Ziare.com

Exclusiv: Ce a cerut Romania la negocierile pentru acordul UE

de Lucian Lumezeanu
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 22:13

   

Exclusiv: Ce a cerut Romania la negocierile pentru acordul UE
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a explicat pentru Ziare.com ca Romania insista pe mai multe obiective la negocierile incepute vineri intre cele 26 de state UE care au convenit pentru acordul de guvernanta economica decis la Consiliul European din 8-9 decembrie.

Orban spune ca, la cele doua negocieri pentru acest acord, denumit acum Tratat Interguvernamental privind o Uniune Economica Consolidata, desfasurate la nivel de ambasadori la UE, Romania a cerut in primul rand impiedicarea unei fracturi in UE, apoi posibilitatea sa fie scutita de la unele prevederi ale acordului pana la momentul in care va intra in zona euro. Chiar si asa, Guvernul roman isi doreste sa participam la reuniunile zonei euro, chiar daca nu suntem membri ai acestei zone.

O propunere care ar avea un impact important si pe care Executivul roman o sustine e cea privind posibilitatea ca tarile care au datorii mult sub limita de 60% din PIB, cum e cazul Romaniei, sa poata avea deficite structurale duble - 1% in loc de 0,5%.

Tintele primare ale Romaniei

"Noi avem cateva tinte foarte importante in intregul proces legat de tratat - mai nou se numeste Tratat Interguvernamental privind o Uniune Economica Consolidata. Asta e titlul de acum, dar mai poate sa sufere modificari, e un text in plina negociere si unde vor putea sa intervina schimbari permanente.

Tinta principala e, in primul rand, sa asiguram coerenta si sa impiedicam o fractura in interiorul Uniunii Europene, tocmai de aceea ne-am raliat acestui proces si tocmai de aceea dorim sa fim conectati la toate negocierile si toate dezbaterile. Inclusiv s-a transmis o scrisoare oficiala in baza careia ne asociem acestei initiative.

In al doilea rand, avem obiective ce tin de modul in care acordul va intra in vigoare. Ne dorim sa existe o anumita flexibilitate in ceea ce priveste aplicarea diferitelor prevederi ale acestui tratat, in sensul sa existe flexibilitate ca unele prevederi sa poata fi aplicate doar la momentul aderarii la zona euro pentru statele care nu sunt membre ale zonei euro", a spus Orban, pentru Ziare.com.

Intrebat care sunt aceste prevederi, ministrul Afacerilor Europene a spus ca inca nu e vorba despre detalii, ci despre principiul ca unele din ele sa poata fi deocamdata.

"Nu anumite prevederi, sa existe aceasta flexibilitate de principiu, ramanand de stabilit, de analizat punct cu punct, articol cu articol daca este cazul sau nu ca prevederile sa intre sau nu in vigoare pentru Romania sau sa intre imediat in vigoare pentru Romania sau ulterior sau la momentul la care devenim membri ai zonei euro.

De asemenea, un alt obiectiv tine de participarea statelor din afara zonei euro la reuniunile care se organizeaza la nivelul zonei euro. Sunt cateva chestiuni de substanta. Ne intereseaza si ca tratatul sa reflecte cat mai fidel deciziile care au fost stabilite la Consiliul European din 9 decembrie", a mai explicat Orban.

Datorii mici egal deficit structural mai mare?

Leonard Orban a spus si ca Romania nu va mai insista pe modificari ale tintelor de deficit si limite ale datoriei publice decise la Consiliul European din 8-9 decembrie, cu exceptia celei referitoare la deficitul structural.

Exista o anumita chestiune ce va tine de indicatorul si tinta avuta in vedere. De exemplu, se discuta in momentul de fata ideea ca pentru statele membre care au un nivel al datoriei publice semnificativ mai scazut decat cel stabilit in Pactul de Stabilitate si Crestere, ma refer la 60%, sa poata sa se vorbeasca de un deficit maxim structural de 1%, in loc de 0,5%. E o idee pe care partea romana o sprijina.
Dar repet, vorbim de un tratat care este in plina discutie, in plina negociere, intervin fel de fel de modificari si tocmai de aceea e prematur sa discutam foarte clar care vor fi rezultatele acestor negocieri. Ce putem spune e ca, in momentul de fata, dupa doua reuniuni, lucrurile evolueaza intr-o directie pozitiva fata de obiectivele pe care noi ni le-a propus", a afirmat Orban.

Euro in 2015? Mai greu

Ministrul Afacerilor Europene spune ca a devenit mai greu pentru Romania sa adere la zona euro in 2015, asa cum isi propusese, dar ca nu trebuie sa renuntam la acest obiectiv.

"Haideti s-o spunem foarte deschis - e clar ca evolutiile care au intervenit in ultimii ani din 2010 si mai ales 2011 in ce priveste guvernanta economica si evolutiile care vor interveni in momentul de fata, inclusiv la nivelul acestui acord vor face ca procesul de aderare la zona euro sa fie un proces mai dificil decat in prezent. Nu va fi deloc simplu sa atingem tinta pe care ne-am propus-o, dar e important sa intreprindem pasii necesari sa ne apropiem cat mai mult de obiective", ne-a mai declarat Orban.

Intrebat daca, in conditiile astea, Romania trebuie sa impinga data la care va adera la euro, Orban a spus: "Noi avem o tinta, e important sa intreprindem masurile necesare, astfel incat sa ne apropiem de atingerea acestui obiectiv. Ca aderarea va fi in 2015 sau ca va fi ulterior, e prematur sa spunem in momentul de fata. E important sa avem acest obiectiv, pe care trebuie sa-l urmam. Pentru ca sa simtim acest obiectiv, e clar ca trebuie sa intreprindem o serie intreaga de actiuni in cursul acestui an si anii care vor veni".

Cinci decizii dupa care UE nu va mai fi la fel

UE se schimba din temelii - ce risca Romania?

Cand vom avea acord

Orban a spune si ca obiectivul celor 26 din cele 27 de state UE care au convenit pentru acord e sa-l aiba gata in martie, dar ar putea sa realizeze acest lucru mai devreme.

Acordul UE, in negociere- vezi schimbarile, controversele si pasii

"Obiectivul e ca undeva catre finalul lunii ianuarie sa existe un prim text in stadiu avansat de definitivare care sa fie discutat de ministrii de Finante din statele participante la aceasta initiativa si, ulterior, textul sa fie discutat la reuniunea consiliului informat (Consiliul European - n.red.) de la sfarsitul lui ianuarie.

Ideea era sa poata fi semnat in luna martie, dar nu exclud ca semnarea sa se faca mai devreme de luna martie, cand era prevazut. Asa cum pare, cu aceasta discutie rapida cu ministrii de Finante catre finalul lunii ianuarie, apoi discutia la nivel de sefi de stat si de guvern in 30 ianuarie, la reuniunea informala a Consiliului European, in mod cert va permite o avansare importanta a acestui proiect de tratat si nu e exclus ca el sa poata fi semnat mai devreme decat era prevazut", a explicat ministrul.

Ce se negociaza

Leonard Orban a spus si ca la actualele negocieri se discuta mai multe lucruri, dar in special rolul pe care il va avea Comisia Europeana.

"Asta e un subiect de discutat - intrebarea e in ce masura Comisia Europeana se poate implica intr-un proces care nu tine de Uniunea Europeana. Vreau sa va reamintesc ca au fost recent facute unele declaratii - premierul Cameron (al Marii Britanii - n.red.) spunea ca n-ar trebui utilizata Comisia Europeana in gestiunea acestui proces, in punerea in aplicare a prevederilor acestui tratat. Sunt lucruri care se negociaza in continuare, sunt lucruri foarte serioase, o sa vedem. Nu suntem intr-un stadiu foarte avansat, suntem inca, haideti sa spunem, putin dupa inceputul procesului, dar procesul va evolua. E prevazuta joi o zi de negociere substantiala pentru a discuta acest proces.

(...) Nu e definit rolul institutiilor europene, nu numai al Comisiei Europene, cum se va face recursul la Curtea Europeana de justitie... Sunt niste elemente importante care se discuta si care trebuie sa fie clarificate. Repet, pe obiectivele principale pe care le avem noi, pe coeziunea Uniunii, pe evitarea fracturii, participarea la procesul de luare a deciziilor, inclusiv la nivelul zonei euro, putem spune ca lucrurile merg spre o directie pozitiva, dar ne aflam intr-un stadiu incipient", a conchis ministrul.

Summitul UE: Romania si-a decis viitorul intr-o clipa

Leonard Orban explica acordul UE si cedarea de suveranitate
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7159 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, pur ceauaie muartan cotet sinoi chemam veterinaru sonvie !

Pai da, cacum se vede ca toarasu Nastratinus ala, a avut dreptate ! Al treilea razboi mondial san cheiat cu victoria chinejilor sio sa urmeze 1000 da ani da pace !

La noi in Romania nu ie cazu finca, noi nu ie chineji !

Iar daca vrem sa vie chinejii sa ne faca si pa noi chineji ca iei, in primu rand trebe sa desfintam toate partidele, toarasi, care sa ramaie unu singur si sa naibe cu cine sa certa n3ei! Sa stiti !
Si mai trebe facute si alte lucruri, pintre care si multe puscarii, da asta ie alta problema sio so discutam altadata .

Asa sa nea jute Hu Jintao !

Semneaza:

Mache Psderie
Abasador Estraordinar si
Plindapotential al
Republicii Populare Chineze
La ziare.com.

 

Tinte imposibile

Din cauza lipsei de imaginatie partidele readuc in actualitate teme vechi. Victor Ponta se preface ca prezinta un calendar al suspendarii presedintelui Traian Basescu. Crin Antonescu propune inaintarea unei noi motiuni de cenzura daca legea sanatatii va fi adoptata prin asumarea raspunderii guvernului.
Emil Boc nu se lasa mai prejos si in prima conferinta de presa din acest an prezinta printre prioritati modificarea Constitutiei si reorganizarea administrativa a tarii.
Cei trei liderii au ceva in comun: imposibilitatea vreunei reusite. Astfel presedintele nu poate fi suspendat fara o majoritate parlamentara. O motiune de cenzura nu poate trece daca nu au majoritate. In sfarsit, Constitutia nu poate fi modificata daca nu intruneste acordul a doua treimi din parlamentari. Reorganizarea, de asemenea, nu se poate pune in practica daca nu nu sunt de acord toate partidele din coalitie.
Oare de ce liderii politici si-au fixat tinte imposibile?Nimic din tot ce si-au prezentat ca prioritati nu pot fi transpuse in practica in timpul foarte scurt pana la alegeri. Ca masurile propuse sunt necesare si foarte importante nimeni nu contesta.
Suspendarea presedintelui l-ar aduce pe Crin Antonescu mai aproape de momentul confruntarii cu alegatorii. Caderea guvernului din cauza legii sanatatii, de asemenea, ar fi in beneficiul opozitiei. Dar ce are de castigat PDL daca se aduc modificari Constitutiei si se reorganizeaza judetele? Este o intrebare la care nu se poate raspunde usor, insa are un inalt grad de populism.
Oamenii cred ca o duc greu pentru ca in parlament sunt 450 de parlamentari nu 300. Oamenii cred ca daca vor fi mai putine judete banii economisiti prin desfiintarea unor functii le vor intra in propriile buzunare.

 

Romania portocalie nu poate sa ceara,

Basescu este NIMENI la UE, se duce acolo si are dreptul sa intre in cladire, odata intrat poate conversa doar cu personalul de intrtinere si cu paza, penru ca alti sefi de stat, cum il vad cum ii intorc spatele fara nici un fel de jena,( bine ca stie sa cante si sa fluiere).
Suspendarea lui HaHaila drojdierul este urgenta. Trversam o criza provocata de el si de Camorra portocalie care nu ne mai permite sa-l mai tinem la conducerea tarii, daca nu luam aceste masuri urgente cu suspendarea lui si a caracatitei portocalii UE ne va arunca in afara Europei fara nici-un fel de probleme.

 

pt executorul: Problema nu e Basescu!

asa dupa cum spui tu, daca Basescu dispare si nu mai e presedintele romanilor iti imaginezi ca vine Xulescu iar romanii vor fi bine primiti in UE? Si toti presedintii vor vorbi cu noul Xulescu, si il vor baga in seama? Hai sa fim seriosi. Problema sunt romanii, coruptia instaurata de sistemul judecatoresc pe care Iliescu l-a promovat si girat, de vina suntem noi, romanii, prin felul in care ne comportam cand iesim afara (mai bine zis unii dintre romani, neamurile proaste care ne fac de ras in afara tarii, hotii) si tiganii sau rromii cum vrei sa le zici(violatori, talharii, jegosii care isi instaleaza corturile unde apuca, etc). Si problema nu este de ieri ci de vreo 1000 de ani. Intotdeauna restul Europei s-a uitat de sus la romani. Citeste istoria si vei vedea ce spun istoricii europeni despre natia romana. Si sa nu uitam cum erau tratati romanii inainte de 1989 cand se duceau in excursii in tarile socialiste vecine si "pretene"... Bulgarii ascundeau adidasii Romica cand intrau romanii in magazin (de parca banii nostri nu erau buni... si chiar dublau pretul), rusii ne ziceau tigani, nu mai vorbesc de unguri si RDG... Ceausescu ne-a tinut in bezna si rezultatele se vad si acum. Poti sa ii multumimesti si lui lui Iliescu (si inclusiv PDSR-ului) pentru ca si el a contribuit din greu la degradarea situatiei si saracirea tarii in asa fel incat romanii sa ajunga o natie de pribegi huliti in toata lumea!

 

Tinte imposibile.II

Primele declaratii din acest an ale principalilor lideri nu pot fi scoase din contextul alegerilor. Ei vor sa capteze atentia populatiei cu probleme pe care le cred de mare interes.
Din pacate pentru ei, aceste teme nu sunt atat de importante pe cat cred. Nu sunt chiar deloc interesante. Pe cine preocupa acum suspendarea lui Basescu? Dar desfiintarea judetelor actuale? Sau modificarea Constitutiei? Daca si pe viitor vor continua in felul acesta, liderii politici risca sa ramana fara auditoriu.
O tema cu adevarat serioasa este ridicata de UDMR. Avand deja un concurent serios in episcopul Tokes si partidul sustinut de el, UDMR isi pune problema depasirii pragului de 5%. Scaderea pragului ar aduce schimbari majore, prin intrarea in parlament a unor partide mai mici. PDL se opune, dar ar putea merge la schimb, scaderea pragului electoral contra regionalizare.
Acesta ar fi, intr-adevar, un subiect ce merita discutat. Deocamdata, premierul Boc prefera sa vorbeasca despre orice, pentru a amana cat mai mult dezbaterile pe marginea unor probleme de mare actualitate. Inceputul de an este prost. Este de presupus ca partidele nu si-au stabilit inca strategiile electorale. Sau, dimpotriva, acestea sunt atat de sofisticate incat nimeni nu le intelege.

 

Interesant comentariu

Completeaza armoniosun articol care mi-a placut. As fi asteptat de la Orban si o detaliere a modului in care Romania va sustine absorbtia accelerata a fondurilor europene. Poate cu alta ocazie. Evident ca fiind serios articolul nu va avea multi cititori.

 

Crezi ca articolul este serios?

Eu zic ca alte lucruri sunt serioase insa nu sunt nici macar amintite!
Absorbtie de fonduri la Rombonika?!! Pai sa analizam: cat platim ca membri UE si cat am fost capabili sa absorbim... Dar ia sa vezi ce frumos va fi in momentul in care vom fi doar debitori la UE... ca nu mai este mult pana atunci.
Gasesc ca articolul este subtirel si contine doar un mesaj scurt: au inceput sa se negocieze conditiile agreate la plesneala de conducatorii statelor perdante din UE... Basesculeeee... ia sa vedem: de cati intelepti va avea nevoie Romania ca sa scoata piatra pe care ai aruncat-o in lac cu voiosia nebunului lasat in stare de libertate?

A inceput Balcaniada portocalie pe forum...

Dutty draga, ce legatura de izmene este intre "ce spui tu" si Prefectura? Stim ca liderii partidelor si-au propus tinte irealizabile insa articolul trateaza alta problema. Negocierile sunt la inceput si ideea lui Leonard Orban e ca deficitul maxim structural ar trebui sa fie 1%, in loc de 0,5%.
Problema... si aici incep durerile de masele!!!... e ca Romania nici la 1% nu se poate incadra... Aici e bubutza maxima si atunci intrebare intrebatoare: "de ce ne flexam muschii oare"? E clar ca distrofica noastra economie si neuronii degenerati ce o conduc nu pot sa asigure performanta: conform tratatului Romania se va incadra cu succes doar la penalitati. De ce trebuie sa fim intr-un club select cand e clar ca tot ce ne putem permite este sa platim biletul la intrare nu si consumatia? De fandoseala? De kiki? De ce oare?!! Of Doamne: "capra moare de raie dar coada pe sus si-o tine!"

 

In sfarsit...

In sfarsit , un articol BUN, care merita citit .
Tot respectul meu pentru autor ...Chiar si unele comentarii sunt adecvate.
Ma saturasem de acel le-ca-care viciaza totul in jurul lui si improasca numai venin. Voila !

 

RepetIRURI(germ.repetieren-fr.repeter-lat.repetere)

Mister Lumezeanu,vorba romanului,repetarea este mamarecapitulatiei.Cam asa faci si dumneata.Repeti aceleasi
doua idei de parca ai fi clopotul de la Mitropolie.Restul
este ca la Londra:ceata sau un amestec de smoke si fog.Asa
ca articolul dumneavoastra nu-l pot clasifica mai sus de
10 micrometri,adica se vrea fin dar nu este.Nu cred ca
i-ai luat un interviu lui Orban Leonard.Articolul are
prea putina substanta.

 

Orban

Orban isi face el treaba dar mai are de lucrat la absortia fondurilor europene. Prin spusele lui nu face altceva decat sa aduca tarii un statut privilegiat si asta e un lucru bun.

 

.

Daca va reusi si absorbtia acelor fonduri europene atunci treaba realizata de el va fi si mai buna.

!

Trebuie acordata o atentie deosebita fondurilor europene la care avem dreptul ca tara europeana.

 

exact!

Acele fonduri europene pot ajuta mult la dezvoltarea anumitor domenii daca sunt atrase.

Merge...

Ce au facut, au facut bine, insa, mai trebuie lucrat. Nu trebuie sa le sarim in cap ci sa-i ajutam.

 

Leonard Orban.

Domnul Ministrul Leonard Orban din ceea ce spune nu face decat sa aduca Romaniei un statut privilegiat, intrucat se incadreaza in conditiile noului tratat, se vede ca isi face bine treaba si mai trebuie sa lucreze mai intens pe absortia de fonduri europene de care romania are mare nevoie si modul cum absortia acestor fonduri se face astfel in cat procentajul sa se aproprie de 100%.

 

...

Ministrul Leonard Orban isi face treaba destul de bine, insa ar trebuie sa lucreze cu mai multa intensitate pe absortia de fonduri europene

 

bafta

un ministru bun, care alaturi de echipa sa lucreaza cu folos.

 

de laudat

se mai intampla si lucruri bune in Romania de care sa fim si noi mandri, nu numai dezastre, minciuni si tot felul de escrocherii facute de unii parlamentari.

 

...

se pare ca inca mai avem oameni carora le pasa de Romania


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor