Fostul presedinte Lehman: Sunt tapul ispasitor

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 12:25
2211 citiri
Fostul presedinte Lehman: Sunt tapul ispasitor
Foto: Reuters

Richard Fuld, fost director general al Lehman Brothers, care a intrat in faliment in septembrie 2008 si a marcat inceperea crizei economice mondiale, spune ca el este doar "tapul ispasitor" in toata aceasta poveste.

"Am fost pus la pamant si m-au facut tap ispasitor", a declarat Fuld, intr-un interviu pentru agentia de presa Reuters.

"Cauta pe cineva pe care sa dea vina si m-au gasit pe mine. Dar, stiti cum se spune, totul trece", a adaugat fostul sef al uneia dintre cele mai mari banci americane din istorie.

Intr-adevar, nici mass media, nici politicienii, nici angajatii si nici colegii sai de breasla n-au fost prea blanzi cu Fuld, mergandu-se pana la a se cere condamnarea acestuia la inchisoare.

In varsta de 63 de ani, Fuld a preluat conducerea Lehman Brothers in 1994, cand avea mari probleme, si a transformat-o in cea de-a patra banca de investitii de pe Wall Street, atragand invidia concurentei datorita ipotecilor extrem de profitabile pe care le acorda.

Insa, sub greutatea propriilor active, a fost nevoita sa declare faliment, cel mai important din Statele Unite, dupa ce nu a reusit sa gaseasca un cumparator, iar statul i-a refuzat acordarea unui pachet de sprijin financiar. Directorul Lehman a fost umilit in fata Congresului, fiind denumit "raul" din spatele acestui faliment.

De atunci, Fuld s-a retras din lumina reflectoarelor, locuind in vila sa din Ketchum, statul Idaho. Imaginea sa a devenit similara, in Statele Unite, cu aroganta, avaritia si esecul.

Desi spune ca ar fi vrut sa vorbeasca despre adevaratele motive ale prabusirii bancii si sa se apere, crede ca nu ar fi avut sens. "Nimeni nu vrea sa auda ce am de spus. Toate faptele sunt la vedere, insa nimeni nu vrea sa auda, mai ales din partea mea", a spus Fuld.

Viata dupa Lehman Brothers

Nu mai apare in lume atat de mult, insa Fuld nici nu se gandeste la pensionare. Refuza sa vorbeasca despre afacerile in care este implicat in prezent, insa nu este si cazul colegilor de pe Wall Street.

"Nu iese in evidenta, insa are mereu intalniri de afaceri. Pastreaza legatura cu toti prietenii pe care ii are pe Wall Street", a spus un top-manager de la una dintre marile banci americane.

De asemenea, Fuld si-a pus bazele propriei firme de consultanta, numita Matrix Advisors, si lucreaza la restructurarea Lehman, impreuna cu firmele Alvarez si Marsal, fara sa ceara bani pentru serviciile sale.

Dar asta nu inseamna ca a scapat de probleme. Are aproape 40 de procese pe rol, intentate de mai multe municipalitati si fonduri de pensii, care sustin ca Fuld si alti manageri ai Lehman i-au pacalit sa faca investitii proaste.

De asemenea, are peste o duzina de procese cu fostii sai angajati, acestia spunand ca managerii bancii au facut investitii imprudente folosind economiile lor.

Nu in ultimul rand, este unul dintre cei trei directori Lehman investigat de autoritati pentru prabusirea bancii.

De altfel, falimentul i-a adus pierderea a un miliard de dolari din propria avere, sub forma actiunilor Lehman, si, impreuna cu sotia sa, Kathy, a vandut mai multe proprietati luxoase si opere de arta.

Totusi, in interviu, Fuld a incercat sa se apere. "Ce, oamenii cred ca sunt idiot, ca m-am trezit cu doua luni inainte de faliment si am vazut ca sunt probleme? Nu, am vazut semnele cu mult inainte", incheie fostul finantist.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Richard Fuld, #faliment Lehman Brothers, #interviu Richard Fuld , #faliment