Care este, de fapt, rata de absorbtie - explicatiile ministrului Leonard Orban

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 17:10
2137 citiri
Care este, de fapt, rata de absorbtie - explicatiile ministrului Leonard Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a adus lamuriri in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale si de coeziune, in conditiile in care MAEur da cifra de 10%, iar premierul Victor Ponta a anuntat un nivel de 20%.

Oficialul roman a precizat ca "sunt doua feluri de a calcula rata de absorbtie".

El a explicat ca, pe langa sumele care sunt aprobate de catre Comisia Europeana, mai exista si prefinantarile care au fost primite de autoritatile romane.

Fondurile europene, un tablou dezamagitor: Trebuie sa o luam de la 0?

Astfel, daca se includ si aceste sume, atunci rata de absorbtie s-ar ridica undeva la 20,7%, asa cum a anuntat Ponta.

Orban a precizat ca aceste prefinantari s-au primit treptat in cursul unei perioade si sumele au ajuns la cele care au fost mentionate in prezent, la aproximativ 4 miliarde de euro bani primiti pe politica de coeziune.

Intrebat de ce nu a vorbit nimeni pana acum de faptul ca pot fi adaugate aceste prefinantari la rata de absorbtie, Orban a evitat sa dea un raspuns concret, precizand ca "discutia nu este noua, a mai fost prezenta".

"Noi furnizam inclusiv date legate de ce a aprobat Comisia ca suma si sumele care au intrat in Romania. Deci exista pe site-ul MAEur date concrete in acest sens", a adaugat Orban.

La insistentele jurnalistilor de a clarifica practic care este cifra corecta in privinta ratei de absorbtie, ministrul Afacerilor Europene a raspuns ca "intrarile sunt de 4 miliarde de euro, care includ si prefinantarile, iar sumele efectiv aprobate de catre Comisia Europeana se ridica undeva in jur de 10%".

Intrebat ce suma a fost alocata de catre CE din luna mai si pana in prezent, Orban a raspuns ca nu are aceasta informatie.

In ceea ce priveste varianta ca Romania ar putea returna CE din suma primita drept prefinantari Orban a remarcat ca "mai e chestiunea de corectii financiare, deci sunt multe elemente care intervin".

Premierul Victor Ponta, a sustinut, in cadrul sedintei de guvern de marti, ca gradul de absorbtie a fondurilor europene de coeziune a ajuns la 20%, si nu la 10%, Romania reusind sa atraga pana in prezent 4 miliarde euro, din cele peste 19 miliarde euro alocate tarii noastre pentru perioada 2007-2013.

Citeste si:
Un nou partid a fost lansat în România. Ce schimbări vor să facă noii lideri ai formațiunii VIDEO
Un nou partid a fost lansat în România. Ce schimbări vor să facă noii lideri ai formațiunii VIDEO
Un nou partid a fost lansat luni, 6 decembrie, pe scena politică din România. Este vorba despre Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor, partid care a fost înregistrat la Tribunalul...
Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului liberal Adrian Miuțescu
Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului liberal Adrian Miuțescu
VIDEO Camera Deputaţilor a încuviinţat percheziţia informatică în cazul deputatului Adrian Miuţescu Camera Deputaţilor a aprobat, luni, cererea ministrului Justiţiei privind...