse...
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....