Leonard Orban: M-am gandit de nenumarate ori la demisie

Marti, 10 Iulie 2012, ora 20:57
2384 citiri
Leonard Orban: M-am gandit de nenumarate ori la demisie
Foto: Arhiva

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca, de cand a preluat aceasta functie, s-a gandit de "nenumarate ori" sa isi dea demisia.

Afirmatia a fost facuta in cadrul conferintei "Mediafax Talks about European Funds", care a avut loc marti, 10 iulie.

Orban confirmase vineri ca a acceptat de principiu propunerea premierului Victor Ponta de a prelua de la inceputul anului 2013 un mandat de sase ani ca membru al Curtii Europene de Conturi, mandat care revine Romaniei si este ocupat din 2007 de judecatorul Ovidiu Ispir.

"N-am fost deloc entuziast, cand am acceptat aceasta pozitie si am acceptat-o extrem de greu, pentru ca stiam cat de complicata e situatia (...) M-am gandit de nenumarate ori la demisie, dar mi-am spus ca daca am inceput un demers, incerc sa-l duc pana la un anumit moment, in care consider ca se limiteaza sau ajung la maximumul posibilitatilor pe care le am de oferit sistemului", a spus Orban, potrivit Mediafax.

El a amintit ca a devenit ministru al Afacerilor Europene in septembrie 2011, cand practic toate programele operationale unde existau procese de achizitii publice erau de facto suspendate, iar rata de absorbtie a Romaniei era de 3,72%.

Rol de paratraznet

"Stiam foarte bine care sunt dificultatile, stiam si limitarile pe care le are o asemenea pozitie in conditiile in care nu ai in directa coordonare activitatea si deciziile fundamentale din cadrul diferitelor structuri de gestiune a fondurilor comunitare.

De exemplu, daca un ministru hotaraste ca vrea sa inlocuiasca toata conducerea unei Autoritati de Management sau a unui organism intermediar, e decizia domniei sale, nu a mea. Cu toate acestea, mi-am asumat acest rol de multe ori ingrat, mi-am asumat inclusiv rolul de paratraznet", a spus Orban.

Ministrul a aratat ca el a fost identificat in opinia publica drept "principalul responsabil al asa-zisului esec al POSDRU si nu succesivii ministri ai Muncii care au gestionat programul respective".

Pentru a deveni membru al Curtii Europene de Conturi Orban mai trebuie sa primeasca un aviz consultativ, in urma unei audieri care inca nu a fost fixata, din partea Comisiei de buget si finante a Parlamentului European.

El declara pe 9 mai, la o saptamana dupa ce acceptase postul de ministru al Afacerilor Europene in Guvernul Ponta, ca prezenta sa in Executiv este ca tehnocrat cu sustinerea politica a Partidului Conservator, insa presedintele PC, Daniel Constantin, i-a promis ca nu va fi nicio influenta politica in activitatea sa.

"Consider ca in continuare pot sa contribui la imbunatatirea situatiei in domeniul absorbtiei fondurilor comunitare, dar nu numai pentru ca gestionez si problematica afacerilor europene, ca prin expertiza pe care o am, prestigiul de care ma bucur la Bruxelles pot sa ajut in continuare Romania si acesta e motivul pentru care am continuat", a mai afirmat Orban.

Quarterly Report - Editia 4

Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Preşedintele PUSL Vaslui, Marius Iamandi-Răianu, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, a fost reţinut, miercuri, 29 mai, de poliţiştii Serviciului de Investigare a...
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, trage un semnal de alarmă anunțând că deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB) în primele patru luni ale...
#Leonard Orban intentie demisie, #Leonard Orban fonduri europene , #ministru Afaceri Europene