Pădurile seculare ale României, sursă de lemn pentru mobilier IKEA vândut în Europa. Datele unui nou raport Greenpeace

Miercuri, 10 Aprilie 2024, ora 16:40
3011 citiri
Pădurile seculare ale României, sursă de lemn pentru mobilier IKEA vândut în Europa. Datele unui nou raport Greenpeace
Greenpeace s-a folosit de informații publice pentru a trasa parcursul lemnului, de la pădure la raft FOTO Pixabay

Un raport publicat miercuri, 10 aprilie, de organizația de mediu Greenpeace arată că lemnul din pădurile seculare ale României, inclusiv din arii protejate, ajunge să fie folosit de producătorii de mobilă care aprovizionează gigantul suedez IKEA.

Documentul găsește că producătorii identificați produc obiecte de mobilier care se găsesc în magazine din 13 țări, printre care Austria, Franța, Germania, Israel, Marea Britanie și România.

Analiza relevă faptul că, dintre cei 15 cei mai mari producători de mobilă din țară, șapte furnizează produse pentru IKEA. Acești producători au avut, în 2022, o cifră de afaceri combinată de circa 480 milioane de euro. Greenpeace a vizitat păduri cu vârste medii între 120 și 180 de ani și „a descoperit distrugerea sistematică a pădurilor naturale, inclusiv a două situri protejate Natura 2000”. Unul dintre producători ar fi recunoscut că își ia lemnul dintr-o zonă Natura 2000, iar IKEA nu ar fi negat concluziile raportului, conform organizației.

Natura 2000 este rețeaua de arii protejate din Uniunea Europeană, creată în 1992. A fost înființată pentru a „asigura supraviețuirea celor mai valoroase specii și habitate ale Europei”, conform Agenției Europene de Mediu.

Cei șapte producători din România sunt parte din lanțul de aprovizionare pentru cel puțin 30 de produse care se regăsesc în magazinul de mobilă. Vizitele în magazinele din Europa i-au condus pe activiști să concluzioneze că există o legătură între produse și lemnul tăiat în România în 13 țări, anume Austria, Belgia, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Polonia, Suedia, Elveția și Regatul Unit. Conexiunea se bazează pe sistemul unic prin care sunt identificați producătorii, se arată în raport.

Greenpeace argumentează că problema vine și din faptul că autoritățile române nu recunosc toate pădurile seculare drept protejate împotriva exploatării. Investigația a fost realizată de Organizația Greenpeace Europa Centrală și de Est, împreună cu 13 alte birouri. Ancheta se bazează pe date publice, disponibile prin aplicația SUMAL, cunoscută și ca Inspectorul Pădurii, administrată de Ministerul Mediului din România. Organizațiile au folosit și imagini din satelit și au vizitat magazine IKEA de pe continentul european.

„Pentru această distrugere, dăm vina pe autoritățile române, pentru că nu recunosc aceste păduri și nu le supun unei protecții stricte, dar vedem și o mare parte a responsabilității Ikea, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienții lor”, declară Ciprian Gălușcă, activist pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.

Quarterly Report - Editia 4

Poco lansează prima sa tabletă: Poco Pad. Cu ce specificații vine și cât costă
Poco lansează prima sa tabletă: Poco Pad. Cu ce specificații vine și cât costă
Sub-brandul Xiaomi, Poco, cunoscut pentru succesul înregistrat pe piața smartphone-urilor din 2018, a lansat recent prima sa tabletă, denumită Poco Pad. Această lansare marchează extinderea...
Utilizatorii Galaxy Ring cu degete mai mari se vor bucura de o autonomie extinsă a bateriei. Care este motivul
Utilizatorii Galaxy Ring cu degete mai mari se vor bucura de o autonomie extinsă a bateriei. Care este motivul
Samsung este aproape să lanseze Galaxy Ring, primul dispozitiv din noua generație de inele inteligente, proiectate să fie purtate ca accesorii de modă, dar care oferă funcționalități...
#lemn, #mobila, #Natura 2000 ministerul mediului, #inspectorul padurii, #ikea, #Greenpeace , #paduri