Leonard Orban: Cine isi inchipuie ca POSDRU va mai continua asa se insala

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 23:11
4512 citiri
Leonard Orban: Cine isi inchipuie ca POSDRU va mai continua asa se insala
Foto: Digi24

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a anuntat marti seara ca, dupa ce Guvernul a disponibilizat peste 200 de milioane de lei pentru cererile de rambursare din cadrul programului POSDRU, o alta veste buna este aceea ca s-a obtinut un termen suplimentar, existand sperante ca programul va fi salvat si platile reluate.

"S-au disponibilizat 209 milioane de lei, speram sa creasca in perioada urmatoare la peste 400 de milioane de lei, ceea ce va permite acoperirea cererilor de rambursare pana in luna iunie si in curs de procesare in prezent(...)

Alta veste buna - deocamdata nu vorbim de suspendare, am obtinut un termen suplimentar, avem sperante ca in decembrie programul ar putea fi salvat si platile reluate. Dar sunt conditii de indeplinit", a declarat Leonard Orban la Digi24, exprimandu-si convingerea ca "suntem in directia buna".

Ministrul a mai spus ca totul depinde de auditul Comisiei Europene din luna noiembrie, iar reluarea platilor se va face "in functie de constatari".

Leonard Orban, numit in functia de ministru in urma cu un an, a explicat ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca "au fost foarte multe probleme" si "nu s-au respectat reglementarile, cerintele UE".

"Cine isi inchipuie ca va mai continua asa programul se insala", a subliniat el.

Printre neregulile constatate Orban a enumerat procedurile care au condus la "sisteme de management si control ineficiente", faptul ca verificarile la fata locului nu au fost facute, si ca, in general, "controlul nu a existat aproape deloc".

Leonard Orban a vorbit despre "o flexibilitate chiar suspecta" in ceea ce priveste unele proiecte si a facut trimitere directa la Autoritatea de management.

In plus, el a criticat faptul ca s-au acceptat "salarii foarte mari" pentru cei care lucreaza in domeniul fondurilor europene, cu o pondere de 80-90%, iar de acum inainte acest lucru nu va mai fi acceptat.

"Avertizez foarte clar ca aceasta pondere nu va mai fi(...) Foarte multe persoane insumau salarii din mai multe programe, adica nu se opreau la un program si la 100 de milioane lunar(...) Nu e vorba doar de nivelul salariului, ci de rezultat. Ce produci in urma acestei munci atat de bine platita?", a declarat ministrul Afacerilor Europene.

Leonard Orban a subliniat inca o data ca banii din POSDRU "pot fi utilizati cu mare folos", nu "doar pentru salarii ridicate", programul referindu-se la proiecte de incluziune sociala, pentru persoane dezavantajate, pentru comunitatile rrome, dar si din domeniul educatiei, iar din 2014 "ar trebui sa introducem o schema nationala privind somerii".

In acelasi timp, ministrul a spus ca in momentul de fata au fost introduse proceduri noi si toate proiectele se verifica pe baza acestora, iar acolo "unde vor exista probleme vor fi aplicate corectii".

El a precizat ca se verifica proiectele din perioada ianuarie 2007 - octombrie 2011, adica pana la infiintarea ministerului pe care il conduce, si a subliniat inca o data faptul ca "pana la crearea ministerului, sistemul de verificare pe zona achizitiilor publice nu functiona deloc".

Dupa interventia CE, "schimbarea e majora si va conduce la punerea pe baze noi si complet functionale a intregului mecanism, desi nu e deloc simplu si vor trebui sa mai fie facute modificari", a mai spus Leonard Orban.

Quarterly Report - Editia 4

Poco lansează prima sa tabletă: Poco Pad. Cu ce specificații vine și cât costă
Poco lansează prima sa tabletă: Poco Pad. Cu ce specificații vine și cât costă
Sub-brandul Xiaomi, Poco, cunoscut pentru succesul înregistrat pe piața smartphone-urilor din 2018, a lansat recent prima sa tabletă, denumită Poco Pad. Această lansare marchează extinderea...
Utilizatorii Galaxy Ring cu degete mai mari se vor bucura de o autonomie extinsă a bateriei. Care este motivul
Utilizatorii Galaxy Ring cu degete mai mari se vor bucura de o autonomie extinsă a bateriei. Care este motivul
Samsung este aproape să lanseze Galaxy Ring, primul dispozitiv din noua generație de inele inteligente, proiectate să fie purtate ca accesorii de modă, dar care oferă funcționalități...
#Leonard Orban POSDRU, #Orban absorbtie fonduri europene , #ministru Afaceri Europene