Leonard Orban, la Curtea Europeana de Conturi - marti se da votul final

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 10:26
2255 citiri
Leonard Orban, la Curtea Europeana de Conturi - marti se da votul final

Plenul Parlamentului European va vota, marti, in sesiunea de la Strasbourg, cu privire la candidatura ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru un post de membru al Curtii Europene de Conturi, el primind aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.

Potrivit agendei de lucru a Parlamentului European, votul in privinta lui Orban, candidat al Romaniei, propus de premierul Victor Ponta pentru postul respectiv, va avea loc marti seara, intr-o sedinta care va incepe la 18.00, ora locala (19.00 ora Romaniei - n.red.).

Votul din plenul PE este decisiv in privinta ocuparii de catre Orban a postului de la Curtea Europeana de Conturi din Luxemburg, in conditiile in care avizul Comisiei de Control Bugetar este consultativ. Votului din plenul PE ii urmeaza si o validare de catre Consiliul European, insa aceasta reprezinta doar o formalitate. Consiliul European nu trece de obicei peste votul din plenul PE.

Orban a confirmat saptamana trecuta ca nu a renuntat la candidatura pentru functia de la Curtea Europeana de Conturi, aratand ca poarta in continuare consultari cu "foarte multi actori" privind votul din plenul Parlamentului European.

"Nu e o decizie pe care o iau singur, ci ma consult cu foarte multi actori, pentru ca eu nu sunt doar o persoana individuala care este nominalizata, ci sunt nominalizarea Romaniei. Sunt si fost comisar european, daca ati vazut audierile, ati vazut ca unii mi-au atras atentia ca s-ar putea din postura de fost comisar european sa ajut Comisia Europeana. Deci este o decizie pe care nu pot sa o iau singur, daca as fi putut sa o iau singur, as fi luat-o mai repede cu siguranta", a declarat, marti, Orban.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 28 septembrie la Bruxelles, dupa intalnirea cu presedintele PE, Martin Schulz, raspunzand unei intrebari, ca decizia finala in cazul candidaturii lui Leonard Orban pentru o functie la Curtea Europeana de Conturi apartine plenului PE.

Intrebat daca ia in calcul alta candidatura dupa respingerea lui Leonard Orban pentru functia de la Curtea Europeana de Conturi de catre Comisia de Buget din PE, Ponta a raspuns ca decizia in cazul acestuia o ia plenul Parlamentului European. "Domnul Orban este un tehnocrat, a fost si in echipa domnului Barroso", a spus Ponta.

Premierul roman a spus ca Orban a fost "o victima inocenta" a unor dispute politice.

Leonard Orban, aviz negativ la Comisia de Control Bugetar

Orban a primit aviz negativ, pe 26 septembrie, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeana de Conturi, primind 14 voturi "impotriva" si 12 voturi "pentru". El a declarat dupa vot ca nu s-a asteptat la un astfel de rezultat.

Liderul grupului europarlamentarilor PSD, Catalin Ivan, sustinea, intr-o conferinta de presa, ca votul popularilor din Comisia de control bugetar din PE, initial favorabil candidaturii lui Leonard Orban, a fost schimbat in urma unui mesaj transmis de Elena Basescu.

El a mentionat ca ceilalti europarlamentari PDL i-au transmis ca acesta e "ordinul de acasa", ca nu au ce face si ca trebuie sa voteze impotriva candidaturii lui Leonard Orban pentru functia de la Curtea Europeana de Conturi.

Pe de alta parte, europarlamentarii PDL au aratat ca votul negativ al popularilor europeni la audierea lui Leonard Orban se explica prin faptul ca PPE nu agreeaza de principiu candidaturile guvernamentale, adaugandu-se si impresia proasta a popularilor fata de Guvernul Ponta.

"Stiam ca PPE este nemultumit pentru ca nu agreeaza de principiu candidaturile guvernamentale. PPE nu are deloc o impresie buna despre acest Guvern de la Bucuresti si atunci s-a suprapus reticenta fata de candidaturi guvernamentale peste impresia defavorabila, negativa, fata de Guvernul Ponta", a declarat europarlamentarul PDL Cristian Preda.

Prim-vicepresedintele PDL a aratat ca Orban, cu experienta sa, ar fi trebuit sa stie ca nu sunt agreate de principiu candidaturile guvernamentale pentru functii la Curtea Europeana de Conturi.

Curtea Europeana de Conturi are cate un membru din cele 27 de state UE, rolul institutiei fiind sa controleze pe teren modul in care sunt administrate fondurile europene, sa elaboreze rapoarte cu privire la verificarile efectuate, precum si sa inainteze PE si Consiliului UE un raport anual de descarcare de gestiune pentru modul in care Comisia Europeana a gestionat bugetul.

Membrii Curtii sunt desemnati pentru un mandat de cate sase ani, reprezentantul actual al Romaniei, cu un mandat inceput in 2007 fiind judecatorul Ovidiu Ispir.

In cazul respingerii candidaturii lui Leonard Orban, Romania nu pierde postul respectiv, fiind insa necesara reluaarea procedurii de nominalizare.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#candidatura Leonard Orban Curtea Europeana de, #vot Orban Curtea Europeana Conturi , #ministru Afaceri Europene