Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Exclusiv: Ce a cerut Romania la negocierile pentru acordul UE

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 22:13
7493 citiri
Exclusiv: Ce a cerut Romania la negocierile pentru acordul UE

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a explicat pentru Ziare.com ca Romania insista pe mai multe obiective la negocierile incepute vineri intre cele 26 de state UE care au convenit pentru acordul de guvernanta economica decis la Consiliul European din 8-9 decembrie.

Orban spune ca, la cele doua negocieri pentru acest acord, denumit acum Tratat Interguvernamental privind o Uniune Economica Consolidata, desfasurate la nivel de ambasadori la UE, Romania a cerut in primul rand impiedicarea unei fracturi in UE, apoi posibilitatea sa fie scutita de la unele prevederi ale acordului pana la momentul in care va intra in zona euro. Chiar si asa, Guvernul roman isi doreste sa participam la reuniunile zonei euro, chiar daca nu suntem membri ai acestei zone.

O propunere care ar avea un impact important si pe care Executivul roman o sustine e cea privind posibilitatea ca tarile care au datorii mult sub limita de 60% din PIB, cum e cazul Romaniei, sa poata avea deficite structurale duble - 1% in loc de 0,5%.

Tintele primare ale Romaniei

"Noi avem cateva tinte foarte importante in intregul proces legat de tratat - mai nou se numeste Tratat Interguvernamental privind o Uniune Economica Consolidata. Asta e titlul de acum, dar mai poate sa sufere modificari, e un text in plina negociere si unde vor putea sa intervina schimbari permanente.

Tinta principala e, in primul rand, sa asiguram coerenta si sa impiedicam o fractura in interiorul Uniunii Europene, tocmai de aceea ne-am raliat acestui proces si tocmai de aceea dorim sa fim conectati la toate negocierile si toate dezbaterile. Inclusiv s-a transmis o scrisoare oficiala in baza careia ne asociem acestei initiative.

In al doilea rand, avem obiective ce tin de modul in care acordul va intra in vigoare. Ne dorim sa existe o anumita flexibilitate in ceea ce priveste aplicarea diferitelor prevederi ale acestui tratat, in sensul sa existe flexibilitate ca unele prevederi sa poata fi aplicate doar la momentul aderarii la zona euro pentru statele care nu sunt membre ale zonei euro", a spus Orban, pentru Ziare.com.

Intrebat care sunt aceste prevederi, ministrul Afacerilor Europene a spus ca inca nu e vorba despre detalii, ci despre principiul ca unele din ele sa poata fi deocamdata.

"Nu anumite prevederi, sa existe aceasta flexibilitate de principiu, ramanand de stabilit, de analizat punct cu punct, articol cu articol daca este cazul sau nu ca prevederile sa intre sau nu in vigoare pentru Romania sau sa intre imediat in vigoare pentru Romania sau ulterior sau la momentul la care devenim membri ai zonei euro.

De asemenea, un alt obiectiv tine de participarea statelor din afara zonei euro la reuniunile care se organizeaza la nivelul zonei euro. Sunt cateva chestiuni de substanta. Ne intereseaza si ca tratatul sa reflecte cat mai fidel deciziile care au fost stabilite la Consiliul European din 9 decembrie", a mai explicat Orban.

Datorii mici egal deficit structural mai mare?

Leonard Orban a spus si ca Romania nu va mai insista pe modificari ale tintelor de deficit si limite ale datoriei publice decise la Consiliul European din 8-9 decembrie, cu exceptia celei referitoare la deficitul structural.

Exista o anumita chestiune ce va tine de indicatorul si tinta avuta in vedere. De exemplu, se discuta in momentul de fata ideea ca pentru statele membre care au un nivel al datoriei publice semnificativ mai scazut decat cel stabilit in Pactul de Stabilitate si Crestere, ma refer la 60%, sa poata sa se vorbeasca de un deficit maxim structural de 1%, in loc de 0,5%. E o idee pe care partea romana o sprijina.

Dar repet, vorbim de un tratat care este in plina discutie, in plina negociere, intervin fel de fel de modificari si tocmai de aceea e prematur sa discutam foarte clar care vor fi rezultatele acestor negocieri. Ce putem spune e ca, in momentul de fata, dupa doua reuniuni, lucrurile evolueaza intr-o directie pozitiva fata de obiectivele pe care noi ni le-a propus", a afirmat Orban.

Euro in 2015? Mai greu

Ministrul Afacerilor Europene spune ca a devenit mai greu pentru Romania sa adere la zona euro in 2015, asa cum isi propusese, dar ca nu trebuie sa renuntam la acest obiectiv.

"Haideti s-o spunem foarte deschis - e clar ca evolutiile care au intervenit in ultimii ani din 2010 si mai ales 2011 in ce priveste guvernanta economica si evolutiile care vor interveni in momentul de fata, inclusiv la nivelul acestui acord vor face ca procesul de aderare la zona euro sa fie un proces mai dificil decat in prezent. Nu va fi deloc simplu sa atingem tinta pe care ne-am propus-o, dar e important sa intreprindem pasii necesari sa ne apropiem cat mai mult de obiective", ne-a mai declarat Orban.

Intrebat daca, in conditiile astea, Romania trebuie sa impinga data la care va adera la euro, Orban a spus: "Noi avem o tinta, e important sa intreprindem masurile necesare, astfel incat sa ne apropiem de atingerea acestui obiectiv. Ca aderarea va fi in 2015 sau ca va fi ulterior, e prematur sa spunem in momentul de fata. E important sa avem acest obiectiv, pe care trebuie sa-l urmam. Pentru ca sa simtim acest obiectiv, e clar ca trebuie sa intreprindem o serie intreaga de actiuni in cursul acestui an si anii care vor veni".

Cinci decizii dupa care UE nu va mai fi la fel

UE se schimba din temelii - ce risca Romania?

Cand vom avea acord

Orban a spune si ca obiectivul celor 26 din cele 27 de state UE care au convenit pentru acord e sa-l aiba gata in martie, dar ar putea sa realizeze acest lucru mai devreme.

Acordul UE, in negociere- vezi schimbarile, controversele si pasii

"Obiectivul e ca undeva catre finalul lunii ianuarie sa existe un prim text in stadiu avansat de definitivare care sa fie discutat de ministrii de Finante din statele participante la aceasta initiativa si, ulterior, textul sa fie discutat la reuniunea consiliului informat (Consiliul European - n.red.) de la sfarsitul lui ianuarie.

Ideea era sa poata fi semnat in luna martie, dar nu exclud ca semnarea sa se faca mai devreme de luna martie, cand era prevazut. Asa cum pare, cu aceasta discutie rapida cu ministrii de Finante catre finalul lunii ianuarie, apoi discutia la nivel de sefi de stat si de guvern in 30 ianuarie, la reuniunea informala a Consiliului European, in mod cert va permite o avansare importanta a acestui proiect de tratat si nu e exclus ca el sa poata fi semnat mai devreme decat era prevazut", a explicat ministrul.

Ce se negociaza

Leonard Orban a spus si ca la actualele negocieri se discuta mai multe lucruri, dar in special rolul pe care il va avea Comisia Europeana.

"Asta e un subiect de discutat - intrebarea e in ce masura Comisia Europeana se poate implica intr-un proces care nu tine de Uniunea Europeana. Vreau sa va reamintesc ca au fost recent facute unele declaratii - premierul Cameron (al Marii Britanii - n.red.) spunea ca n-ar trebui utilizata Comisia Europeana in gestiunea acestui proces, in punerea in aplicare a prevederilor acestui tratat. Sunt lucruri care se negociaza in continuare, sunt lucruri foarte serioase, o sa vedem. Nu suntem intr-un stadiu foarte avansat, suntem inca, haideti sa spunem, putin dupa inceputul procesului, dar procesul va evolua. E prevazuta joi o zi de negociere substantiala pentru a discuta acest proces.

(...) Nu e definit rolul institutiilor europene, nu numai al Comisiei Europene, cum se va face recursul la Curtea Europeana de justitie... Sunt niste elemente importante care se discuta si care trebuie sa fie clarificate. Repet, pe obiectivele principale pe care le avem noi, pe coeziunea Uniunii, pe evitarea fracturii, participarea la procesul de luare a deciziilor, inclusiv la nivelul zonei euro, putem spune ca lucrurile merg spre o directie pozitiva, dar ne aflam intr-un stadiu incipient", a conchis ministrul.

Summitul UE: Romania si-a decis viitorul intr-o clipa

Leonard Orban explica acordul UE si cedarea de suveranitate

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania negocieri acord UE, #Orban Romania acord UE, #Leonard Orban acord UE , #ministru Afaceri Europene