Alimente pe care nu trebuie sub nicio formă să le mănânci crude. Risc de probleme digestive și otrăvire

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 00:48
11195 citiri
Alimente pe care nu trebuie sub nicio formă să le mănânci crude. Risc de probleme digestive și otrăvire

Toată lumea știe de exemplu că s-ar putea alege cu o durere de burtă dacă mănâncă aluat crud, dar puțini știu că există anumite alimente care pot fi otrăvitoare dacă sunt consumate crude.

Sigur, legumele sunt sănătoase, majoritatea mai ales crude. Dar există și excepții, pe care e bine să le cunoașteți.

Alimente care nu se consumă crude

Cartofi

Cartofii sunt probabil cea mai versatilă legumă. Pot fi consumați prăjiți, fierți, la cuptor, piure, dar niciodată cruzi. Aceștia pot conține compuși toxici numiți glicoalcaloizi, ce dăunează sistemului digestiv, potrivit eatthis.com.

Frunze de rubarbă

Tulpina plantei este comestibilă, dar frunzele vă pot otrăvi și pot cauza dificultăți ale respirației, arsuri la nivelul gurii și gâtului și chiar convulsii.

Boabe de fasole albă sau roșie

Fasolea albă are un compus numit linamarin, care se descompune în cianură. Doar după ce a fost gătită timp de 10-20 de minute este absolut sigură.

Boabele crude de fasole roșie pot conține niveluri ridicate ale toxinei lectină, care poate provoca tulburări alimentare. Acestea trebuie să fie gătite timp de o jumătate de oră, iar apa trebuie scursă complet după aceea.

Ouă

Dacă le consumați crude, riscați să vă contaminați cu Salmonella.

Carne de vită, pui și porc

Carnea trebuie să fie gătită la o temperatură sigură pentru a vă asigura că toate posibilele bacterii au fost distruse în timpul preparării.

Vinete

Vinetele, înainte de a fi gătite, au același compus glicoalcaloid ca și cartofii cruzi, solanină, care nu este letală, dar totuși nu este ideal să fie mâncate crude.

Germeni

Germenii cruzi pot fi periculoși deoarece bacteriile patogene pot pătrunde în semințe chiar înainte de a crește. Este riscant mai ales pentru femeile însărcinate și pentru persoanele ce suferă de boli autoimune.

Făină

Vă puteți molipsi cu E. coli dacă mâncați făină, iar asta nu e tot. Are, de asemenea, o cantitate mai mare de compuși numiți fitați sau acid fitic. Fitații se prind de unele minerale - cum ar fi fierul, zincul și calciul - împiedicându-le să fie absorbite de organism.

Citeste si:
Ce gătim vara. Idei de rețete simple și accesibile
Ce gătim vara. Idei de rețete simple și accesibile
Apetitul românilor se schimbă adesea odată cu venirea verii, când temperaturile foarte ridicate ne dau senzația că mâncarea caldă, gătită, pur și simplu nu își are locul. Când...
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...