Cati bani europeni poate pierde Romania, pana in 2013?

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 19:40
1747 citiri
Cati bani europeni poate pierde Romania, pana in 2013?
Foto: Realitatea TV

Ministerul Afacerilor Europene se va ocupa cu gestionarea pe orizontala a acelor problematici care ar putea accelera absorbtia fondurilor comunitare, sustine ministrul Leonard Orban.

"Un transfer al tuturor autoritatilor de management sub umbrela unui singur minister nu este posibil, ar insemana blocarea utilizarii fondurilor pentru 9 luni - un an de zile. Nu este de dorit. Solutia este gestionarea pe orizontala a acelor problematici care ar putea accelera absorbtia", a declarat acesta, luni seara, la Realitatea Tv.

Intrebat care este diferenta intre fostul Departament de Afaceri Europene si Ministerul Afacerilor Europene, Orban a explicat ca cel de-al doilea se ocupa, in plus, si de procesul de gestiune a fondurilor comunitare.

"Fostul Departament de Afaceri Europene gestiona numai coordonatele afacerilor europene, nu si procesul de gestiune a fondurilor comunitare. Pana acum, nu a existat la nivelul Executivului roman o persoana, la nivel politic, care sa asigure coordonarea procesului de absorbtie. E adevarat, am preluat si competentele fostului departament", a subliniat Leonard Orban.

Ministrul a reiterat faptul ca, daca nu rezolva problema absorbtiei fondurilor, Romania ar putea pierde sume mari de bani.

"In cursul acestui an, sumele ce s-ar putea pierde sunt minore, maxim 10 milioane de euro, daca nu reusim sa rezolvam problemele care impiedica utilizarea fondurilor. Pana la sfasitul anului viitor va trebui sa cheltuim 1,9 miliarde de euro, dar riscurile sunt reduse. Marele risc este anul 2013, cand va trebui sa cheltuim 6,7 miliarde de euro", a precizat ministrul Afacerilor Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#ministerul afacerilor europene, #Leonard Orban, #fonduri europene , #ministru Afaceri Europene