Ziare.com

Leonard Orban, despre banii pe care Romania i-ar putea pierde - Interviu

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 08:39

   

Leonard Orban, despre banii pe care Romania i-ar putea pierde - Interviu
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a explicat care sunt masurile pe care Romania le poate lua, pentru a evita dezangajarea fondurilor europene din programul POSDRU.

Premierul Victor Ponta a avertizat, luni, ca platile din fonduri europene pentru proiectele de dezvoltare a resurselor umane ar putea fi suspendate, dupa ce doua controale de audit ale Comisiei Europene au aratat grave nereguli in implementarea acestor programe din 2010 pana acum.

Ponta denunta jaf cu fonduri UE: Botis, Lazaroiu si Sulfina Barbu, vinovati

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a mentionat, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, ca nu se doreste dezangajarea de fonduri si, de aceea, trebuie implementate masuri urgente.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In plus, el a sustinut ca doar un singur minister ar trebui sa se ocupe in totalitate de gestionarea fondurilor europene, aceasta fiind singura rezolvare pentru toate problemele cu care se confrunta programele de coeziune.

Cum s-a ajuns ca programul POSDRU sa riste o dezangajare de fonduri?

Programul POSDRU nu s-a incheiat, acesta se va termina in 2015, iar abia atunci vom trage concluziile cu privire la rezultatele pe acest program. Sunt o serie de factori care au contribuit la situatia existenta in momentul de fata, lucruri care trebuie sa fie corectate in perioada imediat urmatoare, pentru a evita dezangajarea automata a unor sume de bani.

Ce inseamna aceasta dezangajare de fonduri si ce urmeaza dupa?

Pentru anul 2012, riscul de dezangajare este de 100 milioane de euro. Acest lucru ar inseamna ca daca de astazi si pana in 31 decembrie nu am mai absorbi niciun euro pe program, am pierde suma respectiva. Insa riscul pe 2013 este mult mai mare, de minim 1,1 miliarde de euro, tocmai de aceea ar trebui sa facem corectiile necesare si apoi programul sa functioneze in continuare.

Care ar fi, mai concret, aceste corectii?

Ele pleaca de la introducerea unui sistem de evaluare coerent si unitar, astfel incat proiectele de un anume tip si de o anume calitate sa poata fi apreciate ca eligibile sau respinse, dar intr-o maniera unitara si avand niste criterii clare de evaluare, pentru ca mult timp au fost niste criterii subiective, care au condus la situatii in care proiecte similare au fost acceptate intr-o zona, dar respinse in alta.

Logic era ca, daca proiectele erau similare calitativ, ele fie sa fie respinse, fie sa fie aprobate.

In al doilea rand, controlul la fata locului al tuturor proiectelor. Exista o asemenea obligatie, ca intr-un anume stadiu al proiectelor, ele sa fie verificate 100% la fata locului de catre cineva care face parte dintr-o structura care gestioneaza fondurile comunitare. Pana acum, nu s-a intamplat aceasta chestiune, astfel ca trebuie sa se gaseasca un mecanism, incat sa aiba loc aceasta verificare.

Mai trebuie aduse in discutie si criteriile de eligibilitate a diferitelor cheltuieli, sau asa-numitul nivel de rezonabilitate a costurilor, adica sa se dea salarii care sa aiba un nivel cat de cat similar cu cele acordate in tara pentru activitatile prestate, nu sa exista o pondere uriasa a salariilor in totalul cheltuielilor pe diferitele proiecte.

De asemenea, trebuie imbunatatit sistemul informatic, deci exista o serie intreaga de masuri care trebuie luate in perioada urmatoare.

Ar fi o solutie ca ministerele sa nu mai gestioneze fondurile europene pe domeniile lor, ci sa existe o singura autoritate care sa se ocupe de intreg sistemul?

Eu am spus de mai multe ori ca trebuie sa existe un singur minister care ar trebui sa aiba in coordonare toate structurile care gestioneaza fondurile comunitare. O asemenea formula, care ar putea fi aplicata numai incepand cu 1 ianuarie 2014, ar permite inclusiv o solutie la problema salarizarii, pentru ca, in momentul de fata, exista diferente consistente intre salariile persoanelor care lucreaza in structurile de gestiune a fondurilor comunitare si, de asemenea, ar asigura o coerenta a absorbtiei fondurilor comunitare.

Problema fondurilor UE: cine-i vinovat, ce riscam si cum reparam

Desigur, nu este o decizie simpla de luat, din punct de vedere politic, dar, dupa parerea mea, ar fi cea mai buna solutie pentru gestionarea fondurilor comunitare, dar acest lucru se poate implementa doar pentru viitoarea perioada de programare, deci in perioada 2014-2020.

Comisia Europeana inca nu a publicat raportul de audit in cazul programului POSDRU, dar este probabil ca rezultatul sa fie unul negativ. Ce poate face Romania? Poate ataca decizia?

Decizia nu poate fi atacata, noi putem doar sa ne prezentam observatiile cu privire la proiectul raportului misiunilor din tara noastra, care va fi prezentat de ei, putem face anumite comentarii, insa concluziile sunt, de obicei, irevocabile. Mai pot fi operate anumite modificari de amanunt, mai pot fi luate in vedere anumite chestiuni, insa, in principal, concluziile mari raman aceleasi.

Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) ar putea fi reacreditata. Ce inseamna acest lucru si cat ar dura procesul?

Ar dura intre 9 si 12 luni si este o solutie care ar trebui sa fie evitata. Am dori ca masurile de substanta sa fie luate in asa maniera incat sa se evite reacreditarea programului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2602 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iata un ministru care-l depaseste pe PONTA in viziune si luciditate

Si e UNGUR, minoritar !

 

 

Romanisme....

Intai vedem cine sunt vinovatii si dupa aia vedem cum reparam prostiile lor.... Tipic romanesc.
Daca ati lucra la o firma de afara cu management serios ati vedea ca intai rezolvi greselile si rezolvi problema si apoi cauti vinovatii......

 

 

Se vede diferenta de inteligenta intre Orban si Ponta.

Cu unii nici Dumnezeu nici natura nu a fost darnic, ia lasqt mai SARACI CU DUHUL.

Si ne batem cu pumnul pe piapt ca maimutele nervoase, ca vezi doamne,cine suntem noi.

 

 

Doua controale de audit ale Comisiei Europene

au constatat grave probleme din 2010 pina in prezent.Si iese buldogul de Blaga pe post cit si coana Sulfina Barbu si contesta domnule rezultatul controalelor. Pai contesta de ochii lumii dar va trebui sa dea socoteala ce au facut cu banii. Mai sint locuri la Rahova asa ca d-le Ponta pe ei, nui lasati sa scape,sa aratati poporului roman cit au furat nababii astia de portocalii

 

 

Proiecte europene cistigate fara licitatii !!!

Desi pare incredibil, exact asa s-a intimplat cu multe proiecte europene.

Politicienii portocalii isi alegeau dinainte locul de aplicatie si executantii proiectului, de regula prefecturi si primarii, consilii judetene si institutii ale statului, cum ar fi muzee, spitale, scoli si se trecea la scrierea proiectului, dupa regulile stiute numai de ei, dar impuse de la Bruxelles.

Apoi proiectul era "cistigat" la o licitatie trucata, prin prezentarea unui singur licitator, ceilalti renuntind sa se mai prezinte. Proiectul era cistigat prin "atribuire".

Apoi portocalii, dar si cei din usl, dupa caz, isi retrageau din proiect sume cuprinse intre 60-80% din total, uneori chiar mai mult, si executantii ramineau sa se spele pe cap cu proiectul si sa il scoata la capat cu fonduri proprii, pentru ca altfel trebuiau dati inapoi toti banii, inclusiv cei furati de politicieni.

Asa ca, banii din proiectele europene, sint destinati politicienilor si nu tarii. Ori ii cistigam ori nu, tot aia e.

Nu folosesc celor multi, ci numai celor care ne fura.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor