Alimente pe care nu trebuie sub nicio formă să le mănânci crude. Risc de probleme digestive și otrăvire

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 00:48
11669 citiri
Alimente pe care nu trebuie sub nicio formă să le mănânci crude. Risc de probleme digestive și otrăvire
Legumele sunt bune crude, dar nu chiar toate FOTO Unsplash

Toată lumea știe de exemplu că s-ar putea alege cu o durere de burtă dacă mănâncă aluat crud, dar puțini știu că există anumite alimente care pot fi otrăvitoare dacă sunt consumate crude.

Sigur, legumele sunt sănătoase, majoritatea mai ales crude. Dar există și excepții, pe care e bine să le cunoașteți.

Alimente care nu se consumă crude

Cartofi

Cartofii sunt probabil cea mai versatilă legumă. Pot fi consumați prăjiți, fierți, la cuptor, piure, dar niciodată cruzi. Aceștia pot conține compuși toxici numiți glicoalcaloizi, ce dăunează sistemului digestiv, potrivit eatthis.com.

Frunze de rubarbă

Tulpina plantei este comestibilă, dar frunzele vă pot otrăvi și pot cauza dificultăți ale respirației, arsuri la nivelul gurii și gâtului și chiar convulsii.

Boabe de fasole albă sau roșie

Fasolea albă are un compus numit linamarin, care se descompune în cianură. Doar după ce a fost gătită timp de 10-20 de minute este absolut sigură.

Boabele crude de fasole roșie pot conține niveluri ridicate ale toxinei lectină, care poate provoca tulburări alimentare. Acestea trebuie să fie gătite timp de o jumătate de oră, iar apa trebuie scursă complet după aceea.

Ouă

Dacă le consumați crude, riscați să vă contaminați cu Salmonella.

Carne de vită, pui și porc

Carnea trebuie să fie gătită la o temperatură sigură pentru a vă asigura că toate posibilele bacterii au fost distruse în timpul preparării.

Vinete

Vinetele, înainte de a fi gătite, au același compus glicoalcaloid ca și cartofii cruzi, solanină, care nu este letală, dar totuși nu este ideal să fie mâncate crude.

Germeni

Germenii cruzi pot fi periculoși deoarece bacteriile patogene pot pătrunde în semințe chiar înainte de a crește. Este riscant mai ales pentru femeile însărcinate și pentru persoanele ce suferă de boli autoimune.

Făină

Vă puteți molipsi cu E. coli dacă mâncați făină, iar asta nu e tot. Are, de asemenea, o cantitate mai mare de compuși numiți fitați sau acid fitic. Fitații se prind de unele minerale - cum ar fi fierul, zincul și calciul - împiedicându-le să fie absorbite de organism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
Ai probleme cu tiroida? Evită aceste legume
Ai probleme cu tiroida? Evită aceste legume
Tiroida este glanda care se află la gât și are rolul de a produse hormonii T3 și T4 care ajută la buna funcționare a organismului. Iodul din alimentație este folosit de tiroidă pentru...
#legume, #alimente, #periculos, #crud, #probleme digestive, #otravire , #stiri sanatate