IHT: Pietele din toata lumea, zdruncinate de trauma de pe Wall Street

Marti, 16 Septembrie 2008, ora 07:28
2355 citiri
IHT: Pietele din toata lumea, zdruncinate de trauma de pe Wall Street

Pietele s-au destabilizat luni, in toata lumea, in timp ce investitorii nelinistiti au incercat sa descifreze seismul financiar care a zdruncinat Wall Street din temelii, weekend-ul acesta, scrie International Herald Tribune.

Falimentul Lehman Brothers, unul dintre gigantii pietelor financiare globale, a transmis o unda de soc pe bursele asiatice si europene.

A urmat preluarea Merill Lynch si pledoaria pentru ajutor guvernamental din partea AIG, gigantul american al industriei asigurarilor, care incearca sa stranga urgent din piata 20 de miliarde de dolari.

Promisiunile de sprijin din partea bancilor centrale din Europa si infuzia de miliarde de dolari in pietele monetare globale au ajutat la temperarea declinului la bursele mondiale.

Analistii, citati de International Herald Tribune, au subliniat insa ca atmosfera printre dealeri, cel putin in cursul zilei de luni, au ajutat la incetarea rapida a fluidizarii de care multi se temeau.

Falimentul Lehman, combinat cu temerile initiale ca AIG ar putea fi urmatoarea institutie financiara onorabila care se prabuseste, ameninta sa afecteze si alte firme din toata lumea.

Investitorii privati ar putea suferi de pe urma declinului pietelelorm, dar lichidarea Lehman, si absorbtia lui Merrill Lynch in Banca Americii nu ii va indeparta pe clientii holdingurilor, care sunt protejate prin intermediul unui fond de asigurari.

Financial Times: Cele mai mari banci din lume isi unesc fortele

Zece din cele mai mari banci din lume au convenit sa plaseze 70 de miliarde de dolari intr-un gigantic fond in numerar, in cadrul unei serii de initiative private si publice, menite sa diminueze impactul asteptatului faliment al bancii de investitii Lehman Brothers, scrie Financial Times.

Demersurile survin in timp ce o alta banca de investitii, Merrill Lynch se pregatea sa anunte ca va fi preluata de Bank of America.

Federal Reserve a spus ca isi va dilua semnificativ termenii de creditare si va permite bancilor de investitii sa garanteze imprumuturile in numerar cu actiuni si credite.

Atat demersul Rezervei Federale cat si noul fond in numerar al sectorului privat sunt masuri direct destinate contracararii temerilor privind perturbarea pietelor unde bancile de investitii asigura finantarea pe termen scurt, in mare parte din fondurile mutuale.

Cele 10 banci - Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Merrilly Lynch, Morgan Stanley si UBS - au promis toate 70 de miliarde de dolari pentru fondul in numerar, care de fapt este un plan de autoasigurare.

Fiecare dintre ele va putea imprumuta pana la o treime din fondul total - aproximativ 23 de miliarde de dolari - la nevoie, in schimbul unor instrumente colaterale foarte diverse, inclusiv active precum cele imobiliare, care inca nu pot fi folosite pentru a obtine credit de la Fed, scrie Financial Times.

Liberation: Criza financiara - ''Azi arde focul si trebuie stins''

Intr-un interviu acordat publicatiei franceze Libneration, Marc Touati, economist la Global Equities, identifica motivele noii crize pe piata globala, generate de falimentul Lehman Brothers.

''Problema acestei crize, care este una din consecintele crizei pietelor imobiliare, este proasta gestionare a riscurilor. Treaba bancilor de afaceri este sa isi asume riscuri, dar cateodata, se iau prea multe de acest fel sau riscul este prost apreciat si prost gestionat''.

''Cand riscul explodeaza, cum s-a intamplat cu criza imobiliara, trebuie sa plaim ponoasele'', afirma expertul. Noutatea este ca mai inainte FED salva situatia. De acum, falimentele vor fi lasate sa se intample, ceea ce s-a intamplat si Lehman Brothers.

Intrebat de ce a antrenat falimentul bancii Lehman Brothers caderea burselor, expertul declara: ''Pentru ca se prabuseste o entitate de varf a sistemului bancar international, una din principalele banci de afaceri americane''.

''Lehman Brothers are angajamente cu alte banci care sunt si ele afectate in acest sens. Vor urma oare si alte banci? Incertitudinea provoaca teama pe piata'', declara economistul la Global Equities, citat de Liberation.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Lehman Brothers, #faliment, #AIG, #interventie, #fond, #asiguirari, #burse, #efecte, #unda de soc , #faliment