Ziare.com

Orban: Trebuie sa absorbim 1 miliard de euro ca sa evitam pierderea fondurilor europene

de Lucian Lumezeanu
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 14:47

   

Orban: Trebuie sa absorbim 1 miliard de euro ca sa evitam pierderea fondurilor europene
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a explicat ca Romania trebuie sa absoarba 1 miliard de euro pentru a evita dezangajarea fondurilor europene si ca exista un motiv de optimism si daca programele pentru atragerea acestora sunt suspendate.

"Exista acea chestiune, acea dezangajare automata, exista un plafon pe fiecare program care trebuie absorbit.

Partea romana trebuie sa absoarba 1 miliard de euro in 2012 pentru a evita dezangajarea. E foarte probabil ca se va evita riscul de dezangajare, nu stiu daca total", a spus Leonard Orban, pentru Ziare.com.

Cum eviti dezangajarea cu programele suspendate

Ministrul Afacerilor Europene a mai declarat ca, si daca programele pentru fonduri europene sunt suspendate, Romania poate evita dezangajarea.

"Dezangajarea poate fi evitata daca programul e suspendat - poti trimite cereri de rambursare la Comisia Europeana. Daca la POSDRU exista riscul de suspendare pentru 130 de milioane de euro si trimiti cereri de rambursare de minim 130 de milioane, eviti dezangajarea automata. Solutia e sa trimiti cereri de rambursare macar egale, chiar daca programul a fost suspendat", a precizat Orban.

Perioada urmatoare, foarte importanta

"Sunt foarte importante masurile care vor urma, daca vor fi suspendate parti din programe. Consecintele inseamna, daca se vor suspenda, ca nu vor mai intra bani (europeni -n.red) in Romania.

Dau ca exemplu POSDRU - daca nu vom evita, vor intra bani abia la inceputul lui 2013, cel mai devreme", a mai declarat Leonard Orban, pentru Ziare.com

Ce masuri ia Guvernul

Leonard Orban a enumerat masurile pe care le ia Guvernul Ponta pentru a imbunatati situatia in privinta absorbtiei fondurilor europene.

"In primul rand, organizarea autoritatilor de management si control, care reprezinta probleme foarte greu de corectat, sunt programe care nu au fost total functionale niciodata.

Pe langa asta, masuri care tin de capacitatea administrativa, masuri pentru a creste nivelul de atragere a celor care lucreaza in atragerea fondurilor europene, modificarea cadrului legislativ, inclusiv imbunatatirea achizitiilor publice si problema conflictelor de interese", a spus ministrul Afacerilor Europene.

Romania suporta corectii financiare

Comisia Europeana va aplica Romaniei corectii financiare pentru cinci programe operationale, a anuntat luni Ministerul Afacerilor Europene.

Institutia a precizat ca ia masuri pentru rezolvarea problemelor si ca urmeaza sa inceapa procesul de conciliere intre Comisia Europeana si partea romana cu privire la corectiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 pana la 1 octombrie 2011.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2942 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca Ponta s-a inteles cu Barreoe, cu noi, ramanii, nu .

Nu absorbi miliardul de euro, noi te terminan in Decembrie la vot, cu tot USL-ul tau de talhari.

 
 

@ Stop

Nu va suparqti, dar ACUm e mingea in terenul USL !
Sa vedem daca stiu sa o joace sau i-si marca un autogol.
Acolo e Vosganian, Bogdan Olteanu, Florin Georgescu, Ponta, Antonescu si motanul Felix,toti patri-HOTI de mana intai. Sa vedem cat de mare este INTELIGENTA LOR.

Dar parca a ceste LOAZE au mai fost la guvwernare si au atras 0,5% iar din acestia au furat jumatate.

Le trebuie sa guvernezsae ?

Hai sa-i vedem la lucru daca nu....1 2 3 si : Scuipati pe ei.

mazare: "am absorbit bani europeni si m-au prins;e periculos!"

*

Tomanul fura de la Wtat nu de la UE unde banii ..

...sunt urmariri.

S-a ars mazare dar si Dragnea si Stanoiu si Winkler.
Avem precedet.

sa imputi aplicantilor sume, pentru ca autoritatile

de control nu sunt competente mi se pare aberatia perfecta !
cand ala care vine in control habar n-are de Legea contabilitatii si totusi te controleaza : ,, aha, esti ONG si ai venituri, iti dau jos sumele...stai femeie, asa se face : cand vin banii europeni in cont, acestia se inregistreaza ca venituri, apoi, pe masura realizarii activitatii, se trec pe cheltuieli...nimic, aveti venituri, banii jos..''...si acest angajat platit de statul roman cu salarii intre 4.000 si 8.000 lei, e cel care te controleaza...iti vine sa cumperi o pusca..

 

de ce nu se absoarbe fondurile?

pentru fiecare proiect se face o vilva si vinzoleala enorma ,vine vreun Mitic sau PDLac si cere 5% di suma la negru .Faci proiectul si cheltui banii tai si cind sa se aprobe definitiv vine Miticul sau PDLacul si cere 10% pentru el si la negru !! Si atunci omul isi baga picioarele in tot proiectul si renunta !! Asa functioneaza in 80% din cazuri !! Jos Basescu jos miseii jos paraziti societatii indiferent de culoarea politica !! Da sa traiti bine

@Stop

- usl-u' cere la ... rosu ?

astia numai aiureli vorbesc

is nebuni

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor