Orban: Trebuie sa absorbim 1 miliard de euro ca sa evitam pierderea fondurilor europene

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 14:47
3469 citiri
Orban: Trebuie sa absorbim 1 miliard de euro ca sa evitam pierderea fondurilor europene
Foto:Ziare.com

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a explicat ca Romania trebuie sa absoarba 1 miliard de euro pentru a evita dezangajarea fondurilor europene si ca exista un motiv de optimism si daca programele pentru atragerea acestora sunt suspendate.

"Exista acea chestiune, acea dezangajare automata, exista un plafon pe fiecare program care trebuie absorbit.

Partea romana trebuie sa absoarba 1 miliard de euro in 2012 pentru a evita dezangajarea. E foarte probabil ca se va evita riscul de dezangajare, nu stiu daca total", a spus Leonard Orban, pentru Ziare.com.

Cum eviti dezangajarea cu programele suspendate

Ministrul Afacerilor Europene a mai declarat ca, si daca programele pentru fonduri europene sunt suspendate, Romania poate evita dezangajarea.

"Dezangajarea poate fi evitata daca programul e suspendat - poti trimite cereri de rambursare la Comisia Europeana. Daca la POSDRU exista riscul de suspendare pentru 130 de milioane de euro si trimiti cereri de rambursare de minim 130 de milioane, eviti dezangajarea automata. Solutia e sa trimiti cereri de rambursare macar egale, chiar daca programul a fost suspendat", a precizat Orban.

Perioada urmatoare, foarte importanta

"Sunt foarte importante masurile care vor urma, daca vor fi suspendate parti din programe. Consecintele inseamna, daca se vor suspenda, ca nu vor mai intra bani (europeni -n.red) in Romania.

Dau ca exemplu POSDRU - daca nu vom evita, vor intra bani abia la inceputul lui 2013, cel mai devreme", a mai declarat Leonard Orban, pentru Ziare.com

Ce masuri ia Guvernul

Leonard Orban a enumerat masurile pe care le ia Guvernul Ponta pentru a imbunatati situatia in privinta absorbtiei fondurilor europene.

"In primul rand, organizarea autoritatilor de management si control, care reprezinta probleme foarte greu de corectat, sunt programe care nu au fost total functionale niciodata.

Pe langa asta, masuri care tin de capacitatea administrativa, masuri pentru a creste nivelul de atragere a celor care lucreaza in atragerea fondurilor europene, modificarea cadrului legislativ, inclusiv imbunatatirea achizitiilor publice si problema conflictelor de interese", a spus ministrul Afacerilor Europene.

Romania suporta corectii financiare

Comisia Europeana va aplica Romaniei corectii financiare pentru cinci programe operationale, a anuntat luni Ministerul Afacerilor Europene.

Institutia a precizat ca ia masuri pentru rezolvarea problemelor si ca urmeaza sa inceapa procesul de conciliere intre Comisia Europeana si partea romana cu privire la corectiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 pana la 1 octombrie 2011.

Quarterly Report - Editia 4

Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit luni, 20 mai, pe Aeroportul Internaţional Esenboga, de reprezentanţi ai autorităţilor din Ankara. El face o vizită oficială în Turcia, la invitaţia...
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
#Leonard Orban dezangajare fonduri europene, #Orban suspendare fonduri europene , #ministru Afaceri Europene