Legea care va bloca șantierele de construcții și ar putea duce la pierderi de locuri de muncă. Noul ONG-„căpușă” ce va limita activitatea specialiștilor din domeniu

Luni, 11 Noiembrie 2024, ora 11:31
12904 citiri
Legea care va bloca șantierele de construcții și ar putea duce la pierderi de locuri de muncă. Noul ONG-„căpușă” ce va limita activitatea specialiștilor din domeniu
Legea privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din Romania a fost depusă în octombrie 2023. FOTO Canva Pro

Parlamentul României a adoptat în octombrie 2024 o lege care ar putea bloca șantierele și crește prețurile în construcții. Practic, topografii care deja au fost autorizați de Autoritatea de Cadastru (ANCPI) pot lucra în continuare doar dacă primesc drept de semnătură de la un nou-înființat Colegiu al Geodezilor, un ONG care percepe cotizații și taxe de școlarizare anuale.

Potrivit unor specialiști topografi consultați de Economedia, care au rămas anonimi, noua cerință este considerată o duplicare a rolului ANCPI și o restricționare a dreptului la muncă, afectând inclusiv proiectele de stat ce implică lucrări topografice. Se anticipează astfel o reducere a concurenței și o creștere a prețurilor, deoarece numărul specialiștilor autorizați se va diminua.

Cum funcționa până la ultimul act normativ procesul de autorizare al topografilor români

Conform analizei realizate de Economedia pe subiect, până în prezent, orice persoană care dorea să devină topograf, trebuia să se autorizeze la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), unde dădea un examen. Există mai multe categorii de autorizații, de la lucrări complexe pe o întreagă unitate administrativă teritorială (Categoria A), la lucrări cadastrale simple pentru locuințe (Categoria B și C), lucrări de verificare (Categoria D) sau lucrări de verificare, trasare sau planuri parcelare pentru angajații unei primării sau ai unei instituții publice (Categoria E și F). În ceea ce privește firmele care vor să facă lucrări de cadastru, și ele trebuie să se autorizeze și pot primi Clasa I, II sau III, în funcție de dotare și categoriile de lucrări.

Trei parlamentari PNL, respectiv Gabriel Andronache, Ioan Cupşa și Florin Roman, au depus însă o lege pentru a schimba modul de funcționare al acestui sistem. Legea privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din Romania a fost depusă în octombrie 2023 și a fost adoptată de Parlament luna trecută. Inițiatorii au argumentat că activitatea geodezilor nu are bază juridică de funcționare, după ce o lege similară a fost declarată neconstituțională în 2008. Noua lege a fost deja promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial în data de 30 octombrie, arată sursa citată.

Astfel, ANCPI va continua să se ocupe de autorizarea geodezilor, care au urmat cursurile unei facultăți sau ale unei școli postliceale pentru a practica meseria, însă noua lege prevede înființarea unui Colegiu al Geodezilor din România (CGR), care va prelua o parte din atribuții, precum examinarea geodezilor, și care va încasa și contribuții anuale de la geodezi.

Acesta va avea reprezentanțe regionale în cele 8 regiuni. Deși autorizația va fi acordată tot de ANCPI, Colegiul Geodezilor care va fi singurul care poate acorda drept de semnătură topografilor pentru a executa lucrări. În lipsa dreptului de semnătură, topografii nu își vor putea practica meseria. Iar ei vor primi drept de semnătură doar dacă își vor plăti cotizațiile anuale și vor face o formare profesională. Asta pentru că noua lege instituie și un stagiu profesional obligatoriu pentru absolvenți de doi ani, care poate fi efectuat numai în sectorul privat.

Specialiștii din sistem reclamă noua lege spunând că noul Colegiu al Geodezilor va deveni un ONG „căpușă”

Mai mulți topografi citați sub anonimat de Economedia critică noua lege și spun că acest Colegiu va deveni o „căpușă” între ANCPI și topograful autorizat, care va încasa foarte mulți bani, iar un număr restrâns de persoane va decide cine poate sau nu să practice meseria.

„Înființarea unui Colegiu al Geodezilor va amplifica sentimentul de insecuritate prin posibilitatea ca un număr restrâns de persoane să decidă buna funcționare a unui domeniu vital al economiei românești, datorită sumelor mari de bani care vor fi la dispoziția acestora, fără a exista un control riguros. Astfel membrii comisiilor de autorizare sau al organelor de conducere a respectivului colegiu vor putea decide cine poate sau nu să își practice meseria, eliminând astfel concurența fără posibilitatea ca aceasta să se poată apăra”, arată aceștia.

Topografii spun că legea își propune înregimentarea tuturor autorizaților, indiferent că sunt firme sau persoane fizice, într-un ONG, care „va avea drept de viață și de moarte asupra practicării meseriei”. „În continuare vei da examen la ANCPI, dar dreptul de semnătură ți-l va da Colegiul. Mai mult, dacă nu te înscrii în colegiu și nu plătești cotizația la timp, ți se suspendă dreptul de semnătură”, reclamă aceștia.

„Legea induce un haos mare pe piață și va genera un blocaj enorm prin efectele ei. Plus că va genera o sumă mare de bani plătită către un ONG, nu către o autoritate a statului; e vorba de cotizații anuale și de niște taxe de pregătire continuă. Piața se va bloca pentru că se va reduce numărul persoanelor care pot face lucrări. Va avea loc o blocare a activităților generale de topografie. Iar acest colegiu poate fi capturat de o mână de oameni care să vrea să participe la licitațiile din domeniu”, spun topografii consultați în analiză. Ei spun că discuțiile despre cotizație s-au învârtit în jurul sumei de 2.000 de lei. Topografii afirmă și faptul că acele cotizații plătite de autorizați la colegiul geodezilor și a unei taxe de școlarizare continuă anuală, obligatorie, va duce la creșterea prețurilor pe piață pentru executarea acestor lucrări.

Colegiul va reglementa totodată și topografia pentru șantierele civile și industriale, ceea ce implică noi costuri și cerințe pentru firmele și persoanele care desfășoară lucrări de acest tip. Organizația va solicita cotizații și taxe de la firme, iar încălcarea obligației de înregistrare va fi sancționată penal. Potrivit sursei citate, reglementarea riscă să afecteze direct activitatea celor peste 40.000 de șantiere din țară, care depind de măsurători topografice realizate de tehnicieni și ingineri constructori deoarece costurile crescute și necesitatea semnării de contracte cu firme autorizate vor împovăra semnificativ firmele, mai ales că numărul topografilor autorizați rămâne limitat, ceea ce ar putea duce la blocaje și întârzieri pe șantiere.

Mai mult, legea restrânge autorizarea doar la persoanele cu studii superioare în domeniul geodeziei, excluzând tehnicienii cu experiență și limitând numărul de specialiști disponibili, aceștia din urmă riscând să-și piardă în mod efectiv locul de muncă. Topografii consideră că noua lege reprezintă interesele unui grup restrâns și nu răspunde nevoilor majorității profesioniștilor, subliniind că reglementarea domeniului este deja acoperită de ANCPI. Aceștia avertizează că măsurile vor duce la scăderea competitivității și la extinderea termenelor de realizare a lucrărilor, punând în pericol programul de cadastru și chiar atrăgând sancțiuni din partea Uniunii Europene.

Atenție la SMS-uri care cer actualizarea datelor de la bancă! Este o nouă tentativa de fraudă online, avertizează DNSC
Atenție la SMS-uri care cer actualizarea datelor de la bancă! Este o nouă tentativa de fraudă online, avertizează DNSC
Tentativele de fraudă online includ tot mai multe mesaje SMS prin care se cere actualizarea datelor de cont, iar cei care cad în plasă sunt direcționați către un site fals, similar celui...
Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie
Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie
România deține cea mai mică pondere din Uniunea Europeană a persoanelor care au continuat să lucreze în primele 6 luni de la primirea primei pensii pentru limită de vârstă. Dacă în...
#legislatie Romania, #lege constructii, #topografie, #geodezie, #Cadastru Minister Dezvoltare regionala, #ancpi, #autorizatii ANCPI , #constructii
  1. Atenție la SMS-uri care cer actualizarea datelor de la bancă! Este o nouă tentativa de fraudă online, avertizează DNSC
  2. Un obstacol Olimpic ratat: este acesta începutul sfârșitului pentru boom-ul Airbnb?
  3. Energia verde la locul de consum, atu pentru dezvoltatorii imobiliari. Sorin Preda (Global Vision): „Reducem substanțial costurile de racordare comparativ cu proiectele mari”
  4. Românii și accesul la internet – TradeVille
  5. Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie
  6. O bancă a blocat 15 conturi care aparțin lui Horațiu Potra, în urmă cu două luni: "Riscuri de fraudă, spălare a banilor, finanțare a terorismului"
  7. Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
  8. La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
  9. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
  10. Europa se ciocnește cu Trump: Oamenii președintelui îl împing de la spate să intervină brutal