Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene

Despre Leonard Orban

Leonard Orban, ministru al Afacerilor Europene, fiind numit de Emil Boc la 20 septembrie 2011 si patrandu-si functia si in timpul guvernarii lui Mihai Razvan Ungureanu dar si in timpul guvernarii lui Victor Ponta.

S-a nascut la 28 iunie 1961, la Brasov, si este de profesie economist. Este căsătorit si are un copil. În afară de limba română, vorbeste fluent limbile engleză si franceză si satisfăcător limba italiană.

 Studii

A absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Universitătii din Brasov (1981–1986), obtinând titlul de inginer diplomat. După absolvirea facultătii, lucrează ca inginer la Întreprinderea de Tractoare din Miercurea Ciuc (jud. Harghita) între anii 1986-1989, apoi la Întreprinderea de Antrepriză Constructii Speciale Industriale si Montaj (I.A.C.S.I.M.) din Bucuresti (1989-1990) si la Institutul de Cercetare în Tehnologia Constructiilor de Masini (I.C.T.C.M.) din Bucuresti (1990-1993). Urmează în paralel o a doua facultate si anume Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE) (1987-1992).

 Cariera

Între anii 1993 si 2001, Leonard Orban a fost consilier parlamentar pentru afaceri europene si internationale al Parlamentului României - Camera Deputatilor, îndeplinind si functiile de Secretar tehnic al Comitetului Parlamentar Mixt (CPM) Uniunea Europeana (UE) - România si al Delegatiilor Parlamentului României la Parlamentul European, COSAC si Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).

În perioada mai 2001-decembrie 2004, detine functia de negociator sef adjunct cu Uniunea Europeană, pentru ca apoi în perioada decembrie 2004-aprilie 2005 să fie negociator sef al României cu Uniunea Europeană. Din 2004 pana in 2007, a fost secretar de stat la Ministerul Integrării Europene unde a coordonat pregătirea României pentru aderarea la Uniunea Europeană si, din aprilie 2005, pozitia României referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeană.

Dupa aderarea tarii noastre la UE si desfiintarea ministerului, Leonard Orban a fost votat comisar european pentru multilingvism, functie ce a detinut-o in perioada ianuarie 2007 - februarie 2010. Dupa expirarea mandatului de comisar european, la revenirea in tara, Leonard Orban a condus DAE, Departamentul Afacerilor Europene, institutie subordonata Guvernului, de unde a coordonat o parte din activitatea ministerelor in materie de finantari europene. In septembrie 2011, a fost votata, in Parlament, infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, iar Leonard Orban a fost numit ministru.

 Fratele cu ochii in lacrimi

Atunci cand a fost votata infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, fratele sau, liberalul Ludovic Orban a fost cel care a avut cele mai mai probleme, afirmand cu ochii in lacrimi ca se afla intr-o dilema aproape fara iesire, fiind nevoit sa aleaga intre fratele sau, care ar urma sa conduca ministerul, si valorile in care crede, care il indeamna sa nu voteze cu Guvernul Boc.

"Nu as putea sa votez niciodata impotriva fratelui meu sau impotriva oricarui membru al familiei mele. (...) Dar cu o floare nu se face primavara", a declarat, vizibil emotionat, Ludovic Orban. "Sa nu credeti ca, daca astazi il votati pe Orban ministru, problema absorbtiei fondurilor europene e rezolvata. Veti avea un om care isi risca o cariera profesionala fara cusur, care isi risca credibilitatea pe care o are in fata oficialilor europeni si pe plan intern. Sa nu va imaginati ca risca pentru voi, o face numai si numai pentru ca altfel riscam ca pe termen mediu si lung sa privam Romania de miliarde de euro", a mai spus liberalul.

Leonard Orban
Leonard Orban

Data nasterii: 28 iunie 1961

Cariera:  ministrul Afacerilor Europene

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Leonard Orban, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.