Presa internationala - Un an de la colapsul Lehman Brothers

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 08:21
913 citiri
Presa internationala - Un an de la colapsul Lehman Brothers

La un an dupa colapsul Lehman Brothers, esecul Bancii de Investitii vine sa marcheze inceputul crizei care a redefinit sectorul financiar si a afectat adanc economia globala.

Presedintele american, Barack Obama, intentioneaza sa marcheze rasunatorul faliment al unei companii odata reprezentantive pentru Wall Street printr-un discurs avand ca tema principalele probleme economice ale momentului, informeaza AFP.

Colapsul Lehman, pe 15 septembrie 2008, a fost urmat de luni intregi de panica economica si piete financiare in dervia, reprezentantiv pentru o perioada in care companiile au solicitat ajutorul guvernului pentru a supravietui.

Falimentul, care a fost anuntat dupa weekendul 13-14 septembrie 2008, a inceput cu o scadere de 13.5 procente a valorii actiunilor Lehman la inchiderea pietelor, vineri, culminand cu o scadere de 90 de procente pe masura ce panica se raspandea.

"Pare ca nu se mai termina caderile din sectorul financiar si nu suntem siguri cine va fi urmatorul sau daca guvernul va considera ca merita sprijin public", comenta Kevin Giddis la Morgan Keegan, pe masura ce weekendul se apropia.

Totusi, existau inca sperante pentru gasirea unei cai de salvare pentru Lehman in discutiile maraton care s-au purtat pana in weekendul respectiv care a daramat sistemul financiar si a determinat o criza comparata cu Marea Recesiune de la inceputul anilor '30.

Evenimentele din preajma lui 15 septembrie 2008 raman in continuare in discutie, un an mai tarziu, insa falimentul companiei vechi de 158 de ani a socat increderea in sistem, generand o panica din care economia globala inca isi revine.

Pe masura ce weekendul se apropia, existau rapoarte legate de o posibila preluare a lehman de catre Bank of maerica insa existau dezbateri legate de posibilitatea garantarii acestei preluari de catre guvernul american - o decizie criticata in preluarea Bear Stearns la inceputul lui 2008.

Financial Times anunta ca, pe langa Bank of America, exista posibilitatea ca fondul privat JC Flowers & Co si China Investment, fondul de investitii de stat al Chinei, sa incerce o preluare a Lehman. De asemenea, banca britanica Barclays era interesata.

O serie de intalniri cu usile inchise, care au avut loc in weekend, au facut sa nu mai existe niciun cumparator pentru Lehman. Bank of America a decis atunci sa incerce o preluare a Merrill Lynch, un alt gigant de pe Wall Street afectat de prabusirea pietei imobiliare americane.

Duminica, un ultim efort pentru gasirea unui cumparator pentru Lehman a dat gres, in conditiile in care Barclays s-a retras din cauza faptului ca autoritatile americane nu doreau sa garanteze financiar aceasta preluare.

Discutile s-au incheiat in jur de ora 1.15 am, luni, iar documentatia pentru faliment a ajuns la New York cateva ore mai tarziu, luand prin surprindere participantii la piata care se asteptau la o salvare in ultimul moment.

Dezbaterile sunt inca prezente in legatura cu posibilitatea salvarii Lehman, la momentul respectiv.

"Nimeni nu era dispus sa cumpere Lehman deoarece problemele sale erua prea mari", explica Cary Leahey la Decision Economics.

Acesta obesrva ,de asemenea, ca oamenii uita faptul ca, la momentul respectiv, FED-ul "nu avea autoritatea legislativa de a salva Lehman la fel cum ar face cu o banca comerciala obisnuita", dat fiind faptul ca sectorul investitional era puternic dereglementat.

Ceea ce ramane, totusi, in afara dezbaterilor este impactul masiv pe care falimentul Lehman l-a avut, determinand o saptmana in care gigantul asigurarilor AIG era pe marginea colapsului si determinand o interventie rapida a Rezervei Federale, sub amenintarea prabusirii intregului sistem.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Lehman Brothers colaps, #statele unite, #recesiune globala, #criza financiara , #stiri Lehman Brothers