Ziare.com

Leonard Orban: Fara un raport pozitiv pe MCV, "foarte greu" sa aderam la Schengen

Luni, 07 Mai 2012, ora 15:21

   

Leonard Orban: Fara un raport pozitiv pe MCV, "foarte greu" sa aderam la Schengen
Leonard Orban a declarat, luni, la audierile in comisiile parlamentare de specialitate, ca fara un raport pozitiv pe MCV, in vara, "va fi foarte greu sa obtinem o decizie favorabila" privind aderarea la Schengen, in septembrie.

Orban a recunoscut ca alegerile anticipate din Olanda, din luna septembrie, complica lucrurile privind aderarea la Schengen, in conditiile in care Olanda e singurul stat care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei.

"Mentinem un dialog constant cu toti cei implicati, desigur ce se intampla in Olanda ne intereseaza in cel mai inalt grad, in conditiile in care Olanda a ramas singurul stat membru care s-a opus unei decizii legate de aderarea la Spatiul Schengen. Aceasta convocare a alegerilor, in luna septembrie, in Olanda, cumva mai complica contextul existent", a spus Orban.

Ministrul propus a mai precizat ca fostul premier se angajase "dupa lungi, lungi discutii si sub medierea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru o decizie favorabila la Consiliul JAI din septembrie. Acum lucrurile sunt sub semnul intrebarii".

Leonard Orban a avertizat ca, desi Bucurestiul si Sofia resping orice legatura intre MCV si aderarea la Schengen, fara un raport pozitiv pe Mecanismul de Cooperare si Verificare, va fi greu sa avem o decizie favorabila pe Schengen.

"Chiar daca noi am respins categoric orice fel de alaturare intre MCV si aderarea la Spatiul Schengen, un raport pozitiv pe MCV in vara acestui an este esential pentru obtinerea unei decizii favorabile privind aderarea la Spatiul Schengen. Repet, fara un raport predominant pozitiv privind MCV va fi foarte greu sa avem o decizie favorabila in cursul acestui an", a subliniat Orban.

Intrebat care este cel mai bun scenariu si cel mai prost scenariu privind aderarea la Schengen, Orban a precizat ca cea mai buna varianta ar fi ca, in septembrie, "sa se ia o decizie care sa cuprinda o aderare integrala in 2012". Cel mai prost scenariu ar fi sa nu se ia nicio decizie.

"Si scenariul cel mai defavorabil si cel mai favorabil sunt putin probabile. Cel mai probabil scenariu in momentul de fata este o decizie la Consiliul JAI din septembrie care va implica o ridicare a controalelor pe aeroporturi si pe frontierele maritime, si ulterior se va avea in vedere o decizie in baza careia sa se stabileasca si momentul cand se vor ridica controalele la frontierele terestre", a punctat Leonard Orban.

La Consiliul European din martie s-a stabilit ca in septembrie sa se ia o decizie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

"Aproape imposibil" sa scapam de MCV in vara

Totodata, ministrul propus pentru Afaceri Europene, a declarat, luni, la audieri, ca, dupa parerea sa, va fi "aproape imposibil" sa se ridice Mecanismul de Cooperare si Verificare in vara acestui an.

"In ceea ce priveste MCV, parerea mea e ca va fi practic aproape imposibil sa se ridice in aceasta vara, desi pozitiile autoritatilor romane sunt foarte clare. Nu e simplu deloc, sunt state membre care s-au pronuntat apasat ca doresc sa continue acest mecanism, recunoscand ca poate ar fi nevoie ca acest mecanism sa fie aplicat si altor state membre, care au poate mai mare nevoie de aplicarea acestui mecanism", a declarat Orban, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema.

Orban a mai spus ca Romania trebuie sa depuna eforturi pentru ca MCV sa fie ridicat inainte de aderarea Croatiei la UE, prevazuta pentru iulie 2013.

"Parerea mea este ca, chiar daca nu putem sa-l inlaturam in momentul de fata, trebuie sa cream conditiile astfel incat cel mai tarziu in cursul anului viitor, inainte de aderarea Croatiei la UE, mecanismul sa fie ridicat. Nu cred ca e cazul sa insist, cunoastem cu totii implicatiile unei asemenea mecanism si ce ar insemna existenta unui asemenea mecanism si dupa aderarea Croatiei la UE, o aderare prevazuta pentru iulie 2013", a punctat ministrul propus.

Romania si Bulgaria pledeaza pentru ridicarea MCV in vara, dupa raportul de cinci ani, dar numeroase voci din UE si chiar din Romania sustin ca mecanismul este inca necesar, pentru a asigura continuarea reformelor.

Sursa: rNews

Articol citit de 1298 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce Schengen vreti?

Odata cu trecerea Romaniei inapoi la comunisn(democratie originala),aderarea noastra la Schengen devine un vis. Cu Titus Corlatean la justitie...cam greu poti sa le explici europenilor ca justitia romaneasca nu raspunde comenzilor politice. Daca ne uitam si la restul guvernului...este...foarte greu,daca nu imposibil.

 

Schengen !?

Pentru ce , pentru ca asa zice Ponta !?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor