Esecul discutiilor pe bugetul UE ne lasa fara bani europeni, spune Leonard Orban

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 16:31
2431 citiri
Esecul discutiilor pe bugetul UE ne lasa fara bani europeni, spune Leonard Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat vineri ca esecul negocierilor privind rectificarea bugetului UE pe 2012 afecteaza platile catre Romania in acest an, ca urmare a epuizarii banilor la Fondul Social European si Fondul de Coeziune.

Leonard Orban a subliniat faptul ca negocierile pentru viitorul exercitiu bugetar 2014-2020 au loc intr-un context foarte complicat, dupa ce Parlamentul European si-a suspendat participarea la procesul de conciliere pe rectificarea bugetara pe anul in curs si pe bugetul pe anul viitor.

"Miercuri, PE si-a suspendat participarea la procesul de conciliere pe doua obiective, rectificarea bugetului UE in 2012 si bugetul UE pentru 2013. Esecul acestui proces de conciliere are efecte foarte serioase inclusiv asupra noastra. Pe de o parte, prin faptul ca nu s-au aprobat rectificarile pentru bugetul 2012.

In momentul de fata, chiar daca se vor relua platile pentru anumite programe operationale, in special pentru POSDRU, nu vor fi bani sa intre la bugetul Romaniei de la bugetul UE, pentru ca in momentul de fata nu prea mai sunt bani la bugetul UE pe Fondul Social European", a afirmat Orban.

Ministrul MAEur a mai precizat ca situatia este "aproape similara pe Fondul de Coeziune". Ceea ce inseamna ca, in conditiile in care Romania va transmite cereri de rambursare catre bugetul UE anul acesta, "banii nu vor mai intra in tara, la bugetul national si asta deja se adauga dificultatilor majore pe care le avem in efectuarea de plati catre beneficiarii interni".

In schimb, bani sunt doar pentru Fondul European de Dezvoltare Rurala.

Banii de la UE pot intra la inceputul anului 2013

In opinia ministrului, banii de la UE ar putea intra abia in februarie sau martie 2013, "in conditiile in care noi avem clar niste obiective legate de incadrarea in deficitul bugetar de 3%, in acordul cu FMI, deci evident ca aceasta chestiune ne creeaza dificultati suplimentare, nu numai noua, ci tututor statelor membre".

Din cauza esecului de conciliere pe bugetul de anul viitor, cel putin in luna ianuarie se va merge pe bugetul anterior.

"Bugetul de anul trecut se imparte la 12 si suma respectiva revine pentru bugetul UE. Chiar daca in decembrie se va ajunge la un acord pe bugetul 2013, totusi, cel putin in ianuarie, se va aplica aceasta regula. Ceea ce iar va crea dificultati suplimentare, nu numai Romaniei, ci tuturor statelor membre", a spus Orban, avertizand ca in acest context negocierile de saptamana viitoare se anunta "extrem de complicate, cu pozitii care par, in momentul de fata, ca nu se poate ajunge la un compromis".

Ministrul Afacerilor Europene a subliniat faptul ca propunerea de buget a lui Herman Van Rompuy este "inacceptabila" pentru Romania si, "daca nu va exista o modificare a ei, partea romana poate sa mearga pana la a se opune acestei propuneri".

Aceeasi idee a fost exprimata joi si de premierul Victor Ponta, dupa intrevederea de la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu.

Quarterly Report - Editia 4

Originea denumirii Wi-Fi: Ce înseamnă cu adevărat? Mulți utilizatori nu au nici o idee
Originea denumirii Wi-Fi: Ce înseamnă cu adevărat? Mulți utilizatori nu au nici o idee
Conform Statista, 66% din populația mondială are acces la internet. Cu toate acestea, puțini știu ce înseamnă denumirea Wi-Fi. Aproximativ 5,35 miliarde de oameni folosesc Wi-Fi zilnic la...
Mii de postări tip dezinformare cu privire la alegerile din 9 iunie au fost eliminate de Ministerul Cercetării
Mii de postări tip dezinformare cu privire la alegerile din 9 iunie au fost eliminate de Ministerul Cercetării
Platforma de raportare pentru falsuri digitale, conţinut denigrator, dezinformări şi manipulări online a început să producă efecte. În mai puțin de două săptămâni, peste 3.500 de...
#buget UE plati Romania, #bani UE Romania, #fonduri europene Romania , #ministru Afaceri Europene