Intra în vigoare noua legislație europeană care obligă platformele online și producătorii să plătească despăgubiri pentru produsele defecte

Vineri, 22 Noiembrie 2024, ora 09:17
6539 citiri
Intra în vigoare noua legislație europeană care obligă platformele online și producătorii să plătească despăgubiri pentru produsele defecte
Platformele online vor raspunde pentru defectțiunile produselor FOTO Pixabay

Începând cu 9 decembrie 2026, va intra în vigoare o nouă legislație europeană destinată să protejeze consumatorii care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza acestora. Sunt vizate de posibile despăguburi platformele digitale precum și producătorii de telefoane sau orice device-uri care necesită update-uri de software.

"Atunci când platformele online îndeplinesc rolul de producător, importator, reprezentant autorizat, furnizor de servicii de logistică sau distribuitor în cazul unui produs cu defecte, acestea ar trebui să răspundă în aceleași condiții ca operatorii economici respectivi", se arată în preambulul Directivei, citat de Economica.net.

De asemenea, platformele online pot fi trase la răspundere dacă prezintă un produs defect sau permit tranzacția acestuia într-un mod care ar face un consumator mediu să creadă că produsul provine din partea platformei sau a unui comerciant sub controlul său.

Noua reglementare clarifică și responsabilitățile producătorilor de device-uri precum telefoane inteligente sau televizoare, mai ales în cazul în care defectele sunt cauzate de software-ul care necesită actualizări. "Momentul introducerii pe piață sau al punerii în funcțiune este, în mod normal, momentul în care un produs iese de sub controlul producătorului", dar producătorii pot fi trași la răspundere pentru defecțiuni apărute ulterior, în special în cazul în care aceste defecte sunt legate de lipsa actualizărilor de securitate.

"Posibilitatea ca operatorii economici să excludă răspunderea dovedind că defecțiunea a apărut după introducerea pe piață sau punerea în funcțiune a produsului ar trebui restricționată atunci când defecțiunea unui produs constă în lipsa actualizărilor sau îmbunătățirilor de software necesare pentru a combate vulnerabilitățile în materie de securitate cibernetică", subliniază Directiva.

De asemenea, producătorii vor fi răspunzători pentru defectele care apar după introducerea pe piață a unui produs, dacă aceștia continuă să controleze produsul prin software-ul sau serviciile de actualizare aferente. Exemplele incluse în Directivă arată cum, în cazul unui televizor inteligent care necesită o aplicație descărcată ulterior de pe un site terț, responsabilitatea pentru defectele acestei aplicații va reveni atât producătorului televizorului, cât și producătorului aplicației.

Noua Directivă stabilește și termene clare pentru solicitarea despăgubirilor, care nu mai pot fi cerute după 10 ani de la data introducerii produsului defect pe piață. Excepție fac cazurile în care o acțiune a fost deja introdusă împotriva unui operator economic responsabil.

Facturi mai mici pentru românii care au contract cu PPC, fostul Enel. Care este oferta companiei
Facturi mai mici pentru românii care au contract cu PPC, fostul Enel. Care este oferta companiei
Veste bună pentru românii care au contract cu PPC, fostul Enel. Clienții companiei ar putea plăti mai puțin la facturile lunare. Potrivit romaniatv.net, PPC le propune clienților să...
Peter de Boer (DN Agrar) la Quarterly Report, despre succesul agriculturii circulare: „Singura cultură vândută anul acesta în afara grupului a fost floarea-soarelui”
Peter de Boer (DN Agrar) la Quarterly Report, despre succesul agriculturii circulare: „Singura cultură vândută anul acesta în afara grupului a fost floarea-soarelui”
Peter de Boer, Director Relația cu Investitorii la DN Agrar, cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, a participat miercuri, 27 noiembrie, la cea de-a șasea ediție a Quarterly...
#legislatie europeana, #despagubiri, #device, #consumatori, #platforme online, #producatori , #platforma
  1. Vânzările de mașini din China, în creștere – TradeVille
  2. Facturi mai mici pentru românii care au contract cu PPC, fostul Enel. Care este oferta companiei
  3. De la tâmplar la maistru: o poveste inspirațională în grupul RNDV
  4. Peter de Boer (DN Agrar) la Quarterly Report, despre succesul agriculturii circulare: „Singura cultură vândută anul acesta în afara grupului a fost floarea-soarelui”
  5. Airbus intenționează să concedieze peste 2.000 de angajați din domeniul spaţial şi de apărare
  6. Dobânzile la datoria românească ajung la un nivel record. Au explodat după primul tur al alegerilor prezidențiale
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. ”Prietenia fără limite” dintre Rusia și China dă rateuri: Putin primește o lovitură grea de la Beijing, de teama SUA
  9. Roboții preiau controlul într-o țară aflată în criză demografică: 10% din forța de muncă, înlocuită cu roboți!
  10. Casio îi surprinde pe pasionații de ceasuri: Casio G-Shock DW-500R! O revenire spectaculoasă cu un twist modern