Fostii directori ai Lehman Brothers ar putea fi urmariti penal

Vineri, 12 Martie 2010, ora 14:40
1303 citiri
Fostii directori ai Lehman Brothers ar putea fi urmariti penal
Foto: Reuters

Fostii sefi al bancii Lehman Brothers ar putea fi dati in judecata pentru falimentarea institutiei, dupa ce s-a publicat un raport privind prabusirea bancii, in septembrie 2008.

Raportul asupra falimentului critica directorii bancii si auditorul sau, Ernst & Young, acuzandu-i de "manipularea bilanturilor contabile" si de diverse smecherii contabile, relateaza BBC News.

De asemenea, raportul spune ca exista motive pentru urmarirea penala a fostilor directori ai bancii.

Cu toate acestea, investigatorul numit de tribunal, Anton Valukas, presedinte al firmei de avocatura Jenner & Block, a declarat ca nu au existat probleme sistematice, cei responsabili pentru companiei folosindu-si cunostintele in materie de afaceri, nefiind responsabili pentru prabusire.

Totusi, el a adaugat ca ar exista motive pentru urmarirea penala a fostului director executiv, Dick Fuld, si a directorilor financiari Chris O'Meara, Erin Callan si Ian Lowitt, pentru neglijenta si depasirea atributiilor in relatiile cu partenerii.

In plus, Ernst & Young este acuzata, la randul sau, de neglijenta, iar investigatorul spune ca Lehman ar putea sa dea in judecata firma pentru malpraxis.

De asemenea, raportul arata ca Lehman ar putea da in judecata si mai multe banci, printre care JPMorgan Chase si Citigroup, pentru luarea cu forta a 16 miliarde de dolari, intr-un moment cand banca se chinuia sa supravietuiasca.

Raportul arata si faptul ca Lehman Brothers se afla in stare de insolventa cu cateva saptamani inainte de a-si declara falimentul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Lehman Brothers, #urmarire penala Richard Fuld, #faliment Lehman Brothers , #faliment