Ziare.com

Leonard Orban: Adevarata problema este ca nu ducem proiectele pana la capat

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 21:51

   

Leonard Orban: Adevarata problema este ca nu ducem proiectele pana la capat
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca adevarata problema legata de fondurile europene este aceea ca proiectele importante nu sunt terminate.

"Fondurile cele mai importante sunt alocate pentru proiecte mari, insa acestea nu sunt inca finalizate. Adevarata problema este ca sa se duca pana la capat", a precizat Orban, duminica, la Realitatea TV.

Cele mai frecvente probleme din cauza carora nu s-au putut finaliza unele proiecte au fost numarul limitat de personal, expertiza insuficienta, lipsa de experienta si unele semne de frauda, sustine Orban.

In plus, ministrul a mai declarat ca se cumpara echipament medical din fondurile europene, insa acestea sunt insuficiente fata de nivelul cererii.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Impactul spitalelor din orasele mici e limitat, iar pentru a utiliza banii comunitari acestea ar trebui sa aiba impact regional sau national. Astfel, trebuie gandita o strategie in acest sens", a completat Orban.

Pana in acest moment, absorbtia fondurilor din agricultura a fost de 24%, iar cea din fondurile structurale este de 6,3%.

"Este un procent foarte mic si ne propunem sa ajungem la minim 20%. Este o idee foarte ambitioasa, insa trebuie sa tintim la un nivel mai ridicat, pentru ca dezangajarea de fonduri, adica pierderea lor, sa fie cat mai mica", a adaugat acesta.

Astfel, pana la sfarsitul anului trebuie cheltuite 1,4 miliarde de lei, pentru ca dezangajarea de fonduri sa nu fie mai mare in 2013.

"Autoritatea romana de audit a facut mai multe misiuni si au fost 2 rapoarte, unde au facut niste recomandari. La un moment dat, Comisia Europeana a constatat ca o parte din ele nu erau implementate, insa conducerea de manangement nu si-a facut treaba si nu a gasit lipsurile", a mentionat Orban.

El a precizat ca e greu de cuantificat cum influenteaza coruptia absorbtia fondurilor europene, insa ministerul pe care il conduce a luat cateva masuri, cum ar fi introducerea acelui cod de conduita pentru prevenirea conflictului de interese pentru personal sau introducerea termenului maxim de 45 de zile pentru gestionarea cererilor de rambursare.

Leonard Orban a mentionat ca au existat 5 luni in care nu au intrat bani europeni in Romania si ca a reusit sa deblocheze aceste fonduri.

"Din acest moment, nu se va mai pune problema suspendarii tuturor programelor, ci doar individual. Ministerele ar trebui, insa, sa preintampine aceste situatii", a conchis Orban.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2089 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cand toata clasa politica este incompetenta si mediocra

e clar ca dispare tot si nu ramane nimic !
cine a ajuns politician si pe ce baze ?
- raspunsul il cunoastem toti , chiar daca nu place !

 

@bum "cand toata clasa politica este incompetenta si mediocra"

singurii care sunt incompetenti sunt cei din USL. PDL-ul a schimbat tara mult in bine astfel incat Romania este tara cu cea mai mare crestere economica din UE. Fara PDL am fi fost ultimii la nivelul de trai in UE inloc sa fim printre primii.

@azi..estei zdravan la mansarda?

pai tocmai ministrul afacerilor europene sp ca, citez: "Este un procent foarte mic si ne propunem sa ajungem la minim 20%..." si tu spui ca am avut noroc cu PDL?????????????? pai suntem la limita de a ni se sista din nou aceste fonduri...din cauza unor motive printre care si lipsa implementarilor unor recomandari...ori esti pdl-sit pana in maduva oaselor, ori esti pr.st tot pana acolo...

Basescu de la Cotroceni are grija ?

Vor fi promovati cei ce au nivelul lui Eba pentru a nu fi eclipsat. Ati vazut cu cata usurinta s-a lipsit de Raed Arafat ?

 

Mai, Orbane,

Adevarul e ca sunteti niste hoti cu totii si va doare-n cot de tara, pricepi?

 

Adevaratele probleme ale Romaniei sunt la mafiotul guvern PDl-MRU

1.prima problema este impostura npoului minister creat pentru a induce in eroare Uniunea europeanu,nu pentru a "duce la capat proiectele"pentru ca nu sunt proiecte care sa fie duse la cap[at ci sunt doar proiecte mafiote de jaf al banului european.
2.Guvernul neomafiot PDL-UNPR-MR ungureanu este un guvern al clonelor,un guvern care nu-si face datoria cu celeritate in judecarea si condamnarea mafilor infractori ai banilor publici europeni,Udrea elena,Ridti,Boagiu si alti impostori din administratia locala si centrala romaneasca.
3.in stituia prezidentiala romnaeasca continua sa fie ocupata de mafiotul indentificat international Traian Basescu,pana cand T.BasescU nu este demis,judecat ,condamnat,Romnaianu mai primeste fonduri banesti ,chiar Banca Mondiala "... a anulat un imprumut de 6,67 milioane de dolari acordat Romaniei pentru ca autoritatile romane nu pot utiliza banii pana la data prevazuta.Beneficiarii proiectului ar fi trebuit sa fie Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale iar suma era destinata diminuarii riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta. O analiza a Finantelor arata ca Mnisterul Mediului are nevoie de majorarea cu 3 milioane de dolari a sumelor alocate, prin realocarea in cadrul proiectului, iar Agentia de Resurse Minerale si Ministerul Dezvoltarii disponibilizeaza sume care nu mai pot fi utilizate.Creditul de la Banca Mondiala face parte dintr-un imprumut in valoare totala de 150 milioane de dolari, pe langa care Romania beneficiaza si de asistenta nerambursabila de 7 milioane de dolari.

"unele semne de frauda"

...ce eufemism elegant strecurat...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor