Ziare.com

Acordul UE: Ce a obtinut Romania si care e "linia rosie" - ce spune ministrul Orban

de Lucian Lumezeanu
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 08:48

   

Acordul UE: Ce a obtinut Romania si care e "linia rosie" - ce spune ministrul Orban
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a dat noi detalii despre negocierile privind acordul UE de guvernanta fiscala sau Tratatul Interguvernamental pentru o Uniune Economica, asa cum e denumit temporar, dar si despre prevederile pe care le doreste sau le-a obtinut deja Romania.

"Exista din start, posibilitatea ca statele din afara zonei euro sa poata alege ce prevederi sa aplice imediat si ce prevederi sa aplice doar din momentul aderarii la zona euro. O linie rosie pentru Romania a fost participarea statelor din afara zonei euro la reuniunile zonei euro, avand in vedere ca asta inseamna accesul la procesul de luare a deciziilor. Unele decizii sunt luate in zona euro, dar au influenta majora asupra tuturor statelor (...) participarea fara drept de vot, dar e foarte importanta pentru ca ai posibilitatea sa-ti expui punctele de vedere", a spus Orban pentru Ziare.com.

Ministrul a precizat si ca una dintre prevederile pentru care a insistat Romania, aceea ca statele care au datorii mult mai mici de limita stabilita la Consiliul European din 8-9 decembrie, de 60%, sa poata avea un deficit structural mai mare de 0,5%, a fost adoptata in textul stabilit pana acum.

"Exista aceasta prevedere in actualul text, dar care are doua chestiuni. Una e ca trebuie sa fie semnificativ mai mica decat 60% si a doua - daca nu prezinta probleme structurale, riscuri structurale pe termen lung. Asta e prevederea in momentul actual in text. Nu m-as grabi sa spun ca e un succes atat timp cat textul nu a fost adoptat", ne-a mai declarat Leonard Orban.

Nu avem intelegere - statele UE se contrazic

Ministrul a dezvaluit ca exista 5-6 subiecte pe care negociatorii europeni ai viitorului tratat nu se inteleg si care se spera ca vor fi rezolvate la Consiliul European din 30 ianuarie.

"Mai sunt cateva chestiuni de lamurit, speram ca se vor lamuri la Consiliul European informal din 30 ianuarie. In principiu, sunt cateva elemente legate de participarea statelor din afara zonei euro la summit-urile, la includerea ca reguli si a chestiunii datoriei publice, nu numai a deficitului, la chestiuni privind rolul Comisiei Europene, nivelul sanctiunilor care vor fi aplicate. E o serie intreaga de subiecte care mai trebuie sa fie clarificate la nivelul liderilor (...) Un alt subiect e numarul de state de care e necesar sa ratifice tratatul astfel incat acest document sa intre in vigoare. Sunt anumite lucruri care mai trebuie clarificate, gasita o decizie politica pentru ele", a mai declarat Orban pentru Ziare.com.

Sanctiunile vor fi mari

Leonard Orban a spus si ca o alta prevedere asupra careia sunt controverse e cea privind sanctiunile pe care le vor avea de suportat statele care nu respecta regulile privind deficitele si datoriile.

"Se doreste sa se aplice regulile, inclusiv sanctionarea, nu numai pe criteriul de deficit, ci inclusiv pe criteriul datoriei publice. Daca nivelul datoriei publice e mai mare de 60% si nu se iau masuri de corectare, atunci sa se aplice sanctiuni", a precizat Orban.

Ministrul nu a dat detalii, dar a spus ca sanctiunile "sunt proportionale, sunt in procente, dar oricum, sunt destul de consistente. E un subiect care va fi discutat vineri (azi - n.red.) in marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, la care voi participa. Voi lua parte si la o discutie cu reprezentantii din statele membre pe textul tratatului si, ulterior, subiectul va fi discutat si la nivelul sefilor de stat si de guvern".

Probleme pentru acord

Leonard Orban a recunoscut ca sunt probleme si ca e posibil ca unele tari care convenisera initial asupra lui sa nu mai fie de acord cu el.

Exclusiv: Ce a cerut Romania la negocierile pentru acordul UE

"Sunt puncte de vedere diferite, deocamdata se merge inainte. Ceea ce finalmente va conta e cand va ajunge la ratificare. Probabil ca semnarea se va face cu 26 sau mai putine state membre. E posibil sa fie mai putine, ramane de vazut. Momentul decisiv va fi cel legat de ratificarea in Parlamentele statelor membre", a conchis Orban.

Daca va fi implementat, acordul UE pentru guvernanta economica ar obliga statele, printre altele, sa-si limiteze deficitele bugetare la 3% din PIB, deficitele structurale la 0,5% si nivelul datoriilor publice la 60% din PIB.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4670 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

eu ca "nespecialist",

parca, parca,inteleg ceva ,dar nu inteleg nimic.Ceva mai exemplificat daca se poate ,eu fac parte dintre cei cu "umanioare".

 

Nimeni nu doreste ca noi sa intelegem!

Ce vrei sa intelegi cand nici ei nu inteleg mai nimic. In joc sunt banii care neaparat trebuie sa intre in buzunarul lor, atat! Iti dau un exemplu. La Craiova exista un Centru Regional de folosirea Fondului Social European, bani care sunt destinati calificarii, recalificarii si dezvoltarii resurselor umane! Asa spun ei, dar in realitate se organizeaza cursuri (toate prin AJOFM, astia din Dolj au reusit sa acapareze si judete din ardeal!!), se mananca banii si rezultatele sunt zero. Exista grupuri de "tovarasi" care doar ei au acces la fonduri si asta poate doar pana pica guvernul, dupa aceia se schimba clanul. Europa ar trebui sa urmareasca foarte strict cum se folosesc banii si sa penalizeze incompetenta si furtul fondurilor.

Toti romanii de buna credinta,il invita urgent

pe scena tarii pe

tanarul talentat si erudit politician-Mihail

Neamtuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!

Romania are nevoie acum de asemenea oameni ai

prezentului,

intelectuali,fermi,inteligenti,agreabili!

Daca formatiunea Noua Romanie,nu va avea timpul necesar

sa se impuna in Parlament,sunt convins ca actualul

presedinte va lua in calcul varianta Mihail Neamtu la

numirea noului premier!

Domnule NEAMTU va asteptam sa debutati furtunos in acest

haos romanesc provocat si intretinut de cele doua

catastrofe aeriene si politice Antonescu si fratele de

cruce si ...doctrina-Ponta!

Mult succes!

Cert ca Romania n-a obtinut 20 de miliarde de euro

In urma tratatului de aderare.
Nu-i nimic, la redistributia din 2013 noi vom primi cu 25% mai putin din suma alocata (care va fi mai mica decat pana acum, undeva pe la 8 miliarde), restul va merge la Polonia si Portugalia, precum si la orice stat care a avut minima atentie de a lua bani gratis de la UE.
Ce a facut Orban pentru a schimba asta?
Nimic.

@adevar, fii atent ca ti se vede

VUVUZELA...

Nici "ingii" nu inteleg mai mult

Problemele discutate sunt cu adevarat complicate si importante, tin de macroeconomie si sociologie. Merita insa sa facem efortul de a le intelege pt ca rezolvarea lor va afecta viata europenilor pe timp de zeci de ani. In esenta am inteles ca se doreste ca statele sa nu se mai dezvolte "pe datorie" ci aproape exclusiv pe bani proprii. Sunt convins ca acest lucru nu le convine marilor banci.

E lupta bancilor cu siastemul de protecie din....

....zona euro.

Un articol corect, de informare

Salut acest articol de informare in care semnatarul nu-si permite sa « traduca » si sa interpreteze datele dupa ce le-a expus in sos propriu, cum se practica de obicei.

Pentru multi neinitiati, printre care ma numar, este greu de inteles in amanunt, dar cred ca ne putem face o idee despre cele ce se discuta, despre pozitia si interesele tarii nostre. E cel mai important. Si este sanatos si salutar ca domnul Lumezeanu nu a intervenit cu opinii mai mult sau mai putin personale/tendentioase. Discutiile fiind in curs, cred insa ca ar fi fost mai prudent ca in titlu sa nu apara « ce a obtinut Romania », ci, ceva mai aproape de situatia reala adica : ce cere, sustine Romania.

 

Corect, pentru ca l-a citat pe Orban !

Insa, a uitat sa mentioneze cateva lucruri:
- datoria publica pe care o are Romania prin cetatenii sai, facuta in guvernarea Tariceanu(nici acum nu scapam de ea, oamenii ajung sa se omoare pentru neputinta returnarii banilor);
- judecatorii lasa liberi oameni cu datorii imense catre statul roman fara a-i judeca (asa cum ar trebui);
- judecatorii lasa liberi infractori dupa ce s-au cheltuit bani pentru urmarirea acestora, probabil luni de zile;
- nu s-a rezolvat problema lucrului la negru in Romania (si, probabil, nici nu o sa se rezolve atata timp cat o parte a clasei politice nu vrea acest lucru - de parca nu toti am fi romani);
- unii romani nu-si achita TVA-ul in Romania pentru afacerile desfasurate in aceasta tara;
- banii pe care Romania i-a accesat de la C.E. s-au dus,(cativa) practic, pe apa sambetei, fara a putea fi controlati - si au fost putini datorita faptului ca structura statala nu permite intocmirea de proiecte mai mari pentru a accesa fonduri mai multe;
Si mai sunt multe aspecte ce ar trebui discutate !!!

Sa traiasca domnu' Orban ca rezista-n continuare...

...ca sluga la chioromelu' si la Boc cel nu prea mare!
Sa traiasca, sa obtzina linii rosii, texte, frectzii,
Astfel ca si Romanika sa poata face exceptzii!

 

ma surprinde primitivismul scrierilor tale desi esti un politician

...notoriu!

Daca observi,nici zizre.com,nu mai agreeaza badarania

voastra!

@adevar- pe mine nu ma surprinde insa deloc

activitatea ta de postac-pupac-vuvuzela al regimului Basescu-Udrea-Boc...

Orban nu poate face mare lucru atata timp cat toti banii Romaniei sunt la Udrea.
Da si el din gura ca sa nu zica lumea ca nu face nimic...

cea mai buna alegere pentru Romania in cadrul UE

Tinand cont ca are cine sa negocieze ca Romania sa aiba cea mai buna alegere in UE nu ne facem griji. Toate sperantele ni le punem in Ministrul Orban si Diaconescu care cu siguranta stiu ce au de facut. Chiar daca nu am aderat inca la zona euro, timpul nu este pierdut, trebuiesc urmati cativa pasi esentiali.

 

...

Acesti pasi esentiali vor fi realizati cu responsabilitate de catre Orban si Diaconescu. Sunt persoane cu experienta care isi vor indeplini sarcinile.

liderii politici si-au fixat tintele prioritare

Orban isi face treaba, prin spusele lui nu face altceva decat sa aduca tarii un statut privilegiat si asta e un lucru bun.Romania este si va fi totdeauna un membru de baza al UE, chiar daca inca nu am aderat la zona euro.

 

!!!

Cei doi ministri,Orban si Diaconescu, sunt capabili sa faca cea mai buna alegere pentru Romania in cadrul Uniunii Europene.

 

De ce oare?

Dintre doi frati Orban unul este bun si altul ne bun! cel bun este desigur Leonard.

 

Vor avea realizari extraordinare pe plan extern

Asa e, ministrii Diaconescu si Orban sunt capabili sa negocieze cea mai buna alegere pentru Romania in cadrul Uniunii Europene.

 

Romania este un membru de baza pentru Uniunea Europeana

Nu am aderat inca la zona euro, dar ne indreptam cu pasi marunti, dar repezi catre aceasta. Cei doi ministri de externe sigur vor contribui la aceasta operatiune.

 

vor negocia

chiar daca nu am aderat la zona euro Romania este si va fi totdeauna un membru de baza al UE. ministrul Orban si Diaconescu sunt capabili sa negocieze cea mai buna alegere pentru Romania in cadrul ue.

 

se va rezolva

toata situatia se va clarifica datorita celor doi ministri si rezultatul negocierelor va fi in favoarea noastra, a romanilor.

 

!!!

cu siguranta Orban si Diaconescu vor lua cea mai buna aegere pentru Roamania in cadrul UE

 

...

Romania este si va fi mereu un membru de baza al UE. Orban si Diaconescu sunt destul de capabili pentru a negocia cea mai buna optiune pentru Romania

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor