Falimentul Lehman Brothers, cauzat de neintelegeri intre SUA si Marea Britanie

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 15:14
1260 citiri
Falimentul Lehman Brothers, cauzat de neintelegeri intre SUA si Marea Britanie
Foto: AFP

Colapsul Lehman Brothers, in luna septembrie a anului trecut, care a declansat criza economica mondiala, a fost determinat de neintelegeri la nivel guvernamental intre Statele Unite si Marea Britanie, potrivit unei investigatii Guardian/Observer.

Caderea Lehman a survenit dupa ce o oferta de salvare, venita din partea bancii britanice Barclays, nu s-a materializat, relateaza The Guardian.

Trezoreria, banca centrala si Autoritatea de Reglementare a Serviciilor Financiare din Marea Britanie credeau ca Guvernul american va sustine financiar banca aflata in dificultate, iar reprezentantii celor trei institutii sustin ca au avertizat ca Barclay nu va ajuta Lehman Brothers, fara sprijin financiar din partea Guvernului american.

In schimb, in Washington, secretarul Trezoreriei, Hank Paulson, a dat vina pentru falimentul Lehman pe ministrul Finantelor britanic, Alistair Darling. Intr-un interviu, Paulson a spus ca, in timpul unei convorbiri telefonice cu Darling, acesta din urma ar fi spus ca nu este pregatit sa importe "cancerul" american in Marea Britanie. Evident, Darling neaga aceasta declaratie.

Potrivit guvernatorului adjunct al Bank of England, Sir John Gieve, falimentul bancii americane a fost "o eroare catastrofala". "A cauzat pierderea increderii in autoritatile americane de a gestiona o criza financiara, fapt care a schimbat multe lucruri si a costat foarte multi bani", a declarat Sir Gieve.

Potrivit celor trei institutii financiare britanice, acestea erau ingrijorate din cauza sistemului financiar inca din 2007 si au cerut autoritatilor americane sa participe la un "joc de razboi", pentru a se pregati pentru un eventual faliment al unei banci importante din Statele Unite.

Totusi, exercitiul de antrenament, care ar fi trebuit sa includa Marea Britanie, Elvetia, SUA si Olanda, nu a mai avut loc, din cauza refuzului de participare al americanilor.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#faliment Lehman Brothers, #Hank Paulson, #Alistair Darling , #faliment