Leonard Orban: Decizia Comisiei Europene pe POSDRU, anuntata in curand

Marti, 24 Iulie 2012, ora 21:01
2586 citiri
Leonard Orban: Decizia Comisiei Europene pe POSDRU, anuntata in curand

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marti, la Bruxelles, ca decizia Comisiei Europene pe POSDRU va fi facuta publica la sfarsitul lunii iunie sau la inceputul lui august, iar Romania va avea, cel mai probabil, doua luni la dispozitie pentru a remedia disfunctionalitatile.

"Este probabil ca ni se va da un anumit timp de a face corectiile, atat de sistem, cat si in general de cum functioneaza sistemul. Probabil va fi un timp limitat, la in jur de doua luni de zile", a precizat Leonard Orban.

La 3 iulie, ministrul afacerilor europene spunea ca exista "probleme serioase" pe POSDRU, pe majoritatea proiectelor verificate in cadrul misiunilor de audit ale CE.

Intrebat ce fel de probleme exista, Orban a precizat ca este vorba de "probleme de sistem, verificarea la fata locului a proiectelor nu prea a functionat deloc bine, chestiuni legate de o anumita flexibilitate a procedurilor care a permis finantarea unor proiecte care, in mod normal, n-ar fi trebuit niciodata finantate, pana la chestiuni legate de disfunctionalitati de proiecte".

Leonard Orban, despre cum putem combate frauda la fondurile UE - Interviu Ziare.com

"A fost verificat un numar mare de proiecte si aproape pe fiecare proiect au fost identificate probleme. Probleme care nu au putut fi identificate de structurile care ar fi trebuit sa le identifice. Sunt probleme serioase, e nevoie de modificari de substanta in ceea de priveste modul de functionare a POSDRU", a mai spus Orban.

Comisia Europeana a intrerupt, in luna februarie, platile pe POSDRU dupa ce Autoritatea romana de audit a identificat, in Raportul anual de control 2011, unele deficiente majore ale sistemului de management si control al programului, deficiente care nu au fost corectate. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

Executivul european a decis, in aprilie, reluarea platilor, cu aplicarea unei corectii de 10%.

La 4 mai, ministrul afacerilor europene declara ca, dupa derularea a doua misiuni de audit, Comisia Europeana va decide ridicarea corectiilor financiare de 10% pe POSDRU, dar exista si posibilitatea suspendarii programului.

"In momentul de fata exista o misiune de audit la POSDRU, va mai fi una in luna mai si, desigur, in functie de concluziile acestor misiuni, fie se va ridica aceasta corectie financiara si lucrurile vor evolua normal ca anterior, fie ca, daca lucrurile nu vor fi normale, va exista si posibilitatea suspendarii acestui program. Tocmai de aceea intreprindem eforturile necesare, impreuna cu colegii de la Ministerul Mediului si cei de la Ministerul Educatiei, astfel incat sa evitam scenariul defavorabil si sa putem asigura continuarea acestui program care e foarte important pentru foarte, foarte multi beneficiari", preciza Orban.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#Leonard Orban decizie CE Posdru, #Leonard Orban fonduri Posdru, #Leonard Orban fonduri europene , #ministru Afaceri Europene