Începând cu 9 decembrie 2026, va intra în vigoare o nouă legislație europeană destinată să protejeze consumatorii care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza acestora. Sunt vizate de posibile despăguburi platformele digitale precum și producătorii de telefoane sau orice device-uri care necesită update-uri de software.
"Atunci când platformele online îndeplinesc rolul de producător, importator, reprezentant autorizat, furnizor de servicii de logistică sau distribuitor în cazul unui produs cu defecte, acestea ar trebui să răspundă în aceleași condiții ca operatorii economici respectivi", se arată în preambulul Directivei, citat de Economica.net.
De asemenea, platformele online pot fi trase la răspundere dacă prezintă un produs defect sau permit tranzacția acestuia într-un mod care ar face un consumator mediu să creadă că produsul provine din partea platformei sau a unui comerciant sub controlul său.
Noua reglementare clarifică și responsabilitățile producătorilor de device-uri precum telefoane inteligente sau televizoare, mai ales în cazul în care defectele sunt cauzate de software-ul care necesită actualizări. "Momentul introducerii pe piață sau al punerii în funcțiune este, în mod normal, momentul în care un produs iese de sub controlul producătorului", dar producătorii pot fi trași la răspundere pentru defecțiuni apărute ulterior, în special în cazul în care aceste defecte sunt legate de lipsa actualizărilor de securitate.
"Posibilitatea ca operatorii economici să excludă răspunderea dovedind că defecțiunea a apărut după introducerea pe piață sau punerea în funcțiune a produsului ar trebui restricționată atunci când defecțiunea unui produs constă în lipsa actualizărilor sau îmbunătățirilor de software necesare pentru a combate vulnerabilitățile în materie de securitate cibernetică", subliniază Directiva.
De asemenea, producătorii vor fi răspunzători pentru defectele care apar după introducerea pe piață a unui produs, dacă aceștia continuă să controleze produsul prin software-ul sau serviciile de actualizare aferente. Exemplele incluse în Directivă arată cum, în cazul unui televizor inteligent care necesită o aplicație descărcată ulterior de pe un site terț, responsabilitatea pentru defectele acestei aplicații va reveni atât producătorului televizorului, cât și producătorului aplicației.
Noua Directivă stabilește și termene clare pentru solicitarea despăgubirilor, care nu mai pot fi cerute după 10 ani de la data introducerii produsului defect pe piață. Excepție fac cazurile în care o acțiune a fost deja introdusă împotriva unui operator economic responsabil.