Cel mai bun maestru-bucătar din România în 2023 avertizează că producătorii locali au început să se concentreze din ce în ce mai mult pe cultivarea legumelor exotice, iar legumele tradiționale românești pot fi tot mai greu de găsit.
În același timp, era fast-food-ului, așa cum o cunoaștem în prezent, e pe cale să apună, pe măsură ce oamenii sunt tot mai atenți la ce mănâncă, sunt de părere specialiștii.
Un nou concept este în schimb pe tendință crescătoare și preparatele de tip ”ready to heat” câștigă rapid loc între preferințele consumatorilor.
Găsirea de ceapă albă, o problemă
Alex Petricean, cel mai bun chef român în 2023, potrivit Romanian Hospitality Awards, a atras atenția, în cadrul unei discuții purtate cu ocazia F&B Innovation Camp, că legumele românești pot fi găsite tot mai greu.
”În urmă cu câțiva ani, noi, bucătarii, alergam după producătorii locali, oferta era destul de redusă. Acum, situația s-a schimbat, putem spune că aleargă ei după noi. Observăm, însă, anumite dezechilibre în ceea ce privește oferta.
Găsim peste tot legume exotice precum varza kale, dar o problemă reală apare atunci când vrei să cumperi ceapă albă. Legumele noastre clasice, autohtone, pe care încercăm să le punem în valoare în preparatele noastre, pierd ușor-ușor lupta cu produsele mai exotice,” a spus el.
Era fast-food, la apus?
În cadrul aceluiași eveniment, Daniel Tișea, cofondator Noodle Pack, a susținut că era fast-foodurilor începe, ușor-ușor, să apună.
”Consumatorii sunt din ce în ce mai interesați de ceea ce mănâncă, nu doar de rapiditatea cu care li se servește mâncarea. Astfel, era fast-food-ului, așa cum o cunoaștem în prezent, e pe cale să apună.
În anii următori, cei care vor performa în acest segment vor fi cei care vor înțelege diferențele între fast-food și food made fast”, a declarat el.
Trebuie arătat că peste 90 de antreprenori, lideri în industria HoReCa, producători locali, investitori, finanțiști, avocați și jurnaliști s-au reunit în cadrul celei de-a treia ediții a F&B Innovation Camp.
Participanții au dezbătut subiecte de actualitate, precum impactul Inteligenței Artificiale în HoReCa, modificările în comportamentul de consum al clienților precum și principalele provocări sistemice cu care se confruntă industria ospitalității.
Nu în ultimul rând, aceștia au oferit feedback aplicat producătorilor locali care și-au expus produsele alimentare inovatoare în fața liderilor industriei.
”Ready to heat”, un concept în creștere
Valentin Șoneriu, Director General CarmOlimp, și-a prezentat noua gamă de produse ”ready to heat” în cadrul F&B Innovation Camp.
Astfel, directorul CarOlimp a dezvăluit bucătarilor, proprietarilor de restaurante și celorlalți participanți la eveniment cum pot obține o scădere a costurilor produselor alimentare cu până la 60%, prin utilizarea produselor sale.
Cu ajutorul tehnologiei, el a reușit să atingă un termen de valabilitate de 21 de zile pentru ciorba de burtă, tochitură sau varză cu afumătură, fără să utilizeze conservanți.