Ziare.com

Leonard Orban: Decizia Comisiei Europene pe POSDRU, anuntata in curand

Marti, 24 Iulie 2012, ora 21:01

   

Leonard Orban: Decizia Comisiei Europene pe POSDRU, anuntata in curand
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marti, la Bruxelles, ca decizia Comisiei Europene pe POSDRU va fi facuta publica la sfarsitul lunii iunie sau la inceputul lui august, iar Romania va avea, cel mai probabil, doua luni la dispozitie pentru a remedia disfunctionalitatile.

"Este probabil ca ni se va da un anumit timp de a face corectiile, atat de sistem, cat si in general de cum functioneaza sistemul. Probabil va fi un timp limitat, la in jur de doua luni de zile", a precizat Leonard Orban.

La 3 iulie, ministrul afacerilor europene spunea ca exista "probleme serioase" pe POSDRU, pe majoritatea proiectelor verificate in cadrul misiunilor de audit ale CE.

Intrebat ce fel de probleme exista, Orban a precizat ca este vorba de "probleme de sistem, verificarea la fata locului a proiectelor nu prea a functionat deloc bine, chestiuni legate de o anumita flexibilitate a procedurilor care a permis finantarea unor proiecte care, in mod normal, n-ar fi trebuit niciodata finantate, pana la chestiuni legate de disfunctionalitati de proiecte".

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Leonard Orban, despre cum putem combate frauda la fondurile UE - Interviu Ziare.com

"A fost verificat un numar mare de proiecte si aproape pe fiecare proiect au fost identificate probleme. Probleme care nu au putut fi identificate de structurile care ar fi trebuit sa le identifice. Sunt probleme serioase, e nevoie de modificari de substanta in ceea de priveste modul de functionare a POSDRU", a mai spus Orban.

Comisia Europeana a intrerupt, in luna februarie, platile pe POSDRU dupa ce Autoritatea romana de audit a identificat, in Raportul anual de control 2011, unele deficiente majore ale sistemului de management si control al programului, deficiente care nu au fost corectate. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

Executivul european a decis, in aprilie, reluarea platilor, cu aplicarea unei corectii de 10%.

La 4 mai, ministrul afacerilor europene declara ca, dupa derularea a doua misiuni de audit, Comisia Europeana va decide ridicarea corectiilor financiare de 10% pe POSDRU, dar exista si posibilitatea suspendarii programului.

"In momentul de fata exista o misiune de audit la POSDRU, va mai fi una in luna mai si, desigur, in functie de concluziile acestor misiuni, fie se va ridica aceasta corectie financiara si lucrurile vor evolua normal ca anterior, fie ca, daca lucrurile nu vor fi normale, va exista si posibilitatea suspendarii acestui program. Tocmai de aceea intreprindem eforturile necesare, impreuna cu colegii de la Ministerul Mediului si cei de la Ministerul Educatiei, astfel incat sa evitam scenariul defavorabil si sa putem asigura continuarea acestui program care e foarte important pentru foarte, foarte multi beneficiari", preciza Orban.
Sursa: rNews

Articol citit de 2068 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor