Scenarii apocaliptice post-criza

Autor: Ana Ilie
Joi, 07 Mai 2009, ora 23:51
10123 citiri
Scenarii apocaliptice post-criza

Pe masura ce lumea isi revine, incet, la normalitate, dupa catastrofa economica ce a inceput prin prabusirea Lehman Brothers la 15 septembrie, expertii in economie incearca sa anticipeze ce efecte pe termen lunga va avea criza.

Doua scenarii sunt luate in considerare in acest sens, care trateaza impactul ideologic si politic pe termen lung al crizei, scrie Times.

In primul scenariu, dominant in gandirea analistilor, fortele deflationare ale crizei creditului domina si lumea se scufunda intr-o recesiune care dureaza multi ani de-acum incolo si in care somajul va ajunge la cote nemaintalnite din anii '30.

Daca aceste conditii sunt indeplinite, SUA isi va pierde statutul de putere dominanta, nu doar ca putere globala ci si ca model economic si sursa de inspiratie politica.

Puterea pierduta a Americii (mult-trambitata moarte a modelului anglo-saxon) nu s-ar transfera insa automat catre Europa sau China, ci ar rezulta intr-o lume mai fragmentata si mai haotica.

China este prea saraca, prea inapoiata tehnologic si prea concentrata pe propria persoana pentrua fi un lider economic credibil, ca sa nu mai spunem ca doctrina sa politica nu reprezinta un model pentru lumea democratica.

In ceea ce priveste Europa, aceasta ar suferi daune institutionale inca si mai mari decat SUA, in urma unei depresii prelungite. Astfel, s-ar instala o stare de anarhie globala in care singurele proprietati "sigure" ar fi pamantul arabil si puturile de petrol.

Un scenariu alternativ, insa mai putin probabil in opinia expertilor, ar fi atunci cand planurile de stimulare monetara si fiscala ar avea succes, iar lumea si rata somajului s-ar intoarce la normal in decurs de un an-un an si ceva.

Cu toate ca este un scenariu greu de crezut ca va avea loc, Wall Street-ul si Asia se comporta ca si cum lumea este in curs de revenire.

Sunt insa cateva puncte care dau sperante pentru acest final fericit. Criza financiara a schimbat profund politica din America, readucand in atentia votantilor necesitatea de a avea guvernanti care cred cu tarie in guvernarea competenta.

Ideologiile americana si europeana s-au apropiat inca o data, mai ales dupa reversarea politicilor Bush cu privire la mediu, politica externa si domeniul social. America a devenit, inca o data, un model politic in lumea democratica.

Culmea este ca modelul economic american ar fi putut fi intarit de criza. Daca se reia cresterea economica in SUA mai repede decat in Europa si Japonia, criza va reconfirma taria capitalismului anglo-saxon.

Pentru Europa, criza a exacerbat trei probleme distincte.

In primul rand, trecerea de la indatorarea excesiva la capitalizare are un impact mai mare asupra Germaniei decat asupra Americii sau Marii Britanii.

In al doilea rand, Europa de Est se va confrunta cu o criza financiara catastrofala, precum cea din Thailanda si Indonezia din urma cu 12 ani.

In al treilea rand, moneda euro s-a trasformat intr-o sursa de vulnerabilitate, nu de stabilitate, deoarece statele care pana acum reprezentau un factor de stabilitate prin faptul ca dispuneau de lichiditati si isi permiteau sa faca imprumuturi, nu-si mai pot tipari proprii bani, ceea ce le-ar face susceptibile de esec.

Ca rezultat, Europa se va intoarce mai mult spre sine, iar in Europa Centrala, unde Germania, UE si FMI-ul au impus conditii dure de reforme economice in schimbul ajutorului financiar, Rusia si-ar putea recapata o parte din influenta.

Criza actuala a dezvaluit problemele grave pe care le are modelul politic si economic american. In acelasi timp insa, slabiciunea altor tari a devenit chiar si mai evidenta.

Concluzia logica ar fi ca, post-criza, America lui Obama va fi si mai puternica si mai influenta decat America lui Bush.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...