Leonard Orban: Adevarata problema este ca nu ducem proiectele pana la capat

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 21:51
2214 citiri
Leonard Orban: Adevarata problema este ca nu ducem proiectele pana la capat
Foto: Realitatea TV

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca adevarata problema legata de fondurile europene este aceea ca proiectele importante nu sunt terminate.

"Fondurile cele mai importante sunt alocate pentru proiecte mari, insa acestea nu sunt inca finalizate. Adevarata problema este ca sa se duca pana la capat", a precizat Orban, duminica, la Realitatea TV.

Cele mai frecvente probleme din cauza carora nu s-au putut finaliza unele proiecte au fost numarul limitat de personal, expertiza insuficienta, lipsa de experienta si unele semne de frauda, sustine Orban.

In plus, ministrul a mai declarat ca se cumpara echipament medical din fondurile europene, insa acestea sunt insuficiente fata de nivelul cererii.

"Impactul spitalelor din orasele mici e limitat, iar pentru a utiliza banii comunitari acestea ar trebui sa aiba impact regional sau national. Astfel, trebuie gandita o strategie in acest sens", a completat Orban.

Pana in acest moment, absorbtia fondurilor din agricultura a fost de 24%, iar cea din fondurile structurale este de 6,3%.

"Este un procent foarte mic si ne propunem sa ajungem la minim 20%. Este o idee foarte ambitioasa, insa trebuie sa tintim la un nivel mai ridicat, pentru ca dezangajarea de fonduri, adica pierderea lor, sa fie cat mai mica", a adaugat acesta.

Astfel, pana la sfarsitul anului trebuie cheltuite 1,4 miliarde de lei, pentru ca dezangajarea de fonduri sa nu fie mai mare in 2013.

"Autoritatea romana de audit a facut mai multe misiuni si au fost 2 rapoarte, unde au facut niste recomandari. La un moment dat, Comisia Europeana a constatat ca o parte din ele nu erau implementate, insa conducerea de manangement nu si-a facut treaba si nu a gasit lipsurile", a mentionat Orban.

El a precizat ca e greu de cuantificat cum influenteaza coruptia absorbtia fondurilor europene, insa ministerul pe care il conduce a luat cateva masuri, cum ar fi introducerea acelui cod de conduita pentru prevenirea conflictului de interese pentru personal sau introducerea termenului maxim de 45 de zile pentru gestionarea cererilor de rambursare.

Leonard Orban a mentionat ca au existat 5 luni in care nu au intrat bani europeni in Romania si ca a reusit sa deblocheze aceste fonduri.

"Din acest moment, nu se va mai pune problema suspendarii tuturor programelor, ci doar individual. Ministerele ar trebui, insa, sa preintampine aceste situatii", a conchis Orban.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Leonard Orban fonduri europene, #Leonard Orban ministru Afaceri Europene , #ministru Afaceri Europene