Leonard Orban, aviz negativ pentru Curtea Europeana de Audit: Nu ma asteptam (Video)

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 20:43
5132 citiri
Leonard Orban, aviz negativ pentru Curtea Europeana de Audit: Nu ma asteptam (Video)

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, la finalul audierii din Comisia de Control Bugetar a PE pentru postul de la Curtea Europeana de Conturi, ca nu se astepta la un aviz negativ.

"Nu ma asteptam la un aviz negativ, acesta este adevarul", a afirmat Orban, pentru Mediafax.

Intrebat daca ia in calcul o retragere a candidaturii sale pentru acest post in urma acestui aviz negativ, Orban a aratat ca deocamdata se gandeste cu privire rezultatul votului si nu doreste sa comenteze mai mult.

De asemenea, intrebat daca a avut dupa vot o discutie cu premierul Victor Ponta, cel care l-a nominalizat pentru postul de la Curtea Europeana de Conturi, Orban a raspuns negativ, insa o sa vada care sunt pasii de parcurs in continuare.

Totodata, intrebat despre faptul ca europarlamentarii PPE au votat negativ, printre acestia aflandu-se si eurodeputati romani, dupa cum a acuzat eurodeputatul Catalin Ivan, Orban a aratat ca nu doreste sa comenteze.

"S-a vazut audierea, nu mai am nimic de spus in plus", a spus Orban.

Catalin Ivan, liderul delegatiei de europarlamentari ai PSD si membru al Comisiei respective, a declarat ca grupurile socialist si liberal au votat favorabil lui Orban, insa voturile impotriva au venit din partea popularilor europeni, printre acestia numarandu-se si unii europarlamentari romani de la PDL.

Un post ravnit si de altii

Corespondentul Adevarul la Bruxelles a explicat intr-o interventie la postul B1TV care au fost subiectele pe care i s-au cerut explicatii lui Leonard Orban la audieri.

In primul rand, a fost intrebat cum s-ar potrivi pozitia sa de comisar la Curtea de Conturi cu cea de fost comisar european, situatia fiind fara precedent in UE. De altfel, lui Leonard Orban i se reproseaza si faptul ca nu a desfasurat pana acum o activitate de control financiar in tara, asa cum cere tratatul european.

O alta tema pe care i s-au cerut explicatii a fost legata de faptul ca sistemul de absorbtie de fonduri europene nu functioneaza in Romania, iar la acest capitol lucrurile au cantarit foarte mult.

Leonard Orban a spus ca, daca va ajunge in postul dorit, ii va cere presedintelui Curtii de Cont sa nu ii dea un portofoliu care sa aiba legatura cu mandatele avute anterior.

Pe de alta parte, se speculeaza pe seama faptului ca Leonard Orban nu a fost sprijinit suficient, acest post, unul dintre cele mai bine platite in forurile de conducere europene, fiind dorit cu ardoare si de alti politicieni romani, atat din aparatul central cat si din afara granitelor.

In cazul in care Leonard Orban va renunta inainte de votul in PE, guvernul roman va trebui sa faca o alta nominalizare. In orice caz, respingerea sa nu va face bine Romaniei, spun comentatorii de la Bruxelles.

Leonard Orban a primit aviz negativ, miercuri seara, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeana de Audit, 14 voturi fiind "impotriva" si doar 12 voturi "pentru".

Votul Comisiei de Control Bugetar este consultativ, procedura de numire a lui Orban in postul de la Curtea Europeana de Conturi presupunand si obtinerea unui vot favorabil de la plenul PE, precum si un aviz al Consiliului European.

Cu toate acestea, in proiectul raportului scris de la audierea sa, publicat pe site-ul Comisiei pentru Control Bugetar, Orban are o intrebare daca isi va retrage candidatura in cazul unui aviz negativ, iar raspunsul sau este ca va renunta la candidatura.

Quarterly Report - Editia 4

Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Preşedintele PUSL Vaslui, Marius Iamandi-Răianu, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, a fost reţinut, miercuri, 29 mai, de poliţiştii Serviciului de Investigare a...
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, trage un semnal de alarmă anunțând că deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB) în primele patru luni ale...
#Leonar Orban aviz negativ, #Leonard Orban Curtea Conturi , #ministru Afaceri Europene