Ivan: Votul pentru Leonard Orban a fost schimbat dupa un mesaj al Elenei Basescu

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 20:33
4695 citiri
Ivan: Votul pentru Leonard Orban a fost schimbat dupa un mesaj al Elenei Basescu
Foto: Agenda de Iasi

Presedintele grupului eurodeputatilor PSD, Catalin Ivan, a declarat, vineri, ca votul reprezentantilor populari din Comisia de control bugetar a Parlamentului European vizand numirea lui Leonard Orban a fost schimbat in urma unui mesaj trimis de Elena Basescu.

El a explicat ca votul era initial favorabil candidaturii lui Orban, dar a fost schimbat in urma unui mesaj transmis de europarlamentarul PDL.

"Intre audiere si momentul votului, candidatul iese din sala, iese si staff-ul tehnic si raman cei care voteaza. Am ramas si a aparut doamna Elena Basescu, cu Traian Razvan Ungureanu si Sebastian Bodu. A avut un mesaj, banuiesc ca de la Traian Basescu, pentru ca nu inteleg cum s-a schimbat votul popularilor atunci, ei erau incantati de Leonard Orban", a spus Ivan, citat de Mediafax.

Potrivit social-democratului, ceilalti europarlamentari PDL i-au transmis ca acesta este "ordinul de acasa" pentru a vota impotriva candidaturii lui Leonard Orban pentru functia de la Curtea Europeana de Conturi.

Ivan a adaugat ca omul propus de Mihai Razvan Ungureanu pentru a candida la Curtea Europeana de Conturi este "un fel de prieten de familie cu familia Basescu", fiind vorba despre unul dintre vicepresedintii la Curtea de Conturi. Guvernul Ponta a retras candidatura acestei persoane, a spus Catalin Ivan, nedivulgandu-si sursele.

Europarlamentarul PSD a mai afirmat ca este de greu de conceput ca o candidatura a unui roman sa nu fie votata de europarlamentarii conationali, indiferent de apartenentele politice, el neintalnind astfel de cazuri in cei trei ani de cand este in Comisia de control bugetar a PE.

Ivan a mai spus ca, inainte de mesajul transmis de Elena Basescu, audierea lui Leonard Orban de catre Comisia de control bugetar decurgea foarte bine, popularii votand pentru candidatura acestuia alaturi de socialisti si de liberali.

Catalin Ivan a acuzat-o pe Monica Macovei, membru al aceleiasi comisii, ca nu si-a respectat promisiunea de a vota candidatura lui Orban.

Perspective optimiste

Cu toate acestea, eurodeputatul PSD spera ca Leonard Orban va merge cu candidatura la votul din plenul PE.

"Sunt convins ca voturile sunt pentru el. CV-ul sau vorbeste de la sine, e un profesionist, e cunoscut in Europa, iar cei de la Curtea Europeana de Conturi si-au manifestat dezamagirea ca avizul comisiei a fost negativ", a spus Ivan, precizand ca o parte a popularilor va vota pentru Orban, datorita opiniei bune pe care si-au format-o despre el.

Intrebat ce se intampla in cazul unei eventuale retrageri a lui Leonard Orban, Catalin Ivan a spus ca procedura se complica, intrucat deja exista o criza de timp - mandatul actualului reprezentant al Romaniei la Curtea Europeana de Conturi expira in decembrie.

Ministrul roman al Afacerilor Europene a primit aviz negativ, miercuri seara, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeana de Audit, cu 14 voturi "impotriva" si 12 voturi "pentru". Curtea de Conturi din Romania este prezidata de Nicolae Vacaroiu si ii are ca vicepresedinti pe Doina Elena Dascalu, propusa de PNL, si pe Mircea Vasile Popescu, propus de PDL.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Catalin Ivan Leonard Orban, #Leonard Orban Curtea Europeana Conturi, #vot Leonard Orban Parlamentul European , #ministru Afaceri Europene